UZ SVJETSKI DAN TURIZMA

SUTRA TURISTIČKE ATRAKCIJE DO 50 POSTO JEFTINIJE ILI BESPLATNO: Adrenalinski parkovi, muzeji, špilje, radionice, posjet vinarima, maslinarima, tartufarima…

| Autor: Branko BIOČIĆ
ilustracija

ilustracija


Ekomuzej "Vlaški puti" u Šušnjevici u Općini Kršan, središnje je mjesto obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri koje petu godinu za redom organizira županijski Odjel za turizam.

Pod motom "Turizam i ruralni razvoj" domicilnom stanovništvu i turistima skreće se pozornost na niz sadržaja i atrakcija u Istri. Manifestacija se u Istri održava još i u nedjelju od 10 do 18 sati na 64 punktova diljem Istre.

Svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50 posto ili potpuno besplatno.

- Tako našu ponudu činimo pristupačnijom s ciljem što boljeg upoznavanja sa sadržajima i atrakcijama u Istri, te samim time jačamo promociju Istre. Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog, moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. U manifestaciju su se uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima, rekla je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i nastavila.

Novi sadržaji u Kršanu

- U odjelu za turizam vjerujemo da ćemo, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom ukazati na lokalne proizvode, ponudu i uslugu te potaknuti na lokalnu potrošnju i time dati potporu lokalnim sadržajima. Samim time, poticanjem potrošnje dajemo doprinos očuvanju radnih mjesta, potičemo održivi i odgovorni razvoj turizma te u konačnici, ukazujemo na važnost turizma koji utječe na ekonomske, socijalne, kulturne i ekološke segmente.

Prisutnima su se obratile i Ariana Brnetić, direktorica Turističke zajednice Općine Kršan, te voditeljica Ekomuzeja Vlaški puti, Viviana Brkarić, koje su prezentirale turističku ponudu Kršana i novi kulturni proizvod Ekomuzej Vlaški puti. Brkarić godinama predano radi na očuvanju istrorumunjskog jezika i baštine kroz Udrugu Vlaški puti i to u Šušnjevici, naselju podno obronaka Učke koji uz Novu Vas, Letaj, Brdo i Jasenovik broji oko 250 stanovnika.

- Na udaljenosti od pet kilometara od Šušnjevice nalazi se naselje Čepić Polje koje je poznato po nekadašnjem Čepićkom jezeru isušenom 1932 godine. U tijeku je izrada turističko informativne tabele koju sufinancira Županijska turistička zajednica. Tabela će se postaviti u Čepiću te će kroz fotografiju i opisni dio posjetitelje upoznati s ovom zanimljivom pričom. Općina Kršan obiluje materijalnom i nematerijalnom kulturnom, prirodnom i gastronomskom baštinom koju su kroz valorizaciju i uključivanjem u turističke događaje može oplemeniti iskustvom autentičnih doživljaja, rekla je Brnetić istaknuvši i zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone u općini Kršan u kojoj prevladavaju kuće za odmor i privatni apartmani. Prisutnima se obratila i voditeljica Ekomuzeja Vlaški puti, Viviana Brkarić, koja je predstavila novi kulturni proizvod Ekomuzej Vlaški puti.

- Ekomuzej je mjesto valorizacije i prezentacije društvene povijesti i tradicijske kulture Šušnjevice i bliže okolice kroz koncept kulturnog krajolika. Sastoji se od interpretacijskog centra i medijateke u staroj školi te pješačkih tematskih staza kroz Park prirode „Učka“ koje su direktno vezane uz život i djelatnosti zajednice, rekla je Brkarić istaknuvši kako se nada da će ovo mjesto koje obogaćuje turističku ponudu Kršana biti korisno i za proučavanje znanstvenicima i studentima.

Kampanjola iz Svetvinčenta

U obilježavanje Svjetskog dana turizma se ove godine uključio mali ekološki proizvođač Kampanjola eko bira iz Svetvinčenta, koji, na svoj način, originalno i kreativno, nudi svoje kraft pivo, ''Kampanjola u kužini'', domaće istarske specijalitete, pripremljene na moderan i kreativan način.

Na Internet stranicama www.istra.hr/svjetskidanturizma2020 objavljeni su svi ponuđeni sadržaji, gdje se direktno od organizatora mogu dobiti sve potrebne informacije.

Upiti i rezervacije se šalju e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja a osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama www.facebook.com/visitistria i www.instagram.com/visitistria objavljuju se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2020. godine u Istri. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, pojedini sadržaji koji se održavaju na otvorenom ili nemaju uvjete za održavanje, neće se održati, već će svoju ponudu ponoviti tijekom sljedećeg vikenda. Sadržaji koji će se nuditi i sljedećeg vikenda će također biti objavljeni na stranicama www.istra.hr/svjetskidanturizma2020

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater