INCIDENT KOD GRANICE

Suđenje Momiru Dodiću za pokušaj teškog ubojstva kod Buja. Policajac: "UPLAŠIO SAM SE ZA SVOJ ŽIVOT. TADA SAM ISPUCAO TRI METKA"

Dvojica policajaca su u neposrednoj blizini granice uočili više osoba koje su se kretale u tri automobila. Kad ih je primijetio, Dodić je krenuo Fiat Puntom izravno prema 47-godišnjem policijskom službeniku PU Buje, koji je uporabio pištolj te ispalio tri metka u automobil

| Autor: Marcello ROSANDA
Područje gdje se dogodio incident

Područje gdje se dogodio incident


Na Županijskom sudu u Puli jučer je nastavljeno suđenje Momiru Dodiću za pokušaj teškog ubojstva policajca koji se dogodio prošle godine početkom studenog na području gornje Bujštine. Koliko smo uspjeli saznati neslužbenim putem, 44-godišnji okrivljenik je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio pod utjecajem narkotika, pod uvjetnom kaznom te je, između ostalog, i ranije višestruko kažnjavan.

Podsjetimo, dvojica policajaca su 3. studenog 2021. oko 12.35 sati tijekom pojačanog postupanja po suzbijanju nezakonitih migracija, na području oko naselja Brič kod istarskih Buja, u neposrednoj blizini granične crte čuli zvuk vozila i uočili više osoba koje su se kretale u tri osobna automobila. Prvi po redu bio je crni Fiat Punto riječkih registracija, druga je bila Škoda Fabia pulskih registracija te se treći u koloni nalazio Golf 2 iz Nove Gradiške.

Kada je primijetio policijske službenike, Dodić je krenuo Fiat Puntom izravno prema 47-godišnjem policijskom službeniku Policijske postaje Buje, koji je uporabio pištolj te ispalio tri metka u automobil.

Prema riječima policajca, kada su sumnjiva vozila stala nedaleko njihovog policijskog kombija, ne želeći nastaviti dalje, pretpostavljali se o čemu se radi te su se uputili prema njima. Odjednom su, kažu svjedoci, iz svih automobila istrčali ljudi koji su nalikovali na migrante, njih ukupno devet, te krenuli bježali put šume.

"Kolega je krenuo za njima, dok sam ja stajao ispred Fiat Punta. Odjednom je automobil krenuo prema meni, na što sam ja iskočio u stranu da bi izbjegao udarac. Međutim, nije imao gdje budući da je ispred njega stajao policijski kombi. Povikao sam "stoj, stoj, policija", i cijelo vrijeme sam čuo turiranje automobila. Zabrinuo sam se za svoj život kada se okrivljenik vraćao unazad, i tada sam ispucao tri metka u stražnju lijevu stranu vozila. Nakon toga je okrivljenik izašao iz auta i vikao da je pogođen. Legao je na travu, nakon čega sam došao do njega i pozvao šefa smjene", prisjetio se policajac.

fre

Pavle Peršić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Hitna pomoć je došla vrlo brzo, dodao je, a kolega je čuo pucnjeve i vratio se.

"Ostali migranti su pobjegli kroz šumu. Moram reći da sam bio u šoku kad sam vidio da je okrivljenik pogođen. Nije mi bilo svejedno", kazao je, između ostalog, 47-godišnji policajac, a nakon njega svoj je iskaz dao i drugi policajac, njegov 39-godišnji kolega, koji se inače bavio analizom rizika na granici.

Naime, policajci su u vrijeme događaja provodili svoje radnje zbog saznanja da se na tom području odvija pojačana aktivnost ilegalnog prijelaza granice. Taj 39-godišnji policajac je ubrzo nakon pucnjave zapovjedio ostalim vozačima da ugase automobile i predaju ključeve.

Ozlijeđenog Dodića je zrno metka pogodilo u donje ekstremitete, točnije u stražnjem lumbalnom djelu. Ubrzo mu je na mjestu događaja pružena liječnička pomoć te je potom prevezen u pulsku bolnicu na daljnju medicinsku obradu. Prema tadašnjim prvim informacijama, nije bio životno ugrožen.

Na lice mjesta ubrzo je stigao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mirko Grujić te je proveden očevid, dok je Glavni ravnatelj policije uputio Stručni tim radi prikupljanja svih obavijesti o uporabi sredstava prisile. Nakon jučerašnje rasprave izjavu nam je dao branitelj okrivljenog Pavle Peršić.

"Optuženik se tereti za pokušaj teškog ubojstva, konkretno da je pokušao usmrtiti policijskog službenika. Obrana tvrdi da se događaj nije dogodio na takav način, već da je Dodić pokušao pobjeći s mjesta događaja. To je druga pravna kvalifikacija, odnosno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Za to je predviđena jedna do osam godina zatvora, dok je za pokušaj teškog ubojstva najmanja kazna deset godina zatvora. Upravo zato nam je bitan položaj policijskog vozila, da bi dokazali da je bilo dovoljno prostora da bi okrivljenik mogao proći", komentirao je Peršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of