IZGRADNJA KOMUNALNE LUKE

SAN PELAGIO: Produbljuje se pličina i polaže građevinski materijal u morske dubine

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Vizualizacija buduće luke

Vizualizacija buduće luke


Gradnja komunalne luke San Pelagio vrijedna oko 52 milijuna kuna započela je u siječnju s rokom gradnje od sedamnaest mjeseci * Trideset tisuća kubika kvalitetnog materijala, mahom grota dobivenih tijekom gradnje Grand Hotela Park Rovinj, polaže se u more i u temelje nove gradske luke

Usprkos pandemiji koronavirusa izgradnja komunalne luke San Pelagio odvija se prema planu. Poštujući mjere opreza i zaštite djelatnici Pomgrad Inženjeringa iz Splita, njih petnaestak, svakodnevno je na poslu. Trenutno, i nakon obavljenog čišćenja i pripreme terena, na za to potrebnim lokacijama produbljuje se plićak, odnosno polaže građevinski materijal u more.

- Radovi se izvode zacrtanim hodogramom i bez problema. Naravno, poduzete su sve mjere opreza i zaštite radnika od koronavirusa, kaže nam ravnatelj Lučke uprave, Donald Schiozzi od kojeg doznajemo i da se radovi izvode u dva smjera.

Grote od stotinu kilograma

- U fazi smo polaganja građevinskog materijala u more. Podsjećam, riječ je o materijalu dobivenom iskopima temelja i gradnjom Grand Hotela Park Rovinj, kojeg smo uskladištili, a sada ga dopremamo i polažemo u more. Riječ je 30 tisuća kubika kvalitetnog materijala, mahom grota od preko stotinu kilograma koje bi, držeći se plana i rokova, u moru trebali biti polegnuti kroz nešto više od mjesec dana, kaže Schiozzi. Dodaje da se zbog potrebe izgradnje na jednom mjestu produbljuje i plićak i to do dubine od pet, odnosno šest metara.

Za domaće 300 novih vezova

Inače, gradnja komunalne luke San Pelagio započela je u siječnju s rokom gradnje od sedamnaest mjeseci. Novom, gradskom lukom treba se osigurati tristotinjak novih vezova za potrebe domicilnog stanovništva, kojima bi se rasteretio pritisak građana na vez u Andani, odnosno postojećoj luci u centru grada, koja "posluje" na četiri pa čak i pet metara vezova, po principu jedna za drugom brodicom u koje se samo dobrim skokom i kondicijom ulazi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of