NA DANAŠNJI DAN, GODINA JE 1997.

VREMEPLOV GLASA ISTRE: Istra protiv promjene imena škole: Marija i Lina simbol su antifašizma i suživota Talijana i Hrvata

Na Županijskog skupštini u Pazinu zaključili su da je Istri potreban novi razvojni ciklus. Za župana i predsjednika Poglavarstva Istarske županije tajnim je glasovanjem izabran Stevo Žufić, podžupani i zamjenici na čelu Poglavarstva su mu Loredana Bogliun-Debeljuh i Valter Drandić, a svima je na izboru čestitao tadašnji predsjednik Skupštine Damir Kajin

| Autor: Marcello ROSANDA
Naslovnica Glasa Istre iz 1997. godine

Naslovnica Glasa Istre iz 1997. godine


Neprofesionalnost ruši ugled turizma, upozoravaju iz Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma Hrvatske prije 25 godina. Doba je to početka kuponske privatizacije, Riječka banka je uspješno sanirana i "nagrađena" od jedne bavarske banke kreditom od 25 milijuna njemačkih maraka, a splitski tjednik Feral Tribune, zajedno sa sarajevskim Oslobođenjem i beogradskom Našom borbom, dobitnik je Zlatnog pera slobode za 1997. godinu, priznanje Međunarodne federacije novinskih izdavača (FIEJ).

Baranja je pred završetkom mirne reintegracije, a predsjednik Franjo Tuđman u Belom Manastiru poručuje: "Učinit ćemo sve da zaliječimo rane prošlosti". Građani Hrvatske su pred predsjedničkim izborima, a mogu birati između tri kandidata: SDP-ovog Zdravka Tomca, nezavisnog Vlade Gotovca i Franje Tuđmana koji je HDZ-ov kandidat, ali kaže da će biti predsjednik svih Hrvata. Na to mu Gotovac poručuje da kao i svaki izabrani predsjednik Republike Hrvatske može biti samo predsjednik njezinih građana, nikako "svih Hrvata" razasutih Europom i svijetom.

Predsjednik svih Hrvata

"Jer, proglašavajući se predsjednikom svih Hrvata - što je Tuđman već učinio mnogo puta - on poništava načelo nacije, kao političkog naroda jedne zemlje, a rehabilitira povijesno poraženo načelo o naciji kao etnički i kulturno homogenom plemenu, vezanom krvlju i baštinom, a ne državnim teritorijem i opredjeljenjem za određeni društveni poredak", kazali su iz Gotovčevog stožera.

"K tome, kandidirajući se za predsjednika svih Hrvata, a ne najavljujući zamrzavanje članstva u HDZ-u, Tuđman implicitno proglašava arbitrarni kriterij po kojemu su svi Hrvati oni koji ga prihvaćaju za jednostranačkog predsjednika Republike, dok oni koji ga ne prihvaćaju ili odbijaju, ne pripadaju svim Hrvatima. Zato Vlado Gotovac, kandidat devet hrvatskih stranaka, poziva Franju Tuđmana, kandidata HDZ-a da - za početak - nakanu da bude predsjednikom svih Hrvata potvrdi jamstvom da će, bude li izabran, napustiti mjesto predsjednika HDZ-a", poručuju iz Gotovčevog izbornog stožera. Uz to, Gotovac tog dana u Šibeniku napominje da se tijekom kampanje kompletan politički program HTV-a pretvara u promidžbu HDZ-ovog kandidata.

Istoga dana s naše strane Učke, na Županijskog skupštini u Pazinu zaključili su da je "Istri potreban novi razvojni ciklus". Na istoj sjednici za župana i predsjednika Poglavarstva Istarske županije tajnim je glasovanjem izabran Stevo Žufić, za podžupane i zamjenike predsjednika Poglavarstva Loredana Bogliun-Debeljuh i Valter Drandić. Njima je na izboru čestitao tadašnji predsjednik Skupštine Damir Kajin.

Istarski su se skupštinari tada borili i protiv odluke nadležnog ministarstva o promjeni imena škole "Marija i Lina" u Umagu u "Viktora Cara Emina" pa se na tu temu povela najduža rasprava na sjednici. Dakle, nema sumnje da smo se ovim vremeplovom vratili u - devedesete.

Šijanska tržnica

"Neprihvatljivo je mijenjati naziv škole bez da se o tome izjasnila lokalna sredina, Županija, građani Umaga i njihovi politički predstavnici. Mijenja se ime škole koja sublimira našu antifašističku tradiciju, patnju istarskog naroda u borbi protiv fašizma i objedinjuje suživot Talijana i Hrvata na našim prostorima, našu povijesti, kulturu i vrednote", rekao je Žufić.

Okrećući stranice dolazimo do rubrike "Pula", gdje su tog dana sublimirane sve relevantne vijesti iz najvećeg istarskog grada. Najvažnija i po veličini najveća novost je ona o usporenoj gradnji tržnice u Šijani. Naime, kada se početkom godine zelena tržnica u Šijani, u sklopu kompleksa bivše vojarne "Vladimir Gortan", počela graditi, bilo je najavljeno da će radovi biti završeni do polovice svibnja.

U tim trima objektima, na kojima još nedostaje limarija, završni sloj fasade, a neophodno je dovršiti i radove na krovištu, nalazi se sedam poslovnih prostora površine od 60 kvadrata i tri od 47 kvadrata. Zakupilo ih je 14 zakupaca, od kojih šest cijele prostore, a njih osmero poslovne su prostore podijelili po pola. Cijena po četvornom metru iznosila je tada 1.388 njemačkih maraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater