EKO EDUKACIJA

U petak istarska premijera dugoočekivanog filma "Priča o plastici" KOJI PRIKAZUJE SVE ONO ŠTO INDUSTRIJA PLASTIKE NE ŽELI DA SE ZNA

| Autor: Glas Istre

Povodom obilježavanja Dana zaštite okoliša 5. lipnja 2020. u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Buje održat će se  projekcija dugoočekivanog dokumentarnog filma "Priča o plastici".

"Ovaj dokumentarac neprofitne organizacije The Story of Stuff Project, koja transformira način na koji stvaramo, koristimo i bacamo proizvode za dobrobit ljudi i planeta, prvi je film pokreta Break Free From Plastic, najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv plastičnog onečišćenja, a ujedno i prvi film koji prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike zaista ne želi da vidite", kažu iz Zelene Istre.

Redateljica filma je Deia Schlosberg, svjetska premijera održana je 22. travnja 2020. na Dan planeta Zemlje. U petak će se održati istarska premijera filma.

"Njihov prvi film "Priča o stvarima" ("TheStory Of Stuff") iz 2009. godine pokrenuo je iskreni dijalog o našoj konzumerističkoj kulturi, a organizacija je od tada producirala još desetak dokumentaraca i animiranih kratkih filmova koji određuju naš put do pravednije i održivije budućnosti.

Onečišćenje plastikom trenutno je jedan od najočitijih problema našeg sustava vođenog gomilanjem profita. Kako smo kao društvo postali ovisni o jednokratnoj plastici? Tko od toga ima najveću korist? Tko od toga najviše stradava? Koga trebamo smatrati odgovornim? Što možemo učiniti?

Dokumentarni film "Priča o plastici" sniman je na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz davnih 1930-ih godina te intervjue s brojnim stručnjacima. "Priča o plastici" uvodi nas u katastrofalne posljedice onečišćenja, razotkriva prave krivce te otkriva heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovaraju drugačiju budućnost", poručuju iz Zelene Istre. 

Uz projekciju, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta bit će postavljen i edukativni štand s korisnim savjetima za smanjenje nastanka otpada i "zero waste" (nula otpada) trikovima za svako kućanstvo.

Posjetitelji će dobiti i svoj primjerak brošure Zelene Istre "Kako stvarati manje otpada" iz koje će moći naučiti kako da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevnog života.

Projekcija će biti organizirana u skladu sa svim mjerama zaštite od korone.

Ovaj događaj provodi se u sklopu projekta "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza - Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj“ sufinanciran od strane Kohezijskog fonda Europske unije. Nositelj projekta je Grad Novigrad.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater