kapitalni infrastrukturni projekt

SVEČANO OTVORENA SJEVERNA LUKA SAN PELAGIO. DRŽAVNI TAJNIK BILAVER: Rovinj je dobio jednu od najljepših luka u Hrvatskoj

  Početkom mog prvog mandata pokrenuli smo izradu projekta nove Sjeverne luke, s čijom smo izgradnjom započeli koncem 2019. godine. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu od velikog značaja za naš grad u kojem trenutno ima više od tisuću registriranih manjih brodica, rekao je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga

| Autor: Boris BILAS
Svečano otvorenje luke San Pelagio (snimio Milivoj Mijošek)

Svečano otvorenje luke San Pelagio (snimio Milivoj Mijošek)


U Rovinju je svečano otvorena nova Sjeverne komunalne luke San Pelagio, čime je uspješno okončan još jedan veliki kapitalni infrastrukturni projekt u gradu Rovinju koji će uvelike pridonijeti rasterećenju gradske luke Andana u samom centru grada. Nakon što brodice lokalnog stanovništva budu preseljeni u novu luku, prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine postat će dio prošlosti.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su saborski zastupnici Katarina Nemet i Marin Lerotić, zatim državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver koji je ujedno bio izaslanik Vlade, Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, župana Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga i ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

Svečano otvorenje

 Gradski praznik

 Nazočne je pozdravio ravnatelj rovinjske Lučke uprave Donald Schiozzi koji je rekao da nova komunalna lučica, zahtjevna i po ulaganjima i po važnosti, otvara svoje dokove i ostalu obalnu infrastrukturu upravo uoči 16. rujna - Dana grada Rovinja i spomendana njegove zaštitnice Svete Eufemije.

- Siguran sam da će zaštitnica štititi novu lučicu i njene korisnike kao što je stoljećima štitila dosadašnju luku u samom srcu grada, rekao je Schiozzi, te zahvalio svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

Gradonačelnik Marko Paliaga je rekao da je Grad Rovinj ušao u ovaj projekt da bi se rasteretila luka u centru grada te da bi stvorili nove kapacitete za građane

- Početkom mog prvog mandata pokrenuli smo izradu projekta nove Sjeverne luke, s čijom smo izgradnjom započeli koncem 2019. godine. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu od velikog značaja za naš grad u kojem trenutno ima više od tisuću registriranih manjih brodica, rekao je Paliaga.

Rovinjski gradonačelnik je naglasio i da okončanje ovog projekta zasigurno ne predstavlja kraj ulaganja u pomorsku infrastrukturu Rovinja, već je to početak jednog ciklusa kojim se namjerava pridonijeti održivosti pomorskog prometa i uređenju rovinjskog priobalja.

U novoj je luci svaki ponton opremljen ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom (protupožarnom) mrežom. Luka će biti namijenjena isključivo plovilima građana za osobne namjene i to za plovila do 8 metara.

Sunčalište na lukobranu

Upravo na povezanost istarskog, rovinjskog čovjeka s morem i uz more naglasak je dao istarski župan Miletić prilikom obraćanja. Izrazio je čestitku na ovom poklonu koji je Grad Rovinj poklonio svojim građanima i ostalim gostima Rovinja uoči Dana grada.

Nova će luka donijeti dodatnu vrijednost sjevernom djelu grada, te od nje neće imati koristi samo vlasnici brodica, već i ostali građani i gosti, budući da je s vanjske strane lukobrana izgrađeno i sunčalište s ulegnućima za ležanje i prostirku te stepenicama za ulaz u more. Uz lukobran je postavljena i javna rasvjeta te zeleno raslinje koje će luku i sunčalište koje već krasi najljepši pogled na starogradsku jezgru, učiniti još atraktivnijim. Također, cjelokupno područje sjeverne luke bit će pod sustavom video-nadzora, a u sklopu iste predviđeno je i parkiralište koje je uvršteno u 4. zonu, odnosno besplatno je za stanovnike.

Svečano otvorenje

- Ovo je jedna od najljepših hrvatskih luka, posebno prepoznatljiva s neponovljivom kulisom stare rovinjske gradske jezgre. Vlada je prepoznala važnost ulaganja u lučke infrastrukture te ćemo tako i nastaviti, jer se ovakvim ulaganjima podiže kvaliteta života naših građana, ali i kvaliteta turističke ponude za naše goste, istaknuo je u obraćanju državni tajnik Josip Bilaver.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 53.312.039 kuna koju su većim dijelom pokrili Grad Rovinj-Rovigno i Lučka uprava, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 8,5 milijuna kuna te Istarska županija 1,6 milijuna kuna.

Nakon završetka gradnje Sjeverne luke kreće se u uređenje Gradske luke, i to dijela pored vezova za plovila s gospodarskom namjenom. U planu je izgradnja komunalnih vezova za drvene brodice, batane, pasare koje su vezane za rovinjsku pomorsku i ribarsku tradiciju, ali ako vlasnik plovila želi ostati u gradskoj luci, i to će biti moguće. Planira se poslati svim korisnicima jedan upitnik gdje će se svatko moći očitovati želi li ostati u gradskoj luci ili biti uvršten u Plan premještaja plovila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter