DERMATOLOGinja DR. VESNA BERČIĆ

SVRBI, SVRBI, UŽASNO SVRBI        Sitne ljetne grinje, buhe, pa čak i stjenice mogu stvoriti velike neugodnosti


Ljeti smo znatno više izloženiji ugrizima raznih insekata. Osim osa, pčela, stršljena i dosadnih komaraca, česti su i ugrizi grinja, pa i buha. Kako se preventivno zaštititi? Kako prepoznati što nas je ugrizlo? Što poduzeti nakon ugriza. Možemo li koristiti određene preparate ili lijekove, pitali smo specijalisticu dermatovenerologije dr. Vesnu Berčić.

-Ugrizi pčela i osa nisu bezazleni i mogu dovesti čak i do životne opasnosti zbog alergijske reakcije - anafilaktičkog šoka, upozorava liječnica.

Pitamo je i za manje opasne, ali dosadne ljetne grinje, buhe i stjenice koje izazivaju jaki svrbež, ružne fleke i druge probleme.

Stjenice nisu rijetkost

- Dermatolozi lako prepoznaju promjene na koži uslijed ugriza tih insekata, jer su karakteristične. Kod uboda buha nastaju mali sitni čvorići, crvenkaste boje, najčešće na nogama, jer buhe skaču. Insekti se ne zadržavaju na čovjeku, ali ubodu i otpuste u krv svoj otrov koji izaziva iritaciju , često intenzivan svrbež, a može se razviti i prava alergijska reakcija. Prva pomoć za smirenje svrbeža nakon uboda bilo kojeg insekta je led, limun, pasta za zube (zbog mentola), ocat ili gel od aloe vere. Najbolje je kod kuće imati neki antihistaminik u obliku kreme ili gela kao što je Fenistil ili Synopen (prometazin). Svrbež se povlači nakon jednog do par dana. Međutim, kod nekih osoba to ne pomaže pa treba pribjeći kortikoidnim kremama a nekad i tabletama. Rijetko je potrebno potražiti hitnu liječničku pomoć. Slične reakcije, sitne papulice, mogu biti i kod uboda stjenica. Nekada se smatralo da su stjenice odraz prljavštine i dolaze samo u prljavim prostorima i posteljini . Međutim, to nije istina. Stjenice nisu tako rijetke i teško ih se riješiti kada se jednom zavuku u kuću. Ne prepoznaju se, brzo se razmnože i mogu napraviti velike problema. Nakon prespavane noći na određenom dijelu tijela pojavi se linearni raspored tih sitnih prištića koji jako svrbe . Tada treba posumnjati da se radi o sjenicama. Terapija je ista kao i kod uboda ostalih insekata.

Sada je aktivna i ljetna grinja koja se jako često nalazi u travi, na stablima, lozi, suhim drvima . Mjesto uboda pocrveni i jako svrbi. Nekada reakcija može biti burna pa treba dati kortikoide i antihistaminike. Promjene na koži znaju trajati čak do mjesec - dva. Ukoliko se radi o brojnijim ubodima treba se obratiti liječniku, preporuka je dr. Vesne Berčić.

Krpelji najveći problem

Ono što je veći problem, to su ubodi krpelja. Najčešće u proljeće, ali kućni ljubimci ga mogu donijeti u kuću i u ljetno doba. Krpelju treba oko 12 sati da se zakači za kožu. Nakon boravka u prirodi važno je skinuti sve sa sebe, istuširati se i pregledati ima li nešto na sebi. Ako već dođe do uboda krpelja, nakon nekoliko dana mogu se pojaviti crvene fleke . Tada govorimo o lajm boreliolozi , bolesti koja može dovesti do upale mozga. Izaziva je jedna bakterija čiji je vektor krpelj . Krpelj može prenijeti i neke viruse koji mogu izazvati upalu mozga i hemoragičnu groznicu ( po život opasne bolesti ). Ako primijetimo nekakve veće ružičaste fleke ili plikove obavezno treba otići obiteljskom liječniku koji će propisati odgovarajući lijek i uputi na vađenje krvi da se potvrdi ili isključi Borelia.

Pitamo liječnicu kako se zaštititi od svih tih insekata u prirodi, koji nisu samo u vanjskom prostoru već ih kućni ljubimci mogu donijeti i u kuću?

Psi i mačke

-Ako imate životinje treba prvo njih zaštititi od nametnika. Kad štitimo životinju štitimo i sebe. Postoje jako dobra sredstva koje treba nanositi prema uputama. Stan u koji je donesena buha treba obavezno pošpricati insekticidima noseći masku, zatvoriti prostor i izaći vani nekoliko sati.

Prije odlaska u prirodu treba se zaštititi repelentima koji odbijaju kukce, a ima ih na tržištu u obliku spreja, krema ili narukvica natopljenih zaštitnim sredstvom. Ako se primjenjuju prema uputama repelenti nisu opasni, jer su u takvoj koncentraciji koja ne može naštetiti organizmu. Imamo i preparate koji su namijenjeni djeci. Repelente ne treba izbjegavati, ali ne treba ni pretjeravati nanošenjem. U kući je dobro štititi se primjerice mrežama protiv komaraca. I kada boravite vani navečer ili predvečer ili negdje sjedite vani, također se treba zaštititi. S eteričnim uljima treba paziti jer pri izlasku na sunce mogu izazvati fototoksičnu reakciju, poručuje dermatologinja. (Piše Jasna ORLIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini