U SUBOTU 16. TITOVI DANI

U Fažanu stiže tisuću poštovatelja lika i djela Josipa Broza

| Autor: Z. STRAHINJA
(D. ŠTIFANIĆ)

Antifašizam nije stranačko već ljudsko opredjeljenje, a Tito je personifikacija onog vremena kad se živjelo ljepše i sigurnije, rekao je Josip Hrvatin te pozvao javnost na otvorenje izložbe u 10 sati u MMC-u te na Narodni zbor i druženje na Dječjem igralištu od 11.30 sati

Titovi dani u Fažani, koji će se po 16. put održati u subotu, nakon Dana mladosti u Kumrovcu najveća je manifestacija posvećena Josipu Brozu i iz godine u godinu raste - prije tri godine u Fažanu je iz raznih krajeva stiglo 500 poštovatelja maršala, preklani 700, a lani 1.000, a toliko ih Josip Hrvatin, predsjednik zajednice društava "Josip Broz Tito" Istarske županije, očekuje i ove godine.

Susret oldtimera

- Antifašizam nije stranačko, već ljudsko opredjeljenje, a Tito je personifikacija onog vremena kada se živjelo ljepše i sigurnije, rekao je Hrvatin najavljujući program nadolazećih Titovih dana.

Manifestacija počinje u 10 sati u subotu u Multimedijalnom centru Fažana otvorenjem izložbi o drugu Titu, a u 11.30 u parku Dječje igralište počinje tradicionalni Narodni zbor. Kulturno-umjetnički program na kojem će nastupiti, pjevati i recitirati brojni pojedinci, od učenika do umirovljenika, zborovi i društva te govornici, trajat će do 13 sati. Nakon toga slijede sportska natjecanja, podjela graha i zabava do 17 sati. Neke od grupa posjet Fažani nastavit će i izletom na Brione. Uz 12 istarskih društva "Josip Broz Tito", u Fažanu dolaze i autobusi grupa iz Zagreba, Čakovca, Rijeke, s Raba, iz Izole, zatim udruga partizana ANPI iz Trsta i udruga TIGR iz Ilirske Bistrice.

- U manifestaciju se uključio i Auto-moto klub Pula koji će na Dječjem igralištu organizirati susret oldtimera. Pozivam sve da nam se pridruže u briškuli, trešeti i pikadu. Ova manifestacija nije veličanje ličnosti, već podsjetnik na vrijednosti i temelje antifašizma koje danas žele zatrti, rekla je donačelnica Fažane Ada Damjanac.

Maketa "Galeba"

Na Narodnom zboru bit će riječi i o, ovog tjedna predstavljenoj, knjizi "General iz Premanture" Ivana Miškovića, zvanog Brk, Titovog savjetnika koji je prije nekoliko godina držao vatreni govor u Fažani, te knjiga "Fašizam i antifašizam" o dr. Anki Matić koja se borila u Španjolskom građanskom ratu, u Francuskoj i NOB-u.

U MMC-u će kolekcionar Giancarlo Moscarda izložiti razni poštanski materijal poput maraka s Titovim likom, iz Jugoslavije, ali i još šest, sedam svjetskih zemalja. Moscarda je najavio i izlaganje fotografija iz privatnih kolekcija žena koje su radile s Titom i Jovankom na Brionima, a bit će izložene i knjige, publikacije i novinski izresci o Titu.

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i građani, Davor Šerović je izrazio želju da izloži maketu Titovog broda "Galeb" dugu 1,2 metra, što su organizatori s radošću prihvatili.

- Općina nam je zaista velika potpora. Da, pokrovitelj nam je i Istarska županija, mada deklarativno, ali ne sa sredstvima, a kako je sljedeće godine 40. obljetnica Titove smrti, morat ćemo do tada nešto i poraditi na tom pokroviteljstvu, rekao je Hrvatin.

Uz Općinu i Zajednicu društava "Josip Broz Tito", u organizaciji sudjeluju i UABA Tito Fažana, Savez udruga antifašista IŽ-a i druge srodne organizacije te Turistička zajednica Fažane.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom