POREČ

VINISTRA, DANI PRŠUTA I TURNIRI POLAKO VRAĆAJU ŽIVOT U NORMALU Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč: "Organizacijom manifestacija šaljemo dobru vibru turistima i pokazujemo da se znamo brinuti za njih"

Centralni događaj ne samo cijelog vikenda već i cijele predsezone zasigurno će biti 27. izdanje Vinistre koja se održava nakon godinu dana pauze te je vjerojatno najveća vinska manifestacija

| Autor: Boris BILAS


Čak četiri velike manifestacije održat će se ovoga vikenda u Poreču što je potvrda da se situacija s koronavirusom polako smiruje i da se život u ovom istarskom gradu polako vraća u normalu. Isto tako te će manifestacije u Poreč dovesti i veći broj turista, a budući da se posljednjih dana na porečkim ulicama može primijetiti zamjetno veći broj turista, može se reći da optimistične najave za turističku sezonu nisu bile bez pokrića. Od petka do nedjelje Poreč će ugostiti Vinistru, Dane hrvatskog pršura, završni turnir Kupa Hrvatske u rukometu te nogometni turnir za mlađe kategorije Dream Cup.

Vinska izložba uz more

Centralni događaj ne samo cijelog vikenda već i cijele predsezone zasigurno će biti 27. izdanje Vinistre koja se održava nakon godinu dana pauze te je vjerojatno najveća vinska manifestacija koja se od početka pandemije održava ne samo u Istri već i u zemljama regije. Po posljednjim podacima organizatora, na ovogodišnjoj Vinistri će nastupiti oko 70 izlagača vina te još 15 izlagača s drugim proizvodima.

Ovogodišnja Vinistra održat će se u uvali Peškera (TZ Grada Poreča)

Krajem prošlog tjedna dodijeljene su i nagrade Svijet Malvazije pa se već sada zna da je jedan od ovogodišnjih šampiona Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, koji je osvojio šampionsku titulu u kategoriji svježe malvazije, dok je Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion u kategoriji zrelih malvazija. Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna osvojio je naslov šampiona u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana. U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d'Istria iz 2013. slovenskog proizvođača Vinakoper.

Vinska izložba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj ove će se godine održati u uvali Peškera, jednodnevna ulaznica stoji 150 kuna, a svaki posjetitelj dobit će na dar ekskluzivnu kristalnu čašu i vaučer od 30 kuna za Pop-up vinoteku Vinistre. Oni koji se odluče na Vinistri provesti sva tri dana, za ulaznicu će izdvojiti 380 kuna. Uz kristalnu čašu dobit će čak tri vaučera po 30 kuna koja će iskoristiti u Pop-up vinoteci.

- Nakon godine pauze, očekujemo veliki uspjeh ovogodišnje manifestacije. Bit će to jedan od ljepših događaja ove godine, a posjetitelje očekuju vina vrhunske kvalitete te prekrasan ambijent s pogledom na porečki stari grad, najavio je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti te je dodao da je organizirati najveću vinsku manifestaciju u regiji ove godine bilo posebno izazovno.

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti (Snimio Goran Šebelić / Cropix)

- Pratili smo epidemiološke mjere, čak smo i mijenjali datume, no nismo odustali. Kako nam je zdravlje posjetitelja, naših partera i vinara iznimno važno, tako smo se odlučili za otvoren prostor, što je logistički puno zahtjevnije. No to nas nije pokolebalo, rekao je Nikola Benvenuti.

Dani hrvatskog pršuta

Paralelno s Vinistrom u Poreču će se održati i 7. Dani hrvatskog pršuta u organizaciji Hrvatskog klastera pršuta. Riječ je o manifestaciji koja se svake godine održava u drugoj županiji, a ove je godine izbor pao na Istru i Poreč. Dani hrvatskog pršuta podijeljeni su u dva dijela. U petak je zatvoreni dio koji će se održati u hotelu Parentium Plave Lagune, a na tom će dijelu biti proglašeni proizvođači najboljeg hrvatskog pršuta. U konkurenciji je dvadesetak proizvođača koji će dan kasnije na porečkoj rivi predstaviti svoje pršute stanovnicima Poreča i njihovim gostima.

Oni će na štandovima moći probati najbolje hrvatske pršute među kojima je i veliki broj istarskih pršuta. Predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić kaže da mu je izuzetno drago što će se Dani hrvatskog pršuta po prvi puta održati u Istri koja ima dugu tradiciju proizvodnje pršuta što dokazuje i posebni status koji Istarski pršut ima u okvirima Europske unije gdje je zaštićen oznakom izvornog porijekla.

Darko Markotić, predsjednik klastera Hrvatski pršut (Snimio Duje Klarić / Cropix)

- Kao mjesto organizacije Dana hrvatskog pršuta odabrali smo Poreč i Istru jer smo tako željeli odati priznanje velikom broju naših članova iz Istre koji godinama rade odličan posao i koji godinama proizvode vrhunske pršute čija je kvaliteta prepoznata i u Europi, rekao je Darko Markotić

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić (Snimio Milivoj Mijošek)

Da su ovakve manifestacije izuzetno važne za Poreč potvrdio je i gradonačelnik Loris Peršurić koji kaže da će Poreč biti epicentar manifestacija u Hrvatskoj.

- Napokon smo dočekali povratak manifestacija u naš grad – grad manifestacija. Uz završnicu Kupa Hrvatske u rukometu i Dream cupa u nogometu, tu je i legendarna Vinistra koja će se održati na Peškeri, dok će se s druge strane poluotoka, na rivi,   istovremeno održavati sedmi Dani hrvatskog pršuta. Uvjeren sam da će grad biti pun, jer su najave odlične, program za sve gušte – malo vina, malo hrane, malo sporta i puno dobre zabave, rekao je gradonačelnik Poreča te je pozvao sve da dođu u Poreč ovoga vikenda.

Domaćin sportskih turnira

Osim gastronomskih manifestacija, u Poreču će se održati i dvije sportske manifestacije. Već pomalo tradicionalno Poreč je domaćin završnog turnira Kupa Hrvatske za rukometaše. U subotu 19. lipnja polufinalne susrete igrat će Nexe i Sesvete te Dubrava i PPD Zagreb, a pobjednici će dan kasnije u porečkoj dvorani Žatika odigrati veliko finale. Istovremeno će se na terenima Zelene Lagune održati Dream Cup Poreč 2021. Riječ je o međunarodnom nogometnom turniru za kategorije U9, U11 i U13, odnosno 4. izdanje turnira održava se od 18. do 20. lipnja u organizaciji tvrtke College-Sport. Kako kažu organizatori, cilj turnira je razvoj mladih nogometaša te promicanje prijateljstva i suradnje nogometaša i klubova, ali i želja da se Poreč razvija u smjeru sportskog turizma, te da se uz sav turistički potencijal i ljepote koje posjeduje pokaže i kao grad koji ima veliki potencijal u održavanju nogometnih događanja.

Dream Cup Poreč je međunarodni turnir koji će se održati na terenima Zelene lagune od 18. do 20. lipnja (Snimio Boris Bilas)

Šef Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik kaže da ga definitivno veseli povratak manifestacija u Poreč te da vjeruje kako će ih u budućnosti biti još i više.

- Sigurno je da su događaji poput Vinistre dobra pozivnica i za strane turiste, pa tako imamo najavu da na ovogodišnju Vinistru dolaze i naši prijatelji iz Češke. Organizacijom ovakvih manifestacija, koje će se održati sukladno svim epidemiološkim preporukama, šaljemo “dobru vibru” turistima koji imaju želju posjetiti Poreč, a istovremeno pokazujemo da se znamo brinuti za njihovu sigurnost i zdravlje, rekao je Nenad Velenik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of