ZELENA ISTRA U AKCIJI

DIM IZNAD PULSKE TVORNICE CEMENTA: Stanovnici Stoje žale se na crnu čađu po balkonima, peckanje očiju, nadražaj dišnih putova, čudna ispuštanja i neugodne mirise usred noći

| Autor: Chiara BILIĆ

Udruga Zelena Istra podnijela je Inspekciji zaštite okoliša prošlog četvrtka još jednu prijavu protiv pulske cementare Calucem zbog neugodnih mirisa i onečišćenja zraka, potvrdili su iz Državnog inspektorata. Zelenu Istru su o tom novom-starom problemu obavijestili zabrinuti mještani i mještanke pulskog kvarta Stoje, koji žive nadomak tvornice. Iako je od prijave prošlo tjedan dana, iz Državnog inspektorata poručuju da nadzor nije okončan. Iz Calucema tvrde da su na dan kad je podnijeta prijava svi izmjereni pokazatelji bili u unutar zakonski dozvoljenih granica.

Ovo nije prvi put da stanovnici Stoje iskazuju nezadovoljstvo radom cementare. Lani u srpnju snimili su crni dim koji je sukljao iz tvornice. Iz Calucema su tada kazali da je došlo do pada napona u električnoj mreži, pri čemu je sva električna oprema stala s radom, uključujući filtere. Obrazložili su da su iz sustava otprilike jednu minutu izlazili preostali procesni zrak i ugljena prašina, ali da je razina emisije ostala na normalnoj razini. Proljetos su u znak protesta na pročeljima zgrada u centru grada osvanuli grafiti "Cementara lupa cijelu noć". Fasade na Stoji, inače, već su godinama "ukrašene" sličnim natpisima. Buka u noćnim satima je, naime, drugi problem življenja u blizini tvornice.

- Građani učestalo prijavljuju da Calucem onečišćuje zrak. Žale se na crnu čađu po balkonima, na peckanje očiju i nadražaj dišnih putova, čudna ispuštanja i neugodne mirise usred noći. Građani Stoje smatraju da je kvaliteta njihovog života umanjena, pojašnjava predsjednica Zelene Istre Irena Burba.

Na dan kad je podnijeta prijava, u četvrtak, nešto prije tri sata ujutro, pulski fotograf Sendi Smoljo svojom je kamerom ovjekovječio oblak sivog dima rasprostrtog na nebu iznad tvornice. Po toj bi se fotografiji, dakle, dalo zaključiti da je tada iz nekog razloga ipak došlo do neke nepravilnosti u radu. Iz Calucema pak poručuju da su po primitku inspekcijskog zahtjeva provjerili svoje sustave i razine emisija te da nam mogu potvrditi, kao što su potvrdili i inspekciji, da su svi izmjereni pokazatelji na taj određeni dan bili unutar zakonski dozvoljenih granica. Napominju i da usko surađuju s lokalnim vlastima i predstavnicima lokalne zajednice.

Predsjednica Mjesnog odbora Stoja, Žaklina Bekavac Širić, do našeg poziva nije bila upoznata s posljednjom prijavom. Potvrđuje, međutim, da često komunicira s odgovornim ljudima iz cementare Calucem te da će zbog posljednje prijave od njih tražiti da provjere stanje filtera.

- Razgovaramo o problemima i zasad su nam izašli u susret. Smanjili su pištanje bagera i cisterni. Rade preko dana da ne bi bučili po noći. Na svoj će trošak asfaltirati parkiralište u kvartu s kojeg se također diže prašina, kaže Bekavac Širić koja inače stanuje u Lussijevoj ulici, gdje su smještene oronule zgrade znane kao barake. Otkriva da su s Calucemom trenutno aktualni pregovori oko sanacije krovova tih derutnih objekata. Kaže i da su iz tvornice promptno reagirali svaki put kad ih je obavijestila o pritužbama sumještana i sumještanki. Kao primjer navodi podrhtavanje tla u blizini Konzuma na Stoji, koji je prije nekoliko mjeseci uznemirio građane.

U potpunosti, međutim, ostaje nejasno i nerazjašnjeno je li inspekcija u četvrtak izašla na teren ili je izvid obavila telefonskim putem. Naime, Zelena Istra je na svojoj Facebook stranici objavila da je prijavu podnijela pismenim, ali i telefonskim putem upravo kako bi Inspekcija odmah mogla otići u Calucem i provjeriti kvalitetu zraka.

"Ali dobili smo odgovor da vjerojatno neće biti u mogućnosti jer nemaju automobil na raspolaganju. I to je naša realnost kad su prijave u pitanju. Ako imaju datum i točno vrijeme, pritužbe prijavljujemo Inspekciji zaštite okoliša, no čini nam se da Inspekcija rijetko izlazi na teren u trenutku prijave već se nadzor vrši najavljeno ili u sklopu redovitih nadzora. Izgleda da se ne nazire rješenje ovog problema jer smo i zadnji put, u lipnju ove godine, dobili odgovor Inspekcije u kojem stoji da je sve u najboljem redu: 'Navedenog dana nisu registrirane povećane emisije nijednog monitoriranog parametra, pa tako ni sumpora koji je najvjerojatniji uzrok tegoba navedenih u Vašoj prijavi te uzrokuje neugodni miris, nagrizanje sluznice grla i nosa...'", obavijestili su iz Zelene Istre.

Burba stoga predlaže da rezultati mjerne postaje budu javno dostupni online. Tako bi građani i građanke, smatra, imali uvid u kvalitetu zraka u realnom vremenu, a time bi i rad tvornice postao transparentniji. Dotad, čini se, primjedbe građana neće utihnuti. A one su zaista zabrinjavajuće.

"Mi koji nemamo klime i zbog vrućine spavamo s otvorenim prozorima gušili smo se u kiselkastom smradu dima od izgaranja ugljena u pećima Cementare, jer i dalje koriste ugljen za loženje, a kad se on kombinira s oblačnim vremenom i kišicom, to je nešto neopisivo. Osim što vam se smrad zavuče u sinuse, nagriza sluznicu nosa, grla i glasnice, i to zaista možete osjetiti", glasi jedna od pritužbi pristiglih na adresu Zelene Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater