VODNJAN

U Poslovnoj zoni otvoren kompleks za zbrinjavanje otpada

| Autor: Z. STRAHINJA

Ovom investicijom želi se smanjiti količina otpada na divljim odlagalištima te osvijestiti građane o važnosti zaštite okoliša koju moramo prenijeti na najmlađe, poručio je gradonačelnik Klaudio Vitasović pri otvaranju suvremenog Reciklažnog dvorišta vrijedno 4,25 milijuna kuna

 

Suvremeno reciklažno dvorište vrijedno gotovo 4,25 milijuna kuna, u kojem će svi korisnici s područja Vodnjana moći besplatno pohraniti selektirani otpad, počelo je s radom u Poslovnoj zoni Vodnjan sjever. Kompleks su u subotu službeno otvorili istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović u nazočnosti Guglielma Moscarde, direktora gradskog komunalnog društva Contrada koje će i upravljati reciklažnim dvorištem. 

Pogon na dvije tisuće kvadrata

Time je uspješno dovršen projekt "Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Vodnjana" koji je Vodnjan proveo na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz Kohezijskog fonda, sklopljenim s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi gotovo 3,12 milijuna kuna, odnosno 85 posto vrijednosti projekta. Uz gradnju i opremanje pogona na 2.000 kvadrata površine, projekt je uključivao i provedbu radionica te promidžbu.

- Provedba ovog projekta će utjecati na zaštitu okoliša na način da će se smanjiti količina otpada na odlagalištima, smanjiti emisija stakleničkih plinova te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom. Reciklažno dvorište Vodnjan unaprijedit će i poboljšati sustav gospodarenja otpadom na našem području, dok su se provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti o načinu odvajanja otpada održale radionice za lokalno stanovništvo, umirovljenike i djecu. Ovom investicijom želi se smanjiti količina otpada na divljim odlagalištima te osvijestiti građane o važnosti zaštite okoliša koju moramo prenijeti na najmlađe kako bi sačuvali i zaštitili naš okoliš, poručio je Vitasović. 

Odvajanje komunalnog otpada

Ovim se kompleksom, rekao je gradonačelnik, osigurava infrastruktura za sakupljanje odvojenog komunalnog otpada, što će dovesti do većeg povećanja stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada.

Reciklažno dvorište izgradila je tvrtka "Vladimir Gortan" iz Pazina, pod nadzorom Studija Kaić, dok je informativno-obrazovne aktivnosti provela Delfin grupa.

- Reciklažno dvorište će zasigurno biti od velike koristi cijeloj lokalnoj zajednici u cilju što efikasnijeg gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, poručio je Flego i naglasio da je Istarska županija ekološki osviještena regija koja svoju strategiju temelji na održivom gospodarenju otpadom i očuvanju prirode kao i provedbi svih pozitivnih propisa i zakonskih regulativa ne samo u Hrvatskoj već i na nivou Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater