MINISTAR POLJOPRIVREDE NAJAVIO KONTROLU PRIMJENE DELEGIRANE UREDBE EK-a

TERAN NA VINISTRI POD LUPOM INSPEKTORA: Benvenuti uvjeren da se vinari drže pravila i da problema neće biti


"Skrećemo pažnju izlagačima na Vinistri na moguće kontrole Ministarstva poljoprivrede, a vezano za označavanje terana, posebno ako su proizvedena nakon stupanja na snagu Delegirane uredbe Europske komisije." Tako otprilike glasi upozorenje koje je Udruga vinara i vinogradara Vinistra nedavno uputila svojim članovima. Posebno se to odnosi na one koji će izlagati na 25. međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme, porečkoj Vinistri, koja počinje u petak. Obavijest je vezana za lanjsku odluku Europske komisije na temelju koje istarski proizvođači za svoja vina imaju pravo koristiti naziv Teran.

Budući da će na Vinistri biti mnogo vinara na jednom mjestu, i to puna tri dana, Ministarstvo je službenim dopisom koji je potpisao ministar Tomislav Tolušić između redaka najavilo mogući posjet svojih inspektora. A to se, prema riječima predsjednika Udruge Vinistra Nikole Benvenutija, na čije je ime naslovljen ovaj dopis, nikada na Vinistri, koliko on pamti, još nije dogodilo.

Tolušić je, naime, naveo da je njegovo ministarstvo dalo jamstvo Europskoj komisiji da će osigurati provođenje Delegirane uredbe Komisije, te da će u slučaju svake utvrđene nepravilnosti postupiti sukladno propisanom prekršajnim odredbama. "Budući da je Vinistra jedna od važnijih manifestacija na ovom području, smatramo ovo pravnim trenutkom da naši proizvođači budu informirani, ali i da se pokaže da poštuju nacionalno i zakonodavstvo Europske unije", veli Tolušić.

Koliko je pitanje terana važno i osjetljivo, pa stoga je toliki oprez i razumljiv, govori podatak da je sredinom rujna prošle godine, dakle dva mjeseca nakon što je Hrvatskoj priznato pravo na proizvodnju vina pod nazivom "Hrvatska Istra-teran", Slovenija sudu Europske unije podnijela tužbu protiv Komisije u kojoj traži da se odluka o priznavanju proizvodnje terana našoj državi proglasi ništavnom i nevažećom. Slovenija se na tužbu odlučila, jer smatra da je delegirani akt kojim je Komisija nakon više neuspješnih pokušaja iznalaženja kompromisa Hrvatskoj priznala da i dalje može prodavati tradicionalni istarski teran - nezakonit.

Predsjednik Vinistre Benvenuti mogući dolazak inspektora Ministarstva poljoprivrede ne smatra nikakvim problemom, jer su vinari na vrijeme upoznati s obveznim pravilima označavanja terana, a koja su propisana u Delegiranoj uredbi Komisije. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of