ISAP PO 12. PUT

Za vikend u Tinjanu se održava sajam pršuta: OČEKUJE SE OKO 50 PROIZVOĐAČA IZ OSAM ZEMALJA

S prošlogodišnjeg otvaranja ISAP-a (Milivoj MIJOŠEK)

S prošlogodišnjeg otvaranja ISAP-a (Milivoj MIJOŠEK)


Lani je u dva dana, koliko je sajam bio otvoren, Tinjan   posjetilo svratilo oko 28 tisuća posjetitelja, a izrezano je i prodano u komadu čak 12 tona pršuta

Općina istarskog pršuta – Tinjan u velikim je pripremama za još jedno, dvanaesto u nizu, izdanje Internacionalnog sajma pršuta. Ovaj sajam, koji se održava od petka do nedjelje, jedna je od najznačajnijih manifestacija u središnjoj Istri koja iz godine u godinu privlači sve veću pozornost posjetitelja, ali i proizvođača pršuta. Lani je u dva dana, koliko je sajam bio otvoren, Tinjan posjetilo svratilo oko 28 tisuća posjetitelja, a izrezano je i prodano u komadu čak 12 tona pršuta.

Stižu pršuti iz Austrije i Srbije

Lani je na ocjenjivanju bilo izloženo čak 30 pršuta i svi su prošli bodovni prag, a prema najavama ove bi godine svoje pršute trebalo ponuditi pedesetak proizvođača iz Hrvatske, Španjolske, Italije, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koja je ujedno i zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Osim kušanja pršuta od 19. do 21. listopada u Tinjanu će se moći kušati i druge mesne delicije, ali i pogledati izložbu kosiri, Zavičajnu zbirku Enrika Depiera. Ove će se godine po prvi put organizirati i vođene degustacije pršuta, pa je posjet sajmu i prigoda da svi koji to žele nauče kako razlikovati pršute. Istro tako po prvi put će se organizirati i lov na istarski pršut. Naime, želja organizatora je pripremiti nešto za obitelji i prijatelje koji će sajamskih dana posjetiti. Ona ekipa koja bude imala najviše sreće u lovu na pršut kao nagradu dobit će istarski pršut.

Tradicionalno sajam prati i niz sportskih aktivnosti, koje su uvijek dobro posjećene, a organizatori nisu zapostavili dobru zabavu u večernjim satima. Ove je godine to, u subotu 20. listopada, povjereno Željku Bebeku i Mauru Staraju, a u nedjelju 21. listopada nastupit će Petar Grašo, Sergio Pavat i Alfa time band. Glazbe i zabave u sajamskom šatoru i izvan njega neće nedostajati ni tijekom svih sajamskih dana. Izvan šatora također će se nuditi razni proizvodi, a održat će se i Cooking show koji obično privlači veliki broja posjetitelja.

Stručno vođena degustacija pršuta

Pokrovitelji sajma su predsjednice RH Kolinda Grabar Kitarović i ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i turizma. ISAP podupiru Istarska županija, te turističke zajednice Istre, središnje Istre i Hrvatska turistička zajednica.

Na ovogodišnjem 12. Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu posjetitelji će po prvi puta imati prigode sudjelovati u vođenoj degustaciji pršuta. Degustacija će trajati jedan sat, a na tom putovanju degustatori će mogući otkriti mnoge tajne istarskog pršuta. One koje ga čine istarskim pršutom i po čemu se razlikuje od drugih. Naučit će kako pravilno kušati pršut, na koje mirise, okuse i aromu treba obratiti pozornost, te kako prepoznati zaštićeni istarski pršut i kako ga razlikovati od ostalih. Kroz tajne pršuta u vođenim degustacijama posjetitelje sajma vodit će Blanka Sinčić Pulić predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu i Udruge GUSTUS.

Na vođenoj degustaciji posjetitelji će dobiti glavne informacije o istarskom pršutu kao vrhunskom istarskom suhomesnatom proizvodu, ali i o karakteristikama ostalih zaštićenih hrvatskih pršuta, poput krčkog, dalmatinskog i drniškog. Otkrit će što ih čini jedinstvenima i kako ih prepoznati. Osvrnut će se i na najpoznatije pršute drugih regija, primjerice Prosciutto di Parma i Jamon Iberico.

Teorijska znanja

- Sudionici vođene degustacije imat će prigode usvojiti teorijska znanja o tehnologiji i proizvodnji istarskog pršuta s oznakom izvornosti, od polja do stola, čija posebnost proizlazi upravo iz spoja tradicije i podneblja, ali i o strogom sustavu kontrole i označavanja sukladno propisanoj Specifikaciji proizvodnje, kaže Blanka Sinčić Pulić, napominjući kako nakon teorijskog dolazi praktični dio, a to je kušanje pršuta. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater