„Da se ne zaborave devedesete“

U Dubrovniku 3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata


Treći simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom „Da se ne zaborave devedesete – Dubrovnik 2018.“ održava se u Dubrovniku ovog vikenda, a predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri tom prilikom je izjavila kako takvi skupovi nisu samo sjećanje, već i poseban trenutak okupljanja svih koji su diljem domovine obranili suverenitet države.

Lupieri je na otvaranju skupa istaknula veliki doprinos medicinskih sestara, tehničara i liječnika u Domovinskom ratu i u obrani Republike Hrvatske.

„S nama dijelite potresna svjedočanstva koja će biti zabilježena u monografiji. Pišete povijest koju će učiti generacije koje dolaze. Posebno smo ponosni na naše kolegice velikog srca. I dalje promičite vrijednosti Domovinskog rata“, rekla je Lupieri.

Dopredsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Agneza Aleksijević istaknula je poveznicu Dubrovnika i Vukovara kroz ratna stradanja.

„Ni danas slike tog vremena ne blijede. Trebamo čuvati tradiciju i njegovati uspomenu na Domovinski rat. Ta tematika izaziva muk i iskreno divljenje, ali nam i daje snagu za život“, ustvrdila je Aleksijević.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova general Boris Zdilar rekao je kako treba ustrajati na promicanju značaja ratnih događanja devedesetih godina prošlog stoljeća te da je sinergija ministarstva obrane i udruga jako dobra.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Nikša Kusalić istaknuo je značaj prenošenja ratnih iskustava i svjedočanstava mlađim generacijama kao poticaj u svakodnevnom radu, a izaslanica predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Slave Šepec Vedrana Iveta podsjetila je kako je u ratnim vremenima pobijedila snaga zajedništva, a na tom temelju obrazuju se nove generacije medicinskih sestara.

Na otvaranju skupa još su govorili i izaslanik Hrvatskog generalskog zbora brigadni general Kornelije Brkić, Željka Križe iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dubrovački gradski pročelnik za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilnu skrb Dživo Brčić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić te pomoćnica ravnatelja OB Dubrovnik za sestrinstvo Kristina Muhoberac.

Na simpoziju koji je okupio više od dvjesto medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih djelatnika, svoja će ratna svjedočanstva u subotu podijeliti glavne sestre i medicinske sestre i tehničari dubrovačke, metkovske i brodske bolnice, a bit će održana izvještajna skupština Društva te okrugli stol o doprinosu medicinskih sestara i tehničara u kvaliteti skrbi za hrvatske branitelje. U nedjelju u Kuparima održat će se sastanak Izvršnog odbora Društva.

U sklopu simpozija u petak navečer je u dubrovačkoj bolnici otkrivena spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata grada Dubrovnika, a u prostoru dubrovačkog sveučilišta organizirana je i izložba plakata „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu“.

Simpozij su na dubrovačkom su Kampusu organizirali Hrvatska udruga medicinskih sestara, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri HUMS-u i Opća bolnica Dubrovnik.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter