IZ VRHA DO VRHA

Posjetili smo mladog "autora" šampionskog vina s ovogodišnje Vinistre.  Paolo Agapito: ODLEŽANI TERAN IZ OBITELJSKE VINARIJE JE EKOLOŠKI LIJEK!

Bila je to odlična berba i kvalitetno vino. Teran smo počeli brati 25. listopada. Nakon vinifikacije, vino je odležalo u barriqueu od 250 litara, čineći ga ugodnim i skladnim. To je upravo idealno vrijeme čuvanja za teran, ali opet sve ovisi o kvaliteti grožđa. Ovaj je bio izuzetno kvalitetan pa smo ga pustili da odstoji toliko. Sadrži 14,2 posto alkohola, otkrio nam je mladi Paolo Agapito, tvorac šampionskog vina

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
 Paolo Agapito - "autor" šampionskog vina s ovogodišnje Vinistre

Paolo Agapito - "autor" šampionskog vina s ovogodišnje Vinistre


Per aspera ad astra! Uspeli smo se do vrha terana! U buzetskom mjestašcu Vrh posjetili smo ovogodišnjeg šampiona Vinistre u kategoriji odležanih terana, proizvedenog u obiteljskoj vinariji mladog vinara Paola Agapita. Riječ o odležanom teranu iz 2018. godine. No, Paolov je uspjeh utoliko veći što je nakon dvije pandemijske godine na natjecanju u Poreču u iznimno jakoj konkurenciji pobijedio kao autsajder među zvučnim i razvikanim imenima istarskih i ostalih vinara.paolo

Pohitali smo upoznati ga i kušati prvi taj "vrh" svih odležanih terana, nastao iz autohtone sorte vinove loze s padina buzetskog Vrha, točnije Medveje. Vijugali smo trijezni do samog "crpilišta" ovog tekućeg rubina u vinograd gdje nas je dočekao Paolo sa svojim vinskim proizvodima. U idiličnoj tišini raskošne prirode, pod snopom sunčevih zraka i milujućeg povjetarca na zelenom plaštu uz čokote, potekla je priča. Zamjetno je bilo da je Paolo još pod dojmom šampionske titule jer mu je čitavo vrijeme razgovora treperio stidljivi osmijeh na licu. A kako i ne bi, kad su mu tek 22 godine, a već je upisan u knjigu slavnih istarskih vinara. No, odmah otkrivamo i da su mu pobjednički korijeni duboki.

- Student sam četvrte godine vinarstva u Poreču i naravno da sam iznenađen izbornom pobjedom tj. proglašenjem šampionskoga vina, ali ne mogu tajiti da se nisam nadao nekoj od nagrada, odnosno zlatu. Vjerovali smo svi u kući u iznimnu kvalitetu našega odležanog terana. Ovo je vinorodan kraj, doduše malih obiteljskih vinograda, a mi smo kao familija na Vrhu, zaseoku Marčenegla, najveći proizvođači i tradicijski se bavimo proizvodnjom vina. Moj pranono je prvi donio istarsku malvaziju u ovaj kraj, a moj nono Milenko je u Jugoslaviji, negdje do 1987., sudjelovao na raznim natjecanjima za izbor najboljih vina i znao bi pokupiti blistave nagrade, ističe Paolo.paolo

Nono Milenko je u Jugoslaviji sudjelovao na raznim natjecanjima za izbor najboljih vina

Znači "zrno grožđa ne pada daleko od čokota", parafraziramo onu staru "ne pada jabuka daleko od stabla". Ulijeva nam teran u vinsku čašu koji se poput svile presijava na suncu u svojoj karakterističnoj boji intenzivna rubina. Zaista djeluje svilenkasto, a prvi gutljaj, kao bujni buket robusna okusa, blago kiselog i širok mirisa bobičastog voća lako klizi niz grlo. Mirisno je i ukusno, lagano, sa smirenim taninima u sebi. Kušali smo razne kombinacije autohtonih sorti terana, ali ova je profinjena i vrlo svježa.

- Proizvodimo laganiji teran koji se uparuje sa svim jelima. Takav ostaje svjež i više godina, ali ga je važno držati na temperaturi od 15-ak stupnjeva. Ovo je vino nenametljivog mirisa, gotovo punog okusa, ne pregusto i prirodno je. Radimo ga po intuiciji, kako nam paše, malo sa starinskim okusima. Podnijeli smo zahtjev za certificiranje kao ekološkog vina. Naime, za gnojidbu koristimo trop od grožđa a od ove godine i zeleno gnojivo, opisuje pokazujući u pravcu vinograda gdje rastu sve njihove sorte grožđa, kao i ovaj favorit.

rgr

Vinogradi su stari između 130 i 150 godina te su među starijima Istri

- Vinogradi su stari između 130 i 150 godina te su među starijima Istri. Prostiru se na 2,7 hektara površine na području Sv. Petra (uz crkvicu istoimenog sveca), Medveje i Vrha. Na južnoj su strani, sunčanoj, praktički predani suncu čitav dan. Sve sorte grožđa beremo od polovine rujna, ali ovaj teran, nastojimo zadržati na trsovima što dulje, da još upije sunčevu energiju i žestinu, dobro sazrije, pa krećemo u berbu negdje od 20 listopada. Ovdje smo na udaljenosti oko dva kilometra zračne linije od jezera Butonige i pod konstantnim utjecajem sunčevih zraka, blagog povjetarca vlada posebna mikroklima koja neizostavno utječe na vrhunsku kvalitetu svih naših vina. Inače, istaknuo bih da uzgajamo dvije sorte autohtonog terana. Jednu staru i jedan klon terana koji miješamo pri proizvodnji vina, precizan je Paolo, opisujući potom onu berbu iz 2018. godine u kojoj je rođen šampion - odležani teran.paolo

- Bila je to odlična berba i kvalitetno vino. Počeli smo teran brati 25. listopada. Nakon vinifikacije, vino je odležalo u barriqueu od 250 litara, čineći ga ugodnim i skladnim. To je upravo idealno vrijeme čuvanja za teran, ali opet sve ovisi o kvaliteti grožđa. Ovaj je bio izuzetno kvalitetan pa smo ga pustili da odstoji toliko. Sadrži 14,2 posto alkohola. Ovako flaširan zadržat će svježinu još koju godinu, veli skromno mladi vinar dok opisuje svoje ljekovito vino. Naime, teran je poznat po spojevima antioksidansa, koji, ako se uzimaju svakodnevno, imaju blagotvorno djelovanje na probavni i krvožilni sustav, usporavaju stvaranje kolesterola, a time produljuju život. Zbog visokog sadržaja željeza u sebi teran je pogodan i za anemične osobe. A ovaj je ekološki, prema tome, djeluje kao prirodan lijek! Samo ni s lijekovima ne treba pretjerivati! Inače je znano da sorta teran dobro uspijeva na kraškim predjelima, ali nas je ovaj budući magistra vinarstva sa svojim vinom terana razuvjerio.

-Ovdje raste na bijeloj i smeđoj zemlji. Imamo ga i na crvenoj, no njemu očito pašu baš ova mikorklimatska i geološka obilježja, kazuje dok ispijamo još jedan gutljaj kojim dobivamo potvrdu izvrsnosti ovog rustikalnog i profinjenog terana. Provrtjeli smo ga još jednom po ustima da produljimo užitak i oprostimo se zdravicom od obećavajućeg vinara. Zaista se dugo osjeća na jeziku i u ustima ostavlja lijep dojam koji će nas vratiti nekom novom susretu s Paolom i ukusnoj kapljici. Pitamo ga na rastanku o planovima u budućnosti. "Htjeli bismo samo obnavljati nasade, ne širiti ih. Želimo zadržati manju proizvodnju, da sve ostane u familiji, nama je cilj očuvati stare sorte", zaključuje Paolo Agapito.paolo

Do sada je obitelj Agapito najviše terana, borgonje i istarske malvazije plasirala na talijansko tržište, međutim uvjereni smo da nakon osvojene šampionske titule to neće više biti većinski privilegij isključivo Talijana.

- Nakon ustrajnog rada i toliko uložena truda i muke, na kraju je ovo priznanje plod svega toga. To je zavidno postignuće i velika nagrada za našu obitelj, jer svi smo zdušno angažirani u bavljenju vinarstvom. Otac Nevio, mama Lučana i nešto stariji brat Michele, navodi ih Paolo koji će ove godine, od 6. do 8. svibnja po prvi put imati svoj štand na Vinistri. Bit će to prilika uvjeriti se u kvalitete ovog okrepljujućeg vina duge povijesti i odraza terroira, mikroklime, geološke konfiguracije tla, a osobito obiteljskog zajedništva vinara koji ga proizvode s velikom ljubavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini