Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara

VELIKO PRIZNANJE ISTARSKIM HITNJACIMA Ravnateljica Gordana Antić: Naši su zaposlenici skriveno blago koje čuvamo i koji su uvijek spremni na sve izazove! BITI MEDICINSKA SESTRA NIJE POSAO, TO JE POZIV! 

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


U vrijeme pandemije kronavirusa sestre i tehničari napokon su zasluženo isplivali u prvi plan. "Naši anđeli, heroine", hvalili su ih baš svi, no kad se stvari opet vrate u normalu, to se ne bi smjelo zaboraviti. Trenutno je u Hrvatskoj oko 40-tak tisuća sestara, a u ovom trenutku nedostaje ih između 8 do 12 tisuća

 

U vrijeme pandemije koronavirusa, sestre i tehničari napokon su zasluženo dobili pažnju kakvu zaslužuju. Odjednom su svi shvatili koliko su bitni i kako bez njih zdravstveni sustav ne može opstati. "Naši anđeli", "Heroine", hvalili su ih baš svi, no kad se stvari opet vrate u normalu, to se ne bi smjelo zaboraviti. Trenutno je u Hrvatskoj oko 40-tak tisuća sestara, a u ovom trenutku nedostaje ih između 8 do 12 tisuća. Baš u vrijeme pandemije, sestre i tehničari bili su na prvim linijama, dostupni i požrtvovni, radeći u iznimno zahtjevnim i teškim uvjetima.

Ogroman trud i profesionalnost pokazale su i sve sestre i tehničari svih sedam ispostava Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije kojima su jučer uručena značajna priznanja. U posjet im je stigla i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu i članica nacionalnog Stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević čestitajući im na organiziranosti i profesionalnosti, osobito za vrijeme pandemije.

-Dragi moji Hitnjaci! Hrvatski zavod za hitnu medicinu svake godine donosi odluku o priznanjima i ljudima koje treba istaknuti. Tako je ovaj put Stručno vijeće donijelo odluku da priznanje za predan rad i nesebično zalaganje tijekom pandemije koronavirusa dodijelimo upravo vama u Istri. Odličan posao ste odradili i čestitam vam na tome, istaknula je šefica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba-Bujević. Dodala je da u Hrvatskoj radi 4.064 djelatnika u hitnoj službi, od toga je 1.679 sestara i tehničara, koji navela je, čine jednu trećinu svih djelatnika na razini Zavoda.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić poručila je da građani Istre mogu biti mirni jer njihove su ekipe spremno odgovorile na sve zadatke koji su bili i bit će i dalje pred njima.

-Naši zaposlenici su naše skriveno blago koje čuvamo i koji su i u ovo situaciji pokazali da su uvijek spremni na sve izazove koji su pred nama. Ljudi u Istri mogu biti sigurni u to da kada stignu naše ekipe, da ćemo učiniti sve što je potrebno da se pacijenti u što kraćem roku zbrinu i što je najvažnije, da se sačuvaju ljudski životi, navela je dr. Antić.

Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar čestitala je Međunarodni dan sestrinstva svim sestrama.

-Situacija je u Istri itekako povoljna, a na tome treba zahvaliti našem zdravstvenom sustavu koji je pokazao svoju snagu ali i veliku humanost i predanost da se životi i zdravlje naših sugrađana sačuvaju. Ponosni smo da je na razini cijele Hrvatske upravo naš Zavod proglašen primjerom uspješne i dobre prakse, istaknula je Ćakić Kuhar.

Medicinske sestre i tehničari jedna su od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca. Upravo njima u čast, svake godine 12. svibnja obilježava se Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Obilježavanje ovog dana još je posebnije u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija, a u čast 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale, proglasila i  "Godinom medicinskih sestara i primalja". Po jednoj od definicija, medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu. Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter