15. izdanje festivala dječje knjige

FOTO / RAZIGRANO, RASPJEVANO I ŠARENO: OTVOREN MONTE LIBRIĆ. Slijedi sedam dana druženja uz knjige i životinje

| Autor: Vanesa BEGIĆ


  Razigrano, raspjevano, šareno i uz puno dobrog raspoloženja otvoren je 15. festival dječje knjige Monte Librić u Librić parku.

  - Neki to zovu park kod stare autobusne, neki kod mauzoleja, drugi Kukuriku park, a nema niti jednog pijetla, a to je park između Dvojnih vrata i rodne kuće čuvenog Sergia Endriga, kazali su Mario Kovač i Petra Radin iz kazališta Tvornice lutaka koji su performansom uz puno glazbe i veselja predstavili dio svevremenskog klasika "Ježeva kućica" Branka Ćopića.

  Naime, ovogodišnji je Librić posvećen životinjama, i one će tu gostovati ne samo na stranicama knjiga, već će doista doći izravno iz zoološkog vrta, akvarija i terarija.

  - Ako želite da djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još bajki, kazao je veliki Albert Einstein, što su Mario Kovač i Petra Radin ponovili tijekom vesele ceremonije otvorenja ove manifestacije, a pomogla im je i neizostavna Baka Librić.

  Istarski župan Boris Miletić uz čestitke organizatorima te zahvale odgojiteljima i učiteljima što uče djecu o važnosti knjige i čitanja, kazao je da su posjetitelji prvih Monte Librića sada već sigurno studenti, a pozvao je djecu da osim što koriste mobitele, tablete i ostale naprave, čitaju te da se druže s knjigama.

  Predsjednica Zajednice Talijana Tamara Brussich najavila je i prijevod na talijanski "Ježeve kućice", što će biti predstavljeno u petak u podne, a izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Maja Zrnčić kazala je djeci da se kroz knjige otkrivaju novi svjetovi.

  Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković pohvalila je ilustratora Dominika Vukovića te najavila životinje koje će tijekom narednih dana posjetiti ovaj Librić park pretvorivši ga u sasvim posebno mjesto. Izrečene su i zahvale Emini Popović Sterpin, Iris Mošnja i Denisu Brandeisu Fiali za višegodišnji rad na Libriću, kao i Magdaleni Vodopija, uvelike zaslužnoj za ovu manifestaciju.

  Pulski gradonačelnik Filip Zoričić pitao je prisutnu djecu vole li čitati, vole li knjige i vole li mobitele, a najviše je djece reklo da voli - knjige. Uz riječi zahvale autorima, nakladnicima, urednicima proglasio je ovogodišnje izdanje otvorenim.

  Knjige će biti dostupne na dvije festivalske lokacije: u Librić parku na Faustusima - posebnim knjiškim štandovima te u prostoru Kluba knjižare Giardini 2, koja će sve do kraja ljeta biti literarno carstvo za najmlađe. Više od 70 nakladnika izložit će oko 4.000 naslova, među kojima će biti i bogata ponuda knjiga na talijanskom jeziku, a posredstvom poznate knjižare iz Trsta Nero su Bianco.

  Svoja će nova djela predstaviti, između ostalih, Olja Savičević Ivančević, Lucija Mrzljak, Mila Elegović, Koraljka Milun, Branka Hollingshworth Nara, Svjetlan Junaković, Milana Vuković Runjić, Zorana Vakula…

  Radionice vode studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ilustrator Dominik Vuković i psihologinje Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter
  Web kamere

  Pula

  Pula: Banjole bay
  Pula: Banjole bay

  Pula

  Pula: Gradilište Studentski dom
  Pula: Gradilište Studentski dom