NAJNOVIJEPAZIN

U ispostavi Istarskih domova zdravlja obilježen Svjetski dan bolesnika: NAJAVLJENA ADAPTACIJA I DOGRADNJA TZV. STAKLENE ZGRADE

Renato Krulčić, Emil Daus, dr. Ante Ivančić i Marina Lovrinić (M. RIMANIĆ)

Prema idejnom projektu, u prizemlju i na prvom katu uredit će se prostori za ordinacije, a nadogradit će se prostori za urede i salu za sastanke. U ovu će se zgradu, iz stare zgrade preseliti stomatološke ordinacije i zubotehničarski laboratorij, a preuređena će se zgrada toplom vezom spojiti sa zgradom u kojoj djeluje stacionar

U pazinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja obilježen je 11. veljače - Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine da bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme, podsjetila je Marina Lovrinić voditeljica pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja. Ovo je dan, dodala je, posvećen podizanju svijesti o potrebama bolesnika i težnji za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Velika ulaganja i u radiologiju

- Namjera obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je i da se javnosti podsjeti na one koji skrbe o bolesnima, a to su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, kao i mnogi volonteri koji bolesnicima nastoje pomoći da prevladaju bolest, podsjetila je Lovrinić.

Na prigodnom druženju, kojem su prisustvovali saborski zastupnik Emil Daus, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić te predstavnici udruga i poduzeća koji svojim donacijama pomažu pazinskom Domu zdravlja, dr. Ante Ivančić, direktor IDZ-a, predstavio je projekte i investicije koje predstoje Domu zdravlja u Pazinu. Tako će ove godine IDZ u pazinsku ispostavu uložiti oko 2,5 milijuna kuna. Od toga, kaže dr. Ivančić, u ultrazvučni aparat investirat će se oko 400 tisuća kuna. Uz to adaptirat će se ordinacije, pogotovo specijalističke, nabavit će se sanitetsko vozilo, a najviše će se uložiti u radiologiju za koju će se nabaviti nova digitalna oprema, a pazinska će se radiologija elektronskim vezama povezati s ostalim ispostavama IDZ-a i drugim zdravstvenim ustanovama. Ova je investicija vrijedna oko 1,3 milijuna kuna, a realizirat će se, rekao je dr. Ivančić, vlastitim sredstvima IDZ-a, donacijama, decentraliziram sredstvima i kreditom.

Ipak najveća investicija, koju je najavio dr. Ivančić, je adaptacija i dogradnja tzv. staklene zgrade u kojoj trenutno djeluje nekoliko ordinacija i laboratorij. Radi se o zgradi staroj 40-ak godina koja je energetski neučinkovita, a kao takva iziskuje velike troškove za energente. Stoga su iz IDZ-a izradu projekta adaptacije i dogradnje ove zgrade povjerili arhitekti Berislavu Iskri, projektantu zgrade. Prema idejnom projektu, u prizemlju i na prvom katu uredit će se prostori za ordinacije, a nadogradit će se prostori za urede i salu za sastanke. U ovu će se zgradu, iz stare zgrade preseliti stomatološke ordinacije i zubotehničarski laboratorij, a preuređena će se zgrada toplom vezom spojiti sa zgradom u kojoj djeluje stacionar, da bi sve djelovalo kao jedinstvena funkcionalna cjelina.

U stacionaru i neurokirurg

- Ova je investicija procijenjena na oko šest milijuna, a s opremom približava se iznosu od sedam milijuna kuna. Nakon realizacije ove investicije može se reći da će Pazin imati jedan medicinski centar, rekao je dr. Ivančić, podsjetivši kako je za zadovoljstvo pacijenata ponajprije zaslužno stručno i ljubazno osoblje. Dodao je i kako odnedavno u pazinskom stacionaru radi dr. Ivan Martinović, neurokirurg. Ovo je, kako je rekao dr. Ivančić, dobra akvizicija, jer su se do sada doktori u stacionaru često mijenjali, a sada stacionar ima osobu na koju mogu računati na duže vrijeme.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s IDZ te dodao da je Grad Pazin uvijek, prema mogućnostima, pomagao Domu zdravlja kako bi stanovnici Pazinštine imali primjerenu zdravstvenu zaštitu. Emil Daus, saborski zastupnik i načelnik Općine Cerovlje, dodao je da je pomoć IDZ-a potrebna kako bi se pacijenti osjećali što ugodnije, ali i kako bi, budući da usluge stacionara u Pazinu koriste i pacijenti iz drugih krajeva, i šira zajednica trebala participirati u poboljšanju uvjeta u stacionaru.

Uručene su potom i zahvalnice donatorima koji su, kako je izvijestila Lovrinić, lani pazinskoj ispostavi IDZ-a darovali ukupno 116.324 kune. "Luks" je darovao 17.140 kuna za bolnički krevet, Oskar Zović darovao je tisuću kuna, Sindikat umirovljenika Hrvatske za krevete je darovao 26.875 kuna, Diana Mošnja za antidekubitalni madrac darovala je 3.900 kuna, "Kamen Pazin" darovao je 9.599 kuna u materijalu, Općina Cerovlje dala je u materijalu 2.500 kuna. "Sklad profili" darovali su 5.895 kuna u materijalu, a "Plan Gašparini" 2.999 kuna i "Koplast" 7.125 kuna u opremi. Dušica Hoban darovala je TV prijemnik vrijedan 4.995 kuna te kreveta i madrace vrijedne 34.294 kune.

Vrijedne akcije umirovljenika

Direktor IDZ-a dr. Ivančić i voditeljica pazinske ispostave Lovrinić posebno su zahvalili pazinskoj podružnici Sindikata umirovljenika Hrvatske koja redovito organizira humanitarne akcije namijenjene pazinskom Domu zdravlja. Tako je nedavno održan humanitarni koncert na kojem su prikupljana sredstva za nabavu ultrazvučnog uređaja, a kao je izvijestila Mirjana Monas, predsjednica SUH-a Pazin, do sada je za tu manjenu prikupljeno oko 70 tisuća kuna. Akcija se, kaže, nastavlja pa svi koji se svojim doprinosom žele uključiti Monas je pozvala da im se jave. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam