USUSRET GRADSKOM ZAŠTITNIKU SVETOM BLAŽU

Tri se vrijedne vodnjanske slike vraćaju s restauracije

Arhiva

Arhiva


Proslavom svetog Blaža, zaštitnika Vodnjana, čiji se dan obilježava u nedjelju 3. veljače, završava veliki jubilej, odnosno 200. godišnjica donosa relikvija iz Venecije u Vodnjan, rekao je župnik Marijan Jelenićč na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- U nedjelju, na blagdan svetoga Blaža, u župnoj će crkvi javnosti biti predstavljene tri slike koje je upravo restaurirao Hrvatski restauratorski zavod. To su "Kamenovanje svetog Stjepana" Antonija Dalla Zonce, koja pripada vodnjanskoj crkvi Gospe Karmelske, te "Uskrsnuće" i "Portret vodnjanskog župnika" Venerija Trevisana, najavio je Jelenić.

Podsjetio je da je prije deset godina obavljeno CT snimanje Svetih tijela u splitskom KBC-u čime se došlo do veoma intrigantnih rezultata za suvremenu znanost i čime je još jednom potvrđeno da je zbirka iz vodnjanske župne crkve čudo svjetskih razmjera. U proteklom je razdoblju obavljena i forenzička analiza preostalih kostiju iz sakralne zbirke čime je dovršen veliki posao oko saznanja vezanih uz pripadnost tih ostataka svetaca. Ono što je najvažnije u ovome trenutku je, kako je naglasio velečasni Jelenić, izgradnja izložbenog prostora, aneksa crkve, u kojem će se ova svjetski poznata zbirka moći adekvatno predstaviti mnogobrojnim posjetiteljima koji svakodnevno dolaze u Vodnjan upravo radi nje.

Program obilježavanja blagdana svetoga Blaža počinje već u subotu svečanom misom uz posvetu ulja i pomazanje grla u 17 sati, a u subotu i u nedjelju, s početkom u 11 sati, u Domu mladih održavat će se Šahovski kadetski turnir. U nedjelju su na rasporedu svete mise u 8.30 sati (na talijanskom jeziku) i u 17 sati, uz pomazanje grla. Svečana koncelebrirana sveta misa i pomazanje grla, koju će predvoditi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, na rasporedu je u 11 sati. Nakon nje, u organizaciji Grada, na Župnom trgu održat će se prigodni program uz zakusku. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater