12. ISAP

U Tinjanu održan internacionalni sajam pršuta: U TRI DANA NAREZANO VIŠE OD 15 TONA PRŠUTAOve je godine ocijenjeno ukupno 36 pršuta, a čak tri su dobila šampionske ocjene. To su istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, drniški pršut proizvođača Bel Cro Trade iz Drniša i dalmatinski pršut Euro delikatese Pršutane Mijukić iz Runovića kraj Imotskog, koji je ovjenčan i titulom Šampion sajma

Tijekom tri dana ovog vikenda 12. Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu posjetilo je oko 25 tisuća posjetitelja, a njima na užitak narezano je više od 15 tona pršuta. Brojke su s kojima se nakon velike fešte pršuta ponosi Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan. A veliki broj posjetitelja najslikovitije govori o zanimanju posjetitelja, ljubitelja pršuta, za ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj se ove godine predstavilo pedesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Crne Gore i Srbije.

Vođena degustacija

Uz pršute nudilo se i niz drugih domaćih proizvoda iz Istre i drugih regija. Stoga Hrvatina raduje što sajam svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja, ali i što je ISAP prepoznat kao događaj vrijedan sudjelovanja i kao prilika za nove poslovne susrete, razmjenu znanja i dobre prakse. Na ovogodišnjem ISAP-u zemlja partner bila je Srbija s proizvođačima pršuta sa Zlatibora. Prvi put na sajmu u Tinjanu sudjelovali su i pršutari iz Crne Gore s kojima je dogovorena suradnja pa će uskoro na jednom sajmu u Crnoj Gori sudjelovati i tinjanski pršutari. Prvi put u Tinjanu su svoje pršute predstavljali i proizvođači iz Mađarske koji su iznenađeni tako velikom manifestacijom u jednom tako malom mjestu, ali i izvrsnim poznavanjem pršuta ovdašnjih potrošača.

No, za one koji žele znati nešto više o pršutu, na ovogodišnjem ISAP-u prvi je put organizirana vođena degustacija pršuta. Degustacija je trajala sat vremena, a degustatori su, pod vodstvom Blanke Sinčić Pulić, predsjednice Komisije za ocjenjivanje pršuta na ISAP-u i Udruge Gustus koja okuplja senzorne ocjenjivača pršuta, mogli otkriti mnoge tajne istarskog pršuta. Mogli su naučiti kako se pravilno kuša pršut, na koje mirise, okuse i aromu treba obratiti pozornost te kako prepoznati zaštićeni istarski pršut i kako ga razlikovati od ostalih.

Nakon svega što se protekla tri dana događalo u Tinjanu, ali i prije toga tijekom priprema, Sinčić Pulić je zadovoljna jer, kaže, ove je godine ocijenjeno deset pršuta više nego lani, dakle ukupno 36. Veseli je što su ove godine čak tri pršuta dobila šampionske ocjene, a to su istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, drniški pršut proizvođača Bel Cro Trade iz Drniša i dalmatinski pršut Euro delikatese Pršutane Mijukić iz Runovića kraj Imotskog koji je ovjenčan i titulom Šampion sajma. Stoga su Andrija Nakić i Jure Lešina Mijukić, partneri u Euro delikatese, imali dobar razlog za slavlje.

Neizvjesna trka

- U Tinjan dolazimo već desetak godina, prošle godine smo bili šampioni dalmatinskog pršuta, ali ove godine smo ugodno iznenađeni titulom šampiona sajma, kaže Nakić. - To dokazuje standardnu kvalitetu naših proizvoda, jer dalmatinski se pršut proizvodi po točno postavljenim pravilima, pa je u principu trka uvijek neizvjesna, pa se među proizvođačima do kraja ne zna čiji će proizvod biti najbolji. Velika je čast biti šampion ISAP-a u Tinjanu, jer je to potvrda dobrog posla. Ovo je vrhunac sajma, ponosno kaže Nakić i dodaje da je ovaj sajam u Tinjanu ispit na kojem se vidi gdje, na kojem mjestu, trenutno stoje kao proizvođač pršuta.

S time se slaže i Blanka Sinčić Pulić koja smatra kako ova manifestacija predstavlja "Premier ligu" proizvođača pršuta u Hrvatskoj. Naime, ISAP je mjesto u Hrvatskoj na kojem hrvatski proizvođači pršuta imaju prilike testirati kvalitetu svojih proizvoda, a o značaju ovog sajma govori i činjenica da proizvođači nagrade osvojene u Tinjanu koriste u marketinškoj promociji proizvoda, jer su svjesni da su njihovi potrošači educirani i da prepoznaju kvalitetu proizvoda nagrađenog u Tinjanu.

Budući da su mnogi u Tinjan došli po pršut svakako im je korisna bila demonstracija Damira Lukeža o tomu kako treba tranširati, odnosno razrezati, istarski pršut. Lukež napominje kako se istarski pršut u pravilu ipak reže ručno, bez tranširanja.

Lov na pršut

Osim trodnevnog uživanja u pršutu, ovog su se vikenda u Tinjanu mogle kušati i razne druge mesne delicije te uz njih nabaviti i drugi raznovrsni domaći proizvodi. Mogla se pogledati likovna izložba u staroj pošti, izložba kosira i Zavičajna zbirka Enrika Depiere. Isto tako prvi puta je organiziran lov na istarski pršut, jer je želja organizatora pripremiti i nešto za obitelji i prijatelje koji će sajamskih dana posjetiti Tinjan, a posebno u nedjelju za koju Hrvatin kaže da je obiteljski dan sajma. ISAP tradicionalno prati i niz sportskih aktivnosti, koje su uvijek dobro posjećene, a organizatori ni ove godine nisu zapostavili dobru zabavu pa je svih sajmenih dana na pozornici svirala glazba, a u večernjim satima posjetitelje su zabavljali Željko Bebek, Mauro Staraj, Petar Grašo, Sergio Pavat i Alfa time band. Voditelji programa bili su Meri Simičić Beato i Mirko Fodor.

Pokrovitelji sajma bila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je u subotu i posjetila sajam, te ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i turizma. Uz njih ISAP podupiru Istarska županija te turističke zajednice Istarske županije, središnje Istre i Hrvatska turistička zajednica.

Žminjski pljočkari osvojili ISAP-ov turnir

U sklopu 12. Internacionalnog sajam pršuta u Tinjanu održan je i tradicionalni turnir u pljočkanju na kojem se ove godine natjecalo 17 ekipa iz Hrvatske i Slovenije. Nakon niza dobro bačenih pljočki prvo je mjesto osvojila ekipa Žminj I u sastavu Dragan Matika i Loris Maretić, druga je bila ekipa Svetog Petra u Šumi u sastavu Emanuel Dajčić i Kristijan Dajčić, a treće je mjesto osvojila ekipa Žminj II za koju su nastupili Boro Tomišić i Mario Orbanić (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater