OBILJEŽENA 73. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA JOAKIMA RAKOVCA

Sjećanje na vođu oslobodilačkog pokreta u Istri


Antifašisti iz raznih krajeva Istre okupili su se na Križnjaku, nedaleko Barata, kako bi obilježili 73. godišnjicu pogibije narodnog heroja Joakima Rakovca. Rakovac je 18. siječnja 1945. umro na Križnjaku od iskrvarenja zbog rane koju je zadobio u bitci s Nijemcima koji su njega i članove Okružnog komiteta napali na sastanku u Korenićima. Na njegov život i djelo, nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, uz spomenik koji obilježava mjesto Rakovčeve pogibije, podsjetio je Viktor Vojsković iz Udruge antifašista Pazin koja je bila domaćin ovogodišnje komemoracije.

Sudionik ZAVNOH-a u Topuskom

Joakim Rakovac rođen 1914. godine u selu Rakovci kod Baderne, a Drugi svjetski rat zatekao ga je u talijanskoj vojsci. U Istru se vratio 1942. godine i odmah se uključio u Narodnooslobodilački pokret u kojem postao jedan od njegovih najvažnijih predvodnika. Formirao je prvu partizansku skupinu dobrovoljaca iz rodnog sela, a osobito se istaknuo u organiziranju seoskih Narodnooslobodilačkih odbora diljem Istre, pri čemu surađuje i s Miljenkom Benčićem iz Vele Trabe. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. istaknuti je vođa općenarodnog ustanka u Istri. Sudjelovao je i u donošenju Pazinskih odluka 25. i 26. rujna 1943. o istupanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s maticom zemljom. U to je vrijeme, kao član Okružnog komiteta KPH za Istru, izabran u predsjedništvo Privremenog pokrajinskog izvršnog Narodnooslobodilačkog odbora za Istru, a kao vijećnik sudjelovao je na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom održanom u svibnju 1944. godine.

- Pazinske odluke bile su temelj da se po završetku rata ponište sve fašističke odluke kojima se tlačilo i ponižavalo istarskog čovjeka, rekao je Vojsković, dodajući kako su u ratu, kao sudionici NOP-a poginuli mnogi istarski domoljubi, borci za slobodu.

Veliki gubitak za NOB u Istri

- Svjestan ovih činjenica i istaknuti istarski svećenik Božo Milanović branio je NOP potičući ljude da mu se priključe, rekao je Vojsković, spomenuvši pri tomu svećenike Zvonimira Brumnića i Josipa Paulišića. Na kraju je rekao kako je smrt Joakima Rakovca bila je veliki gubitak za Narodnooslobodilačku borbu u Istri i sve narode koji žive u Istri, a pogotovo Hrvate.

Sudionike skupa uvodno je pozdravio Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar, ističući kako općina Kanfanar njeguje antifašizam, a održavanjem spomenika, suorganizacijom ili pokroviteljstvom nad komemoracijama i druženjima antifašista pomaže da se ne izgube sjećanja na antifašističku borbu. U ime predsjedništva Saveza udruga antifašista Istarske županije nazočnima se obratio Edo Jerman. On je rekao kako se ovakva događanja mogu vidjeti u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, a u drugim krajevima Hrvatske vrlo rijetko. Tomu je, kaže, tako što aktualne državne vlasti na sve načine žele slomiti udruge antifašista, a budući da u tomu do sada nisu imele uspjeha to su sada odlučile učiniti drastičnim smanjenjem novčane potpore. S druge strane, dodao je Jerman, toleriraju se, pa čak i potpomažu neofašističke tendencije koje nijednoj zajednici, pa tako ni našoj ne donose ništa dobro. S ovime se složio i Josip Hrvatin predsjednik zajednice društava Josip Broz Tito u Istarskoj županiji, naglasivši kako ovakve susrete treba njegovati kako bi se sačuvala istina o NOB-u.

- Na tomu se radi i kroz zavičajnu nastavu u istarskim školama, rekao je Davor Sloković, predsjednik pazinskog gradskog Vijeća, poručujući kako će Grad Pazin uvijek potpomagati ovakva događanja zbog velike uloge antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog pokreta u povijesti Istre. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum