SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA

U KRŠANU OBILJEŽEN DAN OPĆINE: Cilj je stvoriti pravo i snažno gospodarstvo te pokrenuti ozbiljno zapošljavanje

Za većinu mjesta unutar Općine Kršan točno je definirano što će se napraviti u razdoblju 2021 - 2025. Tako ćemo u svim naseljima sanirati oštećenu infrastrukturu, urediti postojeće nerazvrstane ceste, po potrebi i izgraditi nove, povećavati sigurnost u prometu, modernizirati postojeću i po potrebi izgraditi novu javnu rasvjetu te pokriti cjelokupno područje općine sistemom vodoopskrbe i odvodnje

| Autor: Branko BIOČIĆ
Načelnik Roman Carić

Načelnik Roman Carić


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u novoizgrađenom, ali još nedovršenom Domu kulture obilježen je Dan općine Kršan. Uz vijećnike, sjednici su prisustvovali mnogobrojni uzvanici među kojima su bile europarlamentarka Željana Zovko, zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnik Emil Daus, labinski gradonačelnik Valter Glavičić te predstavnici susjednih općina, javnih ustanova, društava i institucija.

Dobra komunikacija

Nakon što je mlada riječka pjevačica Mia Negovetić izvela državnu himnu i svečanu istarsku pjesmu "Krasna zemljo" te je održana minuta šutnje za sve pokojne vijećnike i one koji su poginuli tijekom drugih razdoblja, prisutne je pozdravio novi i najmlađi predsjednik Općinskog vijeća Lucijan Mrzlić koji je rekao kako je prošlo tek nešto više od mjesec dana od kako je konstituirano Općinsko vijeće te da se mogu pohvaliti da su, unatoč razlikama, možda i drukčijim pogledima na svijet, uspjeli ostvariti jedan ugodan dijalog pa u općini Kršan održavaju veliku razinu političkog, ali i ljudskog konsenzusa za boljitak općine i njezinih žitelja.

- Nalazimo se u još jednoj izazovnoj godini i u općepoznatoj situaciji u kojoj nam nesigurnost nažalost prijeti sa svih strana, od gospodarstva, industrije pa do turizma. Međutim, drago mi je zaista da se danas nalazim tu gdje jesam. U jednoj općini, koja uz veliko zalaganje, održava kontinuitet davanja, odnosno izdvajanja iz Općinskog proračuna najpotrebnijima. U Općini koja zaista ima jasnu viziju, nevjerojatan potencijal i ciljeve koje moramo ostvariti trebamo biti svjesni, da svi zajedno, općine, gradovi, županija, država, Europska unija, moramo raditi na tome da izgradimo još bolje uvjete za suživot naših sugrađana. Bez obzira na razlike, moramo biti jedinstveni, jaki, ustrajni, imati jasnu viziju i da nas uvijek vodi nada, rekao je između ostalog Mrzlić odajući priznanje i zahvalnost svima onima koji su svojim radom i zalaganjem pridonijeli razvoju i promoviranju Općine Kršan.

Jasna vizija razvoja

Novi općinski načelnik Roman Carić također se zahvalio svima koji su pomagali i podupirali općinu, među njima i bivšem dugogodišnjem načelniku Valdiju Runku te je najavio nove smjernice i ciljeve u budućnosti.

- Ono što je bitno je da imam jasnu viziju i cilj razvoja naše prekrasne Općine. Za većinu mjesta unutar Općine Kršan točno je definirano što će se napraviti u razdoblju 2021 - 2025, te je plan za Općinu Kršan za to vremensko razdoblje u potpunosti rađen na temelju terenskog rada, razgovora sa žiteljima upotpunjen sa savjetima i prijedlozima struke. Tako ćemo u svim naseljima općine Kršan u mandatnom razdoblju koje je ispred nas sanirati oštećenu infrastrukturu, urediti postojeće nerazvrstane ceste, po potrebi i izgraditi nove, povećavati sigurnost u prometu, modernizirati ćemo postojeću i po potrebi izgraditi novu javnu rasvjetu u svim naseljima na području općine Kršan, pokriti cjelokupno područje općine sistemom vodoopskrbe i odvodnje, a jedan od glavnih ciljeva je stvoriti pravo i snažno gospodarstvo te pokrenuti ozbiljno zapošljavanje u Općini Kršan. Zato kroz naredne četiri godine razvijamo poduzetništvo te potičemo na korištenje novih tehnologija i ubrzavanje poslovnih procesa. U našoj Općini želimo izgraditi sustav koji funkcionira za sve i koji će rezultirati povećanjem prihoda u Općini, a samim time i povećanjem prihoda u kućanstvima žitelja Općine Kršan, rekao je Carić.

Istaknuo je kako se mora, unatoč općim i globalnim problemima, ubrzati napredak u općini Kršan jer prostora za to itekako ima.

Poduzetništvo mladih

- Moramo što više raditi na tome da budemo samoodrživi i da ne ovisimo o drugima, iako naravno uvijek ostaje potreba prijave na natječaje za bespovratna sredstva i sufinanciranja. Davat ćemo poticaje za nove investitore u Općini Kršan i ubrzati dodjele parcela Poslovne zone u Kršanu kako bi što prije pokrenuli zapošljavanja i proizvodnju. Gradimo poduzetnički i inovacijski inkubator u našoj općini koji će služiti za razvijanje novih tehnologija, proizvoda i poduzetništva te koji će, u jednoj mjeri, pozicionirati Općinu Kršan među tehnološki razvijenije općine u Hrvatskoj. Razvijamo poduzetništvo mladih i potičemo sve one s inovativnim idejama na razvoj poduzeća u našoj Općini. Stvaramo atraktivne turističke ponude kroz ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu. Stavljamo naglasak na uređenje i opremanje interpretacijskih centara Kršan, Kožljak i Plomin, istaknuo je Carić te najavio nastavak uređenja biciklističkih i pješačkih staza, šetnice uz more, zaokret k obnovljivim izvorima energije kroz korištenje sunčeve energije, pomoć mladima, rast društvenog standarda svakog stanovnika općine, poticajne demografske mjere i realizaciju još mnogo toga iz svog predizbornog programa.

O projektu sanacije i obnove Kaštela Kožljak te Arheološkom parku Kožljak govorio je zagrebački arhitekt Ante Vrban, dok je labinska arhitektica Natali Zulijani Giambastiani upoznala prisutne s projektom uspostave interpretacijskog centra maritimne baštine u Plominu.

Čestitajući Dan općine Željana Zovko, europarlamentarka iz Splita, obećala je Kršancima nastavak pomoći i suradnje na ostvarenju tih projekata jer je vidjela volju i želju kod mlade ekipe koja vodi općinu. Saborski zastupnik Emil Daus koji osjeća bliskost s Kršanom jer mu je nona iz Kostrčani, rekao je kako granice administrativnih općina spajaju, a ne razdvajaju te istaknuo kako je zajednička misija svih onih koji su ostali živjeti u Istri da naprave sve da Istra bude raj na zemlji. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić čestitao je Kršancima njihov dan, Runku i Cariću na projektima koje će još više pomoći razvoju općine a time i njezinom stanovnicima.

- Najveći projekt je da zadržimo sve nas ovdje, da se čuje dječji smijeh i da ne zaboravimo tko smo, naglasio je Glavičić, a zamjenik župana Tulio Demetlika očekuje da dosadašnji načelnik Valdi Runko, koji je puno dao općini, to nastavi raditi i kao vijećnik.

- Veseli me Mrzlićev poziv na zajedništvo jer je Istru 30 godina krasilo zajedništvo koje nas je držalo skupa. Na razini Hrvatske, ali i vani, gledaju nas kao primjer dobre prakse. Politika je zajedništvo, ali ne smijemo biti zadovoljni, dolazi novo vrijeme i mladi ljudi koji zaslužuju podršku. Moramo ovdje tražiti zamjenu za TE Plomin, a općina Kršan tih zamjena ima u poljoprivredi, začinskom bilju, turizmu, sunčevim elektranama itd. Želim vam timski rad i da iskoristite šansu generacije jer je ova vlada, s kojom se ne slažem uvijek, ispregovarala u EU velika financijska sredstva za Hrvatsku do 2027. Bez pomoći županije i države teško će biti realizirati sve projekte pa je veliki teret na vama mladima da iskoristite sve što vam se nudi, zaključio je Demetlika obećavši da će Istarska županija, kao i do sada, tako i ubuduće biti partner općini Kršan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum