UDRUGA PRUŽAM TI RUKU - TI PORGO LA MIA MANO

Naši svakodnevni junaci



Kod nas nema dobne granice. Najmlađe dijete ima manje od dvije godine, a najstarija je korisnica napunila 27. Ne treba niti imati dijagnozu da dođe kod nas. Čim roditelj nešto posumnja, može doći na razgovor s defektologinjom, pojašnjava Slavica Renko, predsjednica udruge "Pružam ti ruku - Ti porgo la mia mano" iz Umaga, koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i invaliditetom te njihovim roditeljima

U umašku Osnovnu školu Marije i Line, gdje udruga koristi prostor, djeca na terapije počinju pristizati već od 12 sati. Kad završe sa školom ili vrtićem. Jer, objašnjava predsjednica Slavica Renko, u Udruzi ne žele da djeca izostaju s nastave. Tamo se socijaliziraju. To je od velikog značaja za njih jer su najčešće izolirana. Radi se, naime, o korisnicima sa sindromima iz spektra autizma, Down sindromom, Aspergerovim sindromom, cerebralnom paralizom i paraplegičarima. Dolaze, govori predsjednica Udruge, iz cijele Istre. Čak i iz Pule jer Centar na Verudi nema kapaciteta primiti sve kojima je pomoć potrebna.

Puno teških slučajeva

Svako dijete je, priča Slavica emotivno, različito. Svakom se pristupa individualno, s puno pažnje.

- Kod nas nema dobne granice. Najmlađe dijete ima manje od dvije godine, a najstarija je korisnica napunila 27. Ne treba niti imati dijagnozu da dođe kod nas. Čim roditelj nešto posumnja, može doći na razgovor s defektologinjom, pojašnjava.

 

Priča kako u obrazovnom programu djeci zna biti iznimno teško. Vršnjaci su ponekad grubi, pogotovo u pubertetu. S tim se nije lako nositi, niti je to jednostavno slušati.

Upravo njima ova Udruga pruža sve potrebno kako bi im olakšala svakodnevicu. S radom su započeli početkom 2014. godine i to u veoma skromnim prostorijama gotovo ruševne zgrade zavoda za zapošljavanje. Danas je prostor u kojem djeluju moderno adaptiran. U kabinetu za defektološke programe, pokazuje nam Slavica, smješten je aparat za terapijsku metodu neurofeedback.

Osim toga, njihova defektologica provodi i glazbenu terapiju, a velika prostorija služi za senzornu integraciju. Svaki je komad namještaja, kao i aparati, veoma skup. Upravo zbog toga je i više nego zahvalna na donaciji od pet tisuća kuna kojih je Udruga, u sklopu humanitarne akcije "Djela ne riječi, zajednicu usreći", dobila od Kauflanda.


Najbolja udruga

- Građani su tijekom prosinca u Kauflandovim centrima, nakon kupnje, glasali za lokalne udruge koje daju najveći doprinos prema lokalnoj zajednici.

- Izrazito nas veseli da smo prepoznati od naše zajednice te da su naši sugrađani na ovakav način pomogli da osvojimo ovu donaciju, rekla nam je Slavica

Odmah su, kaže, odlučili na koji će način potrošiti iznos koji su dobili. Platit će sportske aktivnosti za korisnike koji će ih onda besplatno koristiti jedan dan u tjednu. Već su s jednim teniskim klubom iz Umaga ugovorili termin u popodnevnim satima. Rekreacija je djeci veoma bitna, a na ovaj će način biti omogućena svim članovima udruge kojih ima čak 45.

Iako radi predano i volonterski, Slavica si, priznaje, nije željela natovariti obavezu vođenja Udruge. Htjela je, priznaje, uživati u penziji. No, na vlastitoj je koži osjetila kako je imati dijete, točnije unuka s teškoćama u razvoju. Odmah je shvatila da je stručna podrška roditeljima potrebna u što ranijoj životnoj dobi. Inače se gube godine, vrijeme.

Čovjek je najvažniji faktor. Kad naletiš na nekoga tko ima razumijevanja i duše, tko će ti pomoći, to je nešto najvrjednije, zaključuje Slavica.

(Izrađeno u suradnji s Kaufland Hrvatska)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter