BESRAMNI NIVIO

Reakcije na seksističku psovku kojom je načelnik Stojnić "odgovorio" na pitanje novinarke Glasa Istre: IDS SE ISPRIČAO I NAJAVIO IZVANREDNU SJEDNICU. HND, HNS I OSTALI VRLO ŽESTOKI 

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Chiara Bilić, Nivio Stojnić i Giovanni Sponza

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza zgrožen je ponašanjem i riječima koje je novinarki Chiari Bilić uputio IDS-ov načelnik Tar-Vabrige Nivio Stojnić. Kad smo zamolili Sponzu za prvu reakciju, još nije ni znao što se točno dogodilo, ali odmah se ogradio od takvog ponašanja, rekavši da je to za najoštriju osudu. Kad je u medijima pročitao o cijelom slučaju, nazvao je i rekao da se zbog izgovorenih riječi duboko ispričava novinarki Chiari Bilić i Glasu Istre. Potvrdio je da je IDS odmah reagirao i tražio očitovanje načelnika Tar Vabrige.

- Ne znam što bih rekao na te riječi. Najblaže rečeno sam zgrožen. To je apsolutno neprimjereno i ispod svake razine. Svatko tko se bavi politikom mora biti svjestan težine javno izgovorene riječi i ovo što je rekao načelnik Tar Vabrige, IDS apsolutno osuđuje, kazao je Sponza. Naglasio je da je zbog Stojnićevih izjava za sutra sazvana izvanredna sjednica podružnice stranke koja će o svemu raspraviti.

Hoće li IDS tražiti ostavku Stojnića, ukoliko ga lokalna podružnica na izvanrednoj sjednici amnestira, Sponza je kazao da ne može odgovarati na hipotetska pitanja, ali da apsolutno razumije što ga pitamo.

- Ako odluka koju donese podružnica ne bude zadovoljavajuća, onda će o svemu dalje odlučivati tijela stranke. Još jednom moram uputiti duboke isprike i prema Glasu Istre i prema novinarki jer ovo nije u skladu sa standardima IDS-a. To što je rečeno je ispod svake razine, rekao je Sponza.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar je izjavila da je "IDS posebno glasan u borbi protiv primitivizma" te da takvo ponašanje treba osuditi i kad se pojavi u vlastitim redovima.

Reagiralo je i krovno hrvatsko novinarsko udruženje:

"Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje seksistički, degutantan i za javni prostor apsolutno neprimjeren i neprihvatljiv način komuniciranja i ponašanja Nivija Stojnića, načelnika Općine Tar-Vabriga, prema novinarki Glasa Istre Chiari Bilić.

Takvu komunikaciju osobe plaćene javnim novcem, odgovorne javnosti, oštro osuđujemo, što zbog bezobraštine i vrijeđanja kolegice, što zbog želje da on i njemu slični postanu svjesni svoje odgovornosti.

Hrvatsko novinarsko društvo u zadnjih je godinu dana nekoliko puta upozorilo na krajnje neprimjerene izjave političara i njihovo vrijeđanje novinarki i novinara, koji su na radnom zadatku. Želeći upozoriti na verbalne zlostavljače, HND je, zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske, prije nekoliko mjeseci pokrenuo i javnu kampanju 'Samo odgovorite na pitanje'", stoji u priopćenju koje potpisuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

"Najoštrije osuđujemo neprimjerenu, uvredljivu i seksističku izjavu načelnika općine Tar-Vabrige gospodina Nivia Stojnića koju je uputio novinarki Glasa Istre Chiari Bilić. Vrijeđanju i psovkama kojima se ponižava i vrijeđa te u ovom slučaju i vrši svojevrsni pritisak na rad i slobodu medija treba jednom zauvijek reći DOSTA!

Žalosti i činjenica da ovakvo ponašanje dolazi od osobe koja predstavlja građane i da se to zbiva u Istarskoj županiji, regiji koja želi prednjačiti u izvrsnosti na svim poljima", stoji u priopćenju koje je poslao HNS Pule, a potpisuje ga predsjednica podružnice Kristina Bulešić.

U istarskoj podružnici Pozitive najoštrije osuđuju seksističko vrijeđanje novinarke Glasa Istre, i postavljaju pitanje da li bi se načelnik Tar-Vabrige na isti način ponašao i prema muškom novinaru.

"Očito da danas nije Valentinovo, a nije ni 8. mart kad se prema ženama ophodi ljubazno, kulturno, civilizirano, s poštovanjem i s ljubavlju. Danas je bio jedan običan dan, jedan od onih ostalih 363 dana u godini kad se žene može vrijeđati i ponižavati ih. Za Valentinovo i za 8. mart će dobiti kiticu cvijeća i kutiju čokolatina, a ako budu imale više sreće možda ih netko izvede i na večeru. Svjesni smo da je posao novinara zahtjevan, iscrpljujući i često opasan, a posao novinarki često začinjen i seksističkim napadima. Unatoč tome mediji su kroz istraživačko novinarstvo zaslužni za otkrivanje brojnih malverzacija i kriminalnih radnji i zahvaljujući njima imamo šansu postati bolje društvo. Ti novinari zaslužuju i zaštitu od strane istog tog društva za čiji boljitak se bore, dovode u neugodne situacije i često u osobnu opasnost, istakla je Buzećanka Snežana Andrejev Majcan, članice istarske podružnice Pozitive, udruge za razvoj slobodnog društva.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini