U PODRUMIMA VERALDE, PRVE HRVATSKE VINARIJE KOJA JE OSVOJILA VINSKOG OSCARA. VISINTIN: Izazov je pomicati granice s autohtonim sortama grožđa!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
LUCIANO VISINTIN (Snimio Milivoj Mijošek)

LUCIANO VISINTIN (Snimio Milivoj Mijošek)


 Kad bi dobili zadatak ljubiteljima vina u što manje riječi predstaviti vinariju Veralda, dovoljno bi bilo napisati - to su oni koji su za svoje vino dobili platinastog Decantera! I to prvi u Hrvatskoj! Naravno, vinska priča koju u Brtonigli ispisuju Keti i Luciano Visintin puno je kompleksnija i svakim njihovim novim vinom dobiva nov i uzbudljiv nastavak. Međutim, činjenica da su u svoj podrum pospremili priznanje koje je u svijetu vina u rangu Oscara svakom pravom vinoljupcu govori sve što mora znati o ovim ponosnim predstavnicima područja s "četiri zemlje". A k tome, ljepota je u detaljima, pa će, nakon što kuša platinastog Veralda Istriana, svaki posjetitelj poželjeti bolje upoznati i ostala blaga koja su s puno pažnje i ljubavi pripremljena, a zatim pohranjena u podrumima.

- Mi smo oduvijek radili vino i zapravo ti radovi u vinogradu i vinskim podrumima, kao i mnogima drugima odgojenima u ovim krajevima, spadaju u jedne od prvih i najživljih uspomena iz djetinjstva. Doduše, bila su to neka druga vremena u kojima to nije bio obiteljski biznis kako je to slučaj danas, već način življenja. Iskreno, nije se puno ni razmišljalo o tome jer si ti to radio i zemlju obrađivao iz jednostavnog razloga što si morao raditi i što je to bilo tvoje. Međutim, i ta perspektiva se s vremenom počela mijenjati, te sam sazrijevajući sve više dolazio do spoznaje da rad u vinogradu i posao spravljanja vina ne mora biti samo jedna od obaveza, već ima daleko veći potencijal. Da postane strast, ljubav i karijera koja će taj proizvod bujskih brežuljaka s ponosom predstaviti ljubiteljima vina, prvo kod kuće, a kasnije vremenom i sve dalje izvan naših granica. To je bilo to nekakvo sjeme iz koje je iznikla i rasla Veralda, i koje nas je s Istrianom, na što smo posebno ponosni, vremenom dovelo i do krova vinskog svijeta. I to s malvazijom i refoškom, onim sortama za koji su mnogi mislili da se s njima ne može postići puno, i da im je suđena kućna upotreba, kaže nam Luciano Visintin dok nam obilazeći vinski podrum s ponosom predstavlja i priča o svojim vinima.

Veraldini vinogradi nalaze se upravo na tim poznatim bujskim brežuljcima, gdje se od davnina dobivaju vina vrhunske kvalitete i gdje je svojevremeno uzgajano grožđe iz kojih je još 80-tih godina prošlog stoljeća tadašnji PIK proizvodio čuvenu bujsku malvaziju koja je bila uvrštena u Vinsku bibliju.Njihovim stopama nastavila je i Veralda, pa je na istim brežuljcima 2008. nastala i službeno prva vrhunska malvazija u Istri. Ukupna površina Veraldinih vinograda u ovom trenutku iznosi 26 hektara koje obrađuju i njeguju po najvišim ekološkim standardima kako bi sačuvali okoliš od zagađenja, ali i zato što su svjesni da proizvodima iz ekološkog uzgoja definitivno pripada budućnost i da će se sva ulaganja u njih vremenom višestruko vratiti daleko većom dodanom vrijednošću proizvoda. Biznis je to koji, kao i gotovo svaki drugi ozbiljni, rezultate donosi samo uz ozbiljna ulaganja. Svjesni su toga bili i Visintini pa su svoja ulaganja podijelili na etape od kojih se prva odnosila na izgradnju i uređenje reprezentativnog vinskog podruma, a sljedeća na obnavljanje vinograda. Sve to pratila je želja da se sa svakom novom berbom i svakim novim vinom malo pomakne granica, naravno prema gore, jer kako kaže Luciano Visintin, tržište je danas jednostavno takvo da mjesta ima samo ako se nalazite među najboljima. Posebno mjesto u tom svijetu možeš imati ako si u nečemu jedinstven, a kad je u pitanju vino, onda je to izazov postići, kaže, upornim i stalnim radom na razvijanju vina dobivenih od autohtonih vrsta grožđa.

Kao i brojni drugi vinari i u Veraldi su osjetili posljedice prvog udarnog vala koronakrize s obzirom da im je zbog općeg lockdowna, koji je trajao mjesecima, bio u najvećoj mjeri onemogućen plasman vina do konzumenata.

Pomoć da prebrode to financijski izazovno razdoblje stigla im je od države, koja je putem HBOR-a omogućila da po povoljnim uvjetima dobiju obrtna sredstva koja su im pomogla u prevladavanju posljedica pandemije.

- U jednom trenutku počeo se rušiti svijet i jednostavno treba ti ruka pomoći koja će ti omogućiti da osiguraš stabilnost svog poslovanja. Nažalost, mi se nismo riješili virusa i očito i nećemo tako skoro, već ćemo s njim naći način suživota. U tom traženju suživota, u poslovnom smislu, pomoć HBOR-a je nama došla kao cjepivo koje nam je pomoglo da snažniji i puno otporniji dočekamo trenutak kad smo ponovno stali na vlastite noge, zaključuje Luciano Visintin.

ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of