NOVOST ZA 25. ROĐENDAN

Smjena na čelu vodeće istarske aktivističke udruge: DUŠICA RADOJČIĆ VIŠE NIJE PREDSJEDNICA ZELENE ISTRE

| Autor: Glas Istre

Dušica Radojčić, možda i najpoznatija ekološka aktivistica (i aktivistica uopće) u Istri nakon 18 godina više nije predsjednica Zelene Istre. Na njeno mjesto došla je Irena Burba, koja je proteklo vrijeme također postala poznata po aktivizmu.

Do ove smjene došlo je na Skupštini održanoj u ponedjeljak, a o kojoj je Zelena Istra javila danas na svojem Facebooku. Ove godine udruga obilježava 25 godina postojanja. To će biti proslavljeno početkom listopada velikom feštom, najavljuju.

"Osim zavidne četvrtine stoljeća djelovanja, brojke potvrđuju uspjeh: udruga je provela više od 100 projekata, zaprimila više od 4.500 poziva na Zeleni telefon, podržala na desetine građanskih inicijativa i zabilježila više od 7.000 volonterskih sati. Samo u 2019. godini provedeno je 89 radionica i predavanja, 12 javnih akcija, 67 gostovanja na radio postajama, pripremljene su i objavljene 24 publikacije", ističu iz Zelene Istre, pa dodaju:

"Zelena Istra se u javnosti ističe kao vodeća "watchdog" organizacija u javnim okolišnim politikama, kontinuirano radeći na osnaživanju participativne demokracije i građanskog aktivizma. Njeni osnovni zadaci su reagiranje na okolišne probleme, nudeći rješenja, podrška građanskim inicijativama te edukacija različitih ciljnih skupina. Ova je Skupština bila i izborna te se dogodila i povijesna promjena - nakon punih 18 godina mjesto predsjednice udruge Dušice Radojčić preuzela je Irena Burba. S 13 godina profesionalnog i aktivističkog iskustva u udruzi, Burba će nastaviti brinuti o ostvarivanju ciljeva Zelene Istre, te se posvetiti povećanju i pomlađivanju članstva kako bi se osiguralo djelovanje udruge u budućnosti", ističu.

Zaključuju da je "kriza kroz koju prolazimo kao društvo pokazala koliko koliko ovisimo o prirodi i okolišu i da nas očekuju promjene kojima se moramo prilagoditi".

"Život mora biti organiziran na principu poštivanja, a ne beskrupuloznog iskorištavanja prirode i planeta, na principu solidarnosti u kojima zajednice pomažu u smanjivanju socijalnih razlika i podupiru svoje najslabije, u kojem se brine da sve što je za život potrebno bude zdravo i dostupno te da se što više takvih potreba zadovoljava lokalno. Jedan od preduvjeta održivog razvoja je i osvješćivanje i obrazovanje - a Zelena Istra će i u budućnosti nastaviti raditi upravo na tome", poručuju iz Udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater