TITOVI DANI U FAŽANI

FOTO/Štovatelji Josipa Broza Tita na jednom mjestu. Porečanka Ondina Labinjan: "KOD TITA SMO IMALI SVE, A TUĐMAN NAM JE SVE TO UZEO"

| Autor: Marcello Rosanda


"Sjećam ga se, čak sam ga i vidjela u Poreču. Tada sam bila još dite, a mogu reći da mi je poslije bilo časno živjeti za vrijeme Tita. Živjelo se dobro, dobivali su se stanovi i radna mjesta, išlo se na sindikalne izlete i još mnogo toga. Pa sama činjenica koliko ga je svjetskih državnika ispratilo kada je umro sve govori. Cijeli svijet je bio ponosan na Tita, a kako neću ja koja sam živjela u njegovo doba. Evo, primjerice, dobila sam stan, a nisam ni bila u Partiji", poručila je Ondina Labinjan iz Poreča na današnjoj 17. po redu manifestaciji "Titovi dani" u Fažani.

Događaj je to koji, po broju posjetitelja, raste iz godine u godinu, pa je tako 2019., prije pandemije, više od tisuću nostalgičara i štovatelja Josipa Broza Tita iz raznih krajeva Hrvatske došlo u Fažanu koju je i sam Broz često posjećivao. Inače, manifestaciju organizira Udruga antifašističkih boraca i antifašista Tito Fažana.

Na naše pitanje kako onda komentira Franju Tuđmana, predsjednika koji je došao nakon Tita, a na današnji dan bi imao ravno 100 godina, Ondina kaže da je razlika između Tita i Tuđmana - dan i noć.

"Kod Tita smo imali sve, a Tuđman nam je sve to uzeo. Recimo, prije nije bilo govora da bi građani plaćali dopunsko zdravstveno osiguranje, a sada da. I to je samo jedan mali primjer", zaključila je Ondina. Za izjavu je također bio raspoložen i predsjednik Zajednice društava "Josip Broz Tito" Istarske Županije Josip Hrvatin.

"Važno je održavati ovu manifestaciju zbog sjećanja na Tita. Fažana je poznata po njemu i on je tu bio uvijek rado viđen gost. Stigli su nam i Titovi štovatelji iz Društva Josip Broz Tito iz Izole i talijanske udruge AMPIA (nacionalna udruga talijanskih partizana, op.n.). U vrijeme Jugoslavije svakim smo danom više napredovali kao društvo. Štoviše, bili smo 24. u svijetu po BDP-u, dok je Hrvatska sada pri dnu Europske unije. Ipak, uz razvoj Jugoslavnije, najveća zasluga Josipa Broza bila je osnivanje Pokreta nesvrstanih. Konačno, da su Nesvrstani danas aktivni, zasigurno se ne bi razvio rat u Ukrajini i još mnogo toga", zaključio je Hrvatin.

Bitno je također naglasiti da je danas u 11 sati manifestacija počela otvorenjem izložbe Valtera Černjula u MMC-u Fažana, dok je u 12.30 sati nastupio zbor "Matko Brajša-Rašan" s kulturno-umjetničkim programom na Dječjem igralištu. Izveli su, osim državne i županijske himne, točke "Bella Ciao" i "Marš istarskih brigada". Mario Ljubešić recitirao je pjesmu "Titovci", Istarski kanat pjevali su Milan Orlić i Lučano Kliman, a recitirao je i Petar Škuflić. Također, ženska klapa "Praksa" otpjevala je revolucionarnu španjolsku pjesmu "Aj Karmela" i talijansku "Noi vogliamo l'uguaglianza", a školarci iz Vodnjana - Giorgia Marsetič i Nikolina Živković - recitirali su "I colori della pace" i "Galeb" Vladimira Nazora. Za kraj, Stojan Palalić recitirao je "Ne dirajte nam ptice" i "Moć žene".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini