VREMEPLOV

U KASARNU PREKO PUTA SELI 150 ULJANIKOVACA Rimljanke traže ozakonjenje abortusa

| Autor: Zoran ANGELESKI
Ispred kasarne mjesta za 140 automobila uljanikovaca

Ispred kasarne mjesta za 140 automobila uljanikovaca


Nakon što je brodogradilište Uljanik tijekom 1977. godine po neotkrivenoj cijeni kupilo od JNA kasarnu "Ivan Goran Kovačić", ogromnu zgradu s 14 tisuća četvornih metara korisne zatvorene površine, na današnji dan, 11. travnja 1978. godine u Glasu Istre objavljeno je da će, nakon najnužnije adaptacije, u tu zgradu preseliti oko150 uljanikovaca.

- Na taj će se način ova zgrada osposobiti za prihvat brojnih službi u Uljaniku, koje sada rade u skučenom prostoru. U nekim kancelarijama zbog nedostatka prostora radi i po desetak službenika. Radi bolje povezanosti nove zgrade i kolektiva unutar tvorničkih zidova, iznad bulevara Borisa Kidrića sagradit će se pješački most. Prilikom adaptacije zaštitit će se i pročelje zgrade koje ima spomeničku vrijednost, pisao je tada Glas Istre.

Dekadentni pad

Nasuprot tadašnjem rastu i investicijama pa i osjetljivosti za spomeničku vrijednost, današnje stanje, 43 godina kasnije, u vrtoglavom je dekadentnom padu - brodogradilište Uljanik je propalo, zgrada pretežito napuštena, tek u prizemlju djeluje pulska ispostava nacionalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, a prošlog je ljeta prodaju te zgrade od Trgovačkog suda u Pazinu zatražila tvrtka Kermas energija Danka Končara. Ta je tvrtka u vrijeme dok je Danko Končar još bio potencijalni strateški partner stavila zabilježbu na Kasarnu kao osiguranje za 12 milijuna eura pozajmice za, kako je tada rečeno, isplate plaća radnicima brodogradilišta.

Glas Istre je tog dana naslovnoj stranici tekstom i fotografijom izvijestio o demonstracijama 15-ak tisuća Rimljanki koje su u glavnom talijanskom gradu zahtijevale ozakonjenje prekida trudnoće.

- Demonstracije najrazličitijih organizacija žena održane su u vrijeme diskusija u parlamentu koje se odnose na sporno pitanje legalizacije abortusa. Demokršćani zadržavaju konzervativno stajalište, dok se komunisti, socijalisti, republikanci i drugi zalažu za slobodno pravo žene da odlučuje o prekidu trudnoće, piše naš list 1978. godine.

Na naslovnici, kao i unutar novine, nemali je prostor posvećen tada još nerazriješenoj krizi nakon otmice bivšeg premijera Alda Mora, primanju novih poruka otmičara. Navodilo se tog dana da otmičari postavljaju istodobno političke i materijalne zahtjeve, a spekuliralo se s njihovim navodnim zahtjevom za isplatom 60 milijardi lira itd.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum