MANJADVORCI

U Konjičkom klubu Istra već gotovo dva desetljeća njeguju tradiciju konjičkog sporta: Prvi endurance krenuo je iz Istre, a DANAS SU ISTARSKI JAHAČI STIGLI I DO SVJETSKOG RANGA

Nakon što je Stefano Osip, najprije na "Wolfu", a potom godinama i sa svojim konjima osvajao prvenstva Hrvatske, zadnjih nekoliko godina u listu perspektivnih mladih jahača upisale su se i Barbara Sošić, a prije nje i Denisse Radin. Oni svi zajedno grabe velikim koracima prema svjetskoj natjecateljskoj klasi, izlazeći izvan nacionalnih okvira

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Kada je prije nekoliko tjedana konačno održano prvo kolo Croatia Cupa u gradu Đurđevcu otvorena je ujedno i ovogodišnja sezona daljinskog jahanja u Hrvatskoj. No, ono što je bilo posebno na toj utrci to su mladi istarski jahači, svi redom članovi Konjičkog kluba "Istra" iz Manjadvorci. Novopečeni su to jahači koji su na ovoj utakmici stjecali prijeko potrebno iskustvo, ali su ujedno označili i nastavak tradicije koja je započela u Istri, upravo u tom klubu, prije gotovo dva desetljeća. Prisjetimo se da je prva utakmica održana 2006. godine u Barbanu gdje je Zoran Uravić sudjelovao na grlu "Wolf", najtrofejnijem konju u povijesti hrvatskog endurancea. A mladim istarskim jahačima poveznica je, u ulozi jahača, ovaj put i mentora, bio upravo Zoran Uravić koji je zajedno s njima završio natjecanje.

Mentorstvo najmlađim jahačima

- Ja sam jahao s njima jer sam ih vodio, govorio im kad treba ubrzati, kad usporiti, kada i gdje skrenuti, gledati oznake i slično, ali sam ih učio i ponašanju, da pozdrave suce, da gledaju u oči kad razgovaraju s veterinarom, dakle jednu kulturu ophođenja koju ovi mladi danas polako gube, a koja je izrazito bitna, kaže Uravić.

Na đurđevačkoj utakmici sudjelovala su tako sveukupno 63 jahača para od čega je KK Istru predstavljalo njih sedam kojima je to, dakle, bila i prva utakmica nakon položene licence daljinskog jahanja. Jahači parovi bili su Nicol Šverko na grlu "Karluci", Anna Poropat i "Niki", Aurora Rojnić i "Caprice", Carla Pastročić i "Sheik", Lana Oroz i "Riziko" te Biserka Đugum i "Gina" pod vodstvom Zorana Uravića koji je ovu utrku odjahao na nagrađivanom grlu "Shagya Hajnal". Svi su uspješno završili stazu duljine 43 kilometra, jašući prosječnom brzinom od 15,5 kilometara na sat. Stariji, iskusni i nagrađivani jahači ovoga kluba, Barbara Sošić, Denisse Radin i Stefano Osip, ovaj su puta bili logistika i podrška.

Barbara Sošić i Stefano Osip ponos su kluba, uz Denisse Radin (Foto: KK Istra)

- Konjički klub Istra od samih početaka pa do danas ostvaruje izvrsne rezultate koji su doveli klub do samog vrha u disciplini daljinskog jahanja, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. I ovaj put, nakon odličnih rezultata ovih naših mladih jahača i konja, mi u KK Istri nastavljamo pripreme za buduća natjecanja, a jedno od onih koji nam predstoje su međunarodna utakmica u Veroni, koja će ujedno biti i posljednja kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo koje će se, bude li sve bilo po planu, održati u rujnu u Nizozemskoj, kaže nam Uravić.

Prisjeća se kako je prvu endurance utakmicu u Hrvatskoj, u Istri, točnije u Barbanu, organizirao Zdravko Petrović iz zagrebačkog Konjičkog klub Hiperion 13. svibnja 2006. godine. Odazvala su se tada 24 jahača para koja su se natjecala u daljinskom jahanu na 26 kilometara. Pobjednik je bio upravo Uravić na konju "Wolfu" - koji je sada, s 24 godine starosti i nizom osvojenih medalja, u zasluženoj konjičkoj mirovini.

Konja treba znati i potjerati, ali i smiriti kada je potrebno (Foto: KK Istra)

- Nakon tog prvo endurancea, mi smo ostali prvaci Hrvatske čak deset godina. Ja sam bio prvak 2006. i 2007. godine, potom je to bila pokojna Marija Berković, koja je, treba naglasiti, imala osam utakmica i osam pobjeda, pa je 2009. godine Željko Radola bio prvak Croatia kupa, ali i balkanski prvak. Naime, Konjički klub Istra još od 2009. godine nastupa na Balkanskom šampionatu gdje je 'Wolf' sa Željkom Radolom postao prvak Balkana na utakmici duljine 110 kilometara. Zatim, od 2009. do 2014. godine Petra Šebelić i Stefano Osip nastupaju po Bugarskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji i nižu pobjede na velikim turnirima. Do 2012. Croatia kup osvajala je Petra Šebelić, a onda od 2013. do 2015. titulu je preuzeo Stefano Osip na Wolfu, konju koji je umirovljen te 2015. godine. Počeo je sa zlatom i umirovljen je sa zlatom!, gotovo u dahu nabrojao je velike uspjehe svojih jahača Zoran Uravić.

Izlazak na svjetsku scenu

Upravo ovakvi rezultati bili su poticaj da u klubu stalno razmišljaju o edukaciji mladih ljudi i pripremaju nove generacije za nove izazove. Tako je, primjerice, zanimljiv podatak da je iz ovog kluba dosad izašlo čak 170 licenciranih jahača za endurance, a pet ih je u samom vrhu hrvatskog, europskog pa i svjetskog ranga.

Ulazak Barbare Sošić u cilj (Foto: KK Istra)

- Kroz održavanje škole jahanja brzo se iskristalizira tko želi ustrajno i 'krvavo' raditi, tko ima afiniteta i tko je spreman na odricanja. Upravo s tim ciljem godine 2009. osnovali smo Istarski konjički savez jer je bilo puno jahača i konja u Istri, vrlo kvalitetnih, pa smo mi željeli imati više utakmica. Bilo je u Istri tada sedam, osam klubova koji su imali i jahače i konje za daljinsko natjecanje. To je, međutim, funkcioniralo dvije, tri godine i posljednja predivna utrka održana je na otočju Brijuni, ali se Savez onda raspao. Sport je to u kojem treba biti ustrajan, imati rezultate i podnositi poprilično visoke troškove i za opremu jahača, ali i konja, od prehrane, do suplemenata, veterinara i ostalog. Danas smo tako ostali jedini klub koji ima jahače daljinskog jahanja, iako su neki iz Istre otišli i jašu za druge hrvatske klubove, rekao je Uravić.

No, u ovom istarskom klubu očito nemaju razloga za brigu. Nakon što je Stefano godinama i sa svojim konjima osvajao prvenstva Hrvatske, zadnjih nekoliko godina u listu perspektivnih mladih jahača upisale su se i Barbara Sošić, a prije nje i Denisse Radin. Oni sada svi zajedno grabe velikim koracima prema svjetskoj ljestvici, izlazeći izvan nacionalnih okvira.

Za vrhunske rezultate potrebna su velika odricanja (Foto: KK Istra)

- Istina je da smo došli do svjetskog nivoa. Godine 2015. Denisse Radin je u Francuskoj, u kategoriji mladih konja na duljini od 120 kilometara došla ukupno 25. od 105 prijavljenih parova iz 42 zemlje svijeta. Potom je i Stefano Osip u talijanskoj Veroni sudjelovao na svjetskom natjecanju, pa 2019. Stefano i Barbara, ponovno u Italiji, gdje je Stefano, u kategoriji mladih konja na grlu "Neron" osvojio 9. mjesto, a Barbara u kategoriji mladih jahača, postigla nevjerojatan rezultat jer je došla ukupno 42. na grlu "Ahat". Lani smo zbog pandemije preskočili natjecanja, a u međuvremenu su izmijenjene i propozicije za europska natjecanja. Prije nije bila potrebna, a sada je kao uvjet uvedena još jedna dužinska utrka od 160 kilometara što dosad nismo uspjeli ispuniti jer se utrke baš i ne organiziraju. Tako smo početkom ožujka planirali ići u Italiju ispuniti i taj uvjet, ali je zbog virusa koji je cirkulirao među konjima u Valenciji, uvedena zabrana kretanja za svih do sredine travnja. Nadamo se da ćemo do rujna ispuniti taj uvjet i da putujemo u Nizozemsku na Europsko prvenstvo, optimističan je Uravić.

Potraga za sponzorima

 Klubu se povremeno jave osobe i poduzeća spremna pomoći u realizaciji ovih skupih, ali atraktivnih natjecanja, bilo novčano ili u robi i uslugama. No, potrebe su ipak daleko veće pa članovi kluba mahom sami podmiruju vrlo velike troškove. Primjerice, samo kotizacija za pripremnu utakmicu u Italiji iznosi 400 eura za jahača, europska natjecanja traže od 600 do 800 eura, dok je za svjetsko natjecanje kotizacija dosegla i iznos od tisuću eura. Ukoliko se pripremne utakmice uspješno završe, tada taj novac kotizacije refundira Hrvatski konjički savez, ali troškovi su i dalje vrlo visoki pa se mladi jahači iz KK Istra raduju svakome tko je voljan poduprijeti njihova sportska natjecanja.

"U jedan dan ti pasa cili život"

Jedna od mladih uspješnih i najperspektivnijih jahača je državna prvakinja Barbara Sošić koja je dosadašnjim nastupima opravdala očekivanja i potvrdila da je riječ o još jednoj trofejnoj istarskoj jahačici. Uz brojne nagrade, na raznim je natjecanjima stjecala vrijedno iskustvo, ali i dalje ne miruje, a planovi su ambiciozni.

- U kolovozu ove godine održat će se finale Croatia kupa, a nešto ranije, sredinom lipnja, državno natjecanje u Slavonskom Brodu. Sve su to utakmice na kojima skupljamo bodove i ostvarujemo uvjete da bi mogli sudjelovati na svjetskim natjecanjima, kaže Barbara.

Govoreći o enduranceu kao sportu, ističe neke posebnosti, prije svega, partnerstvo s konjem.

- Važno je da ste par, da se uskladite, da ga osjetiš i znaš kad treba usporiti, kada ga potjerati, što treba dodati u trening,… Što ga bolje spremim kondicijski to imamo bolji rezultat, bez toga nema ni smisla ići na natjecanja. Duga su to jahanja, 120 i 160 kilometara, traju satima, i važno je da nema nikakvih nepredviđenih situacija ili napora za jahača i konja, da se ne nažuljaš, ili da konj dehidrira, da ga previše izmoriš… sve to pregledavaju veterinari, ali jahač to mora osjetiti. U taj jedan dan, pasa ti cili život! To su trenuci kada ne razmišljaš o utrci, kažu da ne treba razmišljati niti o cilju. To su trenuci kada te preuzme neki mir, odmakneš se od svega, zaboraviš zašto si tu i svjestan si svakog kilometra kojeg si prošao, kaže Barbara koja, osim što se izvrsno razumije s "Ahatom", ujahuje još dva, tri konja kako bi, kroz upoznavanje, vidjela koji joj najviše odgovara i postigla najbolji rezultat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater