Direktorica Monte Librića

Slavica Ćurković o ovogodišnjem izdanju pulskog Festivala dječje knjige: Omiljeni junaci iz knjiga OŽIVJET ĆE KROZ BROJNE PROGRAME, RADIONICE, PREDSTAVE, IGRE…

U pulskom Parku kralja Krešimira IV. u kojem rastu rijetke autohtone vrste drveća, s integriranom fontanom, pripadajućom scenografijom i Faustusima, ideja nam je stvoriti mjesto za one koji s nama žele istraživati životinjski svijet. Temu je kroz plakat interpretirao Dominik Vuković čija je ilustracija s mnoštvom različitih životinja stvorila idealan Monte Zoo!

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Slavica Ćurković

Slavica Ćurković


Sa Slavicom Ćurković, direktoricom Monte Librića - Festivala dječje knjige u Puli, razgovarali smo o ovogodišnjem izdanju te manifestacije, koja je na programu od 6. do 12. lipnja u Parku kralja Krešimira IV.

- Ove godine, nakon prošlogodišnjeg hibridnog, očekuje nas Monte Librić uživo, a mjesto radnje bit će, poput prije dvije godine, ponovno park, što je izvrsno rješenje, da djeca borave vani, uče, stvaraju, a i da knjige fizički 'izađu' iz okvira knjižnica i knjižara u nešto drukčiji ambijent.

- Monte Librić je bio prva odgođena manifestacija u Hrvatskoj 2020. zbog virusa Covid-19. Kada se ipak dogodio, donio je i novi koncept, a ono što se činilo ograničavajućim u vrijeme pandemije, rezultiralo je velikom dječjom knjižarom na otvorenom koju smo postavili u Parku Petra Krešimira IV., na štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. Godinu kasnije, usprkos svom optimizmu, pandemija nas je prinudila na hibridno izdanje. Okušali smo se tada u igrano-animiranim formatima koje smo emitirali u programu Hrvatske radiotelevizije, a školama i vrtićima bili su dostupni putem vimeo-platforme. Sada se, na 15. rođendan Librića, vraćamo u park, ne samo zato što se pokazao sjajnim mjestom kako za publiku, tako i za autore i autorice, već i zbog kreativnog potencijala koji nudi i koji nam omogućava da obilježimo jubilej uživajući s onima zbog kojih Monte Librić i postoji, dakle djecom kojoj je, puno više nego odraslima, potreban neposredni kontakt i osjećaj slobode u zaigranosti. Uz Librić park, festivalska lokacija bit će i Klub-knjižara Giardini 2 gdje će se održavati uglavnom radionice, ali i stručni programi. Giardini 2 će ponovno funkcionirati kao knjižara za djecu pa će se bogata ponuda knjiga po sajamskim cijenama moći pronaći i tu i u parku. Također, u prostorima Zajednice Talijana Pula – Circolu održavat će se dio programa na talijanskom jeziku.

- Jubilarna izdanja uvijek su povod da pogledamo u prošlost, prisjetimo se dosadašnjih vrhunaca. Što najviše pamtite kroz proteklih 14 godina Monte Librića?

- Monte Librić vodim od njegova drugog izdanja, i premda nisam sudjelovala 2008. godine kada je on kao zaseban program za djecu iznikao iz Sa(n)jam knjige u Istri, nastavila sam zajedno s ekipom Sajma knjige njegovati i nadograđivati njegov inicijalni idejni koncept, a koji se možda najbolje ogleda u sloganu Vlatka Ivandića, autora naše prve himne: "Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga". Na to smo se "brdo" najprije penjali stepenicama Doma hrvatskih branitelja, potom stepenicama ispod Herkulovih vrata, prema Zajednici Talijana Pula – Circolu. Naravno, pamtim taj drugi, a moj prvi Monte Librić i cijelu plejadu bardova hrvatske književnosti za djecu, poput Zvonimira Baloga, Paje Kanižaja ili Voje Radojičića čija je ludistička ilustracija krasila plakat festivala. Posebno pamtim i prvi samostalni Monte Librić, 2012. godine kada smo postali zaseban festival s novim, proljetnim, terminom i spomenutom lokacijom – Circolo. To izdanje obilježila je tema "Nestvarna stvarnost" i sjećam se da mi je sve djelovalo upravo nestvarno, baš zato jer je bilo tako jako stvarno: veliki, višednevni festival posvećen isključivo djeci i najveća izložba knjiga za djecu u Hrvatskoj. Tako je i danas!

- Kako ste tematski osmislili ovo izdanje?

- U prirodnom ambijentu Librić Zoo parka kako smo nazvali ovogodišnje izdanje, životinje – omiljeni junaci iz knjiga oživjet će kroz brojne programe, radionice, predstave, igre… Vuk iz Crvenkapice, Bambi i Ježurka Ježić samo su neke od životinja u literaturi koje djeca upoznaju i prije nego počnu samostalno čitati. Pritom neupitno je koliko djeca vole životinje, vežu se uz njih, uživaju ih promatrati i igrati se s njima, ali i slušati i čitati o njima. Iz tog kuta ćemo govoriti o prijateljstvu i ljubavi, odnosu ljudi i životinja, o arhetipovima karaktera, o poistovjećivanju malih čitatelja s likovima životinja koje krase ljudske osobine i čine ih literarnim junacima i junakinjama. U pulskom parku u kojem rastu rijetke autohtone vrste drveća, s integriranom fontanom, pripadajućom scenografijom i spomenutim Faustusima, ideja nam je stvoriti mjesto za one koji s nama žele istraživati taj životinjski svijet. Temu je kroz plakat interpretirao Dominik Vuković čija je ilustracija s mnoštvom različitih životinja stvorila idealan Monte Zoo!

- Ovogodišnja tema su životinje, svaki je dan tematski posvećen jednoj životinji.

- Da, a to smo postigli suradnjom s raznim institucijama i udrugama, ljubiteljima životinja bez kojih bi bilo nemoguće svaki dan ugostiti druge životinje. Posebni gosti stižu nam iz zagrebačkog zoološkog vrta, s obližnjih rančeva, iz akvarija i terarija. Dakle, s raznih adresa na jednu, onu pulsku, u park gdje će biti održan i sajam dječje knjige. Sa zagrebačkim Zoološkim vrtom predstavit ćemo program "Divlje srce grada" kojim ćemo stvoriti atmosferu divljeg ambijenta u urbanoj sredini. Omogućit ćemo tako direktno druženje s određenim životinjama, poput zmija i kornjača, ali i ponuditi okvir za edukaciju, dakle puno više od pukog promatranja. S Fakultetom prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dovodimo morske životinje. Iako ih naša ''morska'' djeca već dobro poznaju, sada će ipak imati priliku vidjeti jedinku morske mačke bljedice i upoznati njezin životni ciklus, dok će u posebnom akvariju vidjeti zanimljive vrste morskih beskralješnjaka kao što su kosmati rak samac ili ljubičasti ježinac te otkriti zašto su neke vrste posebno ugrožene. To, također, ne bi bilo moguće bez entuzijazma Ines Kovačić, Emine Pustijanac i Nevena Iveše. Zahvaljujući Zoranu Uraviću s Ranča Barba Tone dolazi nam konj, a uz niz zanimljivosti koje će tada saznati o konju, djeca će ga moći i uzjahati. Agencija za ruralni razvoj Istre pobrinula se da publici predstavimo istarsku kozu, a time i ukažemo na činjenicu da je njezin opstanak ozbiljno ugrožen. Nadaleko poznati šaptač pticama kojeg mnogi nazivaju legendom hrvatske kinologije Hari Herak, dolazi s Veronikom – sovom ušarom, Isom – meksičkim jastrebom i Elom - surim orlom. Sve ove životinje unijet će vjerujem novu, drugačiju radost među naše posjetitelje.

- Ponovno se vraćaju neki od protagonista Librića koji su s vama dugo, ali dolaze i nova lica?

- Kroz proteklo desetljeće kreirali smo mnoštvo likova koji su postali sinonimi Librića poput izuzetno popularne Bake Librić koju sjajno interpretira Gordana Trajković, zatim Librica, Knjigomora, Pikoline Zipke, Toneta i Tonke, Une Libar… Vraćaju se, dakle, nakon pauze, Librica (Iris Mošnja) i Una Libar (Sedina Cerovac) čiji načini vođenja programa, multitalentiranost, lako animiranje publike i stalna iznenađenja koja im pripremaju, privlače pažnju i zabavljaju najmlađe goste. Nova lica svake godine dolaze s obzirom na temu, a ove godine bit će mnoštvo kostimiranih životinja koje će, pored ostaloga, sudjelovati i u otvorenju Librića.

- Uz piknike i druženja s autorima, važno mjesto imat će i okrugli stolovi te stručne edukacije.

- Uobičajeno, svaku temu nastojimo potkrijepiti književnim izdanjima. Ove godine imali smo prilično lagan zadatak. Mnogi pisci svoje ljubimce pretvaraju u književne junake, mnoge je nadahnula neka životinja koju su upoznali ili o njoj čuli. Prvi put nam dolazi spisateljica Lada Franić sa svojom knjigom o simpatičnom hrčku "Jakov zna sve"; u posljednjoj slikovnici Olje Savičević Ivančević ''Moj prijatelj Mačkodlak'' mačak pak ima glavnu ulogu, a njoj će se na promociji pridružiti i ilustratorica knjige Lucija Mrzljak; poznata glumica i pjevačica Mila Elegović stiže sa svojim prvijencem za djecu – zbirkom pjesama "Zašto ptice pjevaju?"; Koraljka Milun se nakon duge spisateljske pauze pojavljuje s romanom "Baton i Roni" za nešto stariju djecu kojim nas vodi u pustolovine jednog dječaka i njegovog psa; umjetnica Branka Hollingshworth Nara predstavit će slikovnicu "Bocka", koju je ilustrirala prema priči Bruna Mezića, o jednom vrlo neobičnom komarcu, odnosno maloj komarici koja nije voljela piti krv... U Pulu stiže i poznati umjetnik, ilustrator i kipar, Svjetlan Junaković koji je u novoj izdavačkoj kući Bodoni objavio autorsku slikovnicu "Tata u pidžami". Renomirana spisateljica Milana Vuković Runjić upoznat će pulske školarce sa svojim romanom "Mjesec od papira". Vjerujem da će zanimljivo biti i na promociji "Vremenastih priča" našeg poznatog meteorologa Zorana Vakule.

Ekipu talijanskih autora ovoga pute predvode Vincenzo Stera i Daniele Dibiaggio s knjigom "Zoo party" te David Conati i Gianluca Passarelli naslovom "Salviamo l'ambiente e l'energia". Uvijek se iznova razveselimo i lokalnoj produkciji koju predstavljamo u programu Librić po našu. Ove godine to je slikovnica "Kapelin", posvećena Matiji Vlačiću Iliriku, a predstavit će je autorice Majda Milevoj Klapčić, Katarina Brajdić Drajdić, Ana Dundara Pajić i ilustrator Vibor Juhas. Što se tiče stručnog programa, održat ćemo skup "La complicità dei linguaggi espressivi nella dinamica educativa" (Složenost ekspresivnih izražajnih sredstava u odgojno-obrazovnom postupku) koji će voditi Vincenzo Stera, a pridružit ćemo se i hvalevrijednoj inicijativi Ministarstva kulture i medija, točnije njihovom Nacionalnom programu poticanja čitanja djeci od najranije dobi i projektu "Rođeni za čitanje" koji će struci biti predstavljen upravo na Monte Libriću.

- U pripremi su i razne predstave, u izvedbi brojnih izvođača, što potiče raznovrsnost sadržaja.

- Večernji programi Librića donijet će Festivalu kazališni duh, dok mjesto i večernji termin kreiraju, vidjeli smo ranije, sjajnu atmosferu. Ove godine imamo zbilja izniman scenski i izvedbeni program. Osim Tvornice lutaka koja će gostovati s predstavom "Ježeva kućica", publika će uživati u pustolovinama Wande Lavande u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Studio Zaro održat će mini koncert pod vodstvom Linde Milani, a vidjet ćemo i baletnu izvedbu pod vodstvom Andreje Štifanić. Još jedan glazbeni show dolazi na Librić iz Školske knjige: pijanist Vitomir Ivanjek izvest će "Karneval životinja" – prema knjizi "Orkestar priča priču". Naš kreativni partner Zajednica Talijana Pula te članice programskog odbora Tamara Brussich i Liana Diković dovode nam multimedijalni spektakl "Zoo Party Peluche" s Vinzencom Sterom i Danieleom Dibiaggiom te predstavu "Qua le Zampa!", u izvedbi Petre B. Blašković i Luke Juričića. Upravo to, ta raznovrsnost sadržaja, jest ono što produkcijski tim najviše voli na Monte Libriću. Zato stalno eksperimentiramo s načinima predstavljanja knjiga, tražimo modele koji književnost povezuju s drugim medijima. Dodala bih ovdje i multimedijske radionice, koje će nakon dugo vremena ponovno voditi studentice s Odgojno obrazovnih znanosti Sveučilišta u Puli. Također, u suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival, odnosno Kinom Valli vraćamo i naš program F kao Film. Ravnateljica kina, Nataša Šimunov odabrala je dva filma europske produkcije koja su nastala kao adaptacije priča iz knjiga. Radi se o češkom filmu "I miševi idu u raj" te o njemačkom "Škola čarobnih životinja".

- Hoće li ovaj kasnoproljetni/ranoljetni termin postati tradicionalan za festival dječje knjige?

- To je već dilema: krov nad glavom ili zvjezdano nebo koje nije takvo uvijek? Circolo, u kojem smo radili godinama, omogućava održavanje većeg broja programa, logistički je jednostavniji, nema neizvjesnosti – najveće neprijateljice organizacije – zbog eventualnog lošeg vremena. Mi smo u park izašli zbog više sile, da bi u njemu otkrili nove kreativne potencijale, a reakcije publike su bile sjajne. Nismo, dakle, još odlučili što će biti sljedeće godine, ali ono što znamo jeste da imamo puno novih tema, entuzijazma i želje da stvaramo novu čitalačku publiku. Idemo polako: prvo jubilarni, 15. Monte Librić, mala pauza i onda suočavanje s trenutkom odluke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater