ZAŠTITNIK

VODNJAN: Proslavljen blagdan Svetog Blaža uz blagoslov maslinovog ulja i grla

| Autor: Glas Istre
(Foto grad Vodnjan)

(Foto grad Vodnjan)


Na dan svetkovine Svetog Blaža u Vodnjanu tradicionalno se obavlja obred pomazanje grla blagoslovljenim uljem. Tako su i jučer, na Svijećnicu na misi u crkvi Svetog Blaža blagoslovljene svijeće i ulje. Kako je Vodnjanština poznata po izuzetno kvalitetnim maslinovim uljima ove su godine  obilježili blagoslov ulja zajedno sa poznatim proizvođačima. Ulje je blagoslovljeno u simboličnim količinama kako bi se održala tradicija i vjera u moć izlječenja maslinovim uljem što je izuzetno potrebno u ovim nestabilnim vremenima u kojima se trenutno nalazimo.

Proizvođači maslinovog ulja cijele Vodnjanštine donirali su svoja extra djevičanska maslinova ulja Castelieru d.o.o. pri čemu će prihod od prodaje blagoslovljenog ulja, u posebno pakiranoj ambalaži, služit za održavanje i uređenje sakralnih objekata. Ovaj događaj ima jedinstvenu simboličku vrijednost zajedništva i povezivanja naših OPG-a oko tradicije i molitve, želje za ozdravljenjem i boljim životom svih nas.Ilustracija

Misa u Vodnjanskoj crkvi i pomazanje grla

Svečanu misu predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon mise, na Župnom trgu organizirana je slatka zakuska u suradnji sa tvrtkom Castelier d.o.o. Tijekom cijelog dana, omogućeno je razgledavanje jednog od vodnjanskih sakralnih blaga, kopiju Torinskog platna. Kopija torinskog platna jedna je od pet kopija koje su pohranjene i sačuvane u pravoj veličini istinskog Torinskog platna. Gradonačelnik Edi Pastrovicchio poručio je svim građanima: ″Vrijeme u kojem živimo je puno neizvjesnosti, bolesti, razdvojenosti, tako da Vas sve pozivamo da se danas nađemo jedni sa drugima kao ljudi, da zbijemo redove, da razumijemo da samo zajedno možemo više i da je suradnja među nama ljudima dobra prije svega za pojedinca a potom i za cijelu zajednicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini