REAKCIJA NA STANJE GOSPODARSTVA

PRVI VELIKI KRIZNI INTERVJU - BORIS MILETIĆ, PULSKI GRADONAČELNIK, NAJAVIO SMANJENJA PLAĆA: Istarski župan sa zamjenicima te gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana sa zamjenicima odreći će se trećine svoje plaće za nabavku zaštitne opreme medicinskim djelatnicima

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Ova situacija nas je zaskočila iznenada, doslovce preko noći i ona će mnoge stvari doslovce razgolititi. Neke stvari su viša sila, ali vidjet će se tko je javnom imovinom upravljao racionalno, a tko iracionalno, tko se razbacivao, a tko štedio * Građani i gospodarstvo trebaju sigurnost i stabilnost, a u ovakvim vremenima oni moraju znati da nisu sami. Institucije društva, grad, županija i država u ovakvim okolnostima moraju im pružiti pojas za spašavanje, kaže Miletić

Glas Istre odradio je veliko istraživanje o tome koje su konkretne mjere poduzeli istarski gradovi po pitanju krize oko koronavirusa, te smo prvi objavili da je Grad Umag prvi u Istri povukao konkretne poteze. Svim zaposlenicima smanjene su plaće za 11 posto, a gradonačelnik Vili Bassanese sebi i zamjenicima plaće je smanjio za 50 posto.

O ovome te konkretnim potezima koji nas očekuju na razini najvećeg istarskog grada Pule razgovarali smo s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem.

- Zasad je jedino Grad Umag odlučio smanjiti plaće svim zaposlenicima. Gradonačelniku Umaga plaća će naredna tri mjeseca biti umanjena za pola, a ostalim zaposlenicima za 11 posto. Kako komentirate potez umaškog gradonačelnika? Je li Bassanese dobro postupio?

- Pozdravljam potez Grada Umaga budući da govorimo o najrastrošnijem istarskom gradu. Tko nije štedio ranije, dobro da je krenuo sada. Naime, Pula na plaće zaposlenika gradske uprave gledano po glavi stanovnika troši 50 % manje u odnosu na Umag. Umag na plaće troši 1.060 kuna, a Pula 512 kuna po glavi stanovnika. Da bi došao na razinu grada Pule i mnogih drugih istarski gradova, Umag bi trebao smanjiti plaće za barem 20 posto. Ali i ovo je dobar početak i nadam se da će nastaviti sa smanjenjima. Isto tako, bilo bi sjajno kada bi nešto od ušteđenih sredstava preusmjerili prema Općoj bolnici Pula jer je Umag jedini grad u Istri među svim gradovima i općinama koji nije niti jednu kunu uložio u izgradnju nove Opće bolnice.

- Jeste li spremni povući isti potez kao i gradonačelnik Umaga koji je, procjenjujući situaciju, umanjio plaće?

- Umag je morao umanjiti plaće budući da ih nisu umanjili ranije, kad su trebali, poput Pule i brojnih drugih gradova. Meni je drago da su to napravili jer je to ispravno, trebali su i prije. Bitno je da baratamo brojkama. Ponovit ću. Prema službenim podacima Ministarstva financija, Grad Pula već godinama spada među najštedljivije gradske administracije u Hrvatskoj. Dakle, Grad Umag bi trebao smanjiti plaće zaposlenicima za 22 posto da bi došao na razinu ušteda Grada Pule. Što se tiče spremnosti, gledajte, bili smo prvi u Hrvatskoj kada je trebalo donijeti vrlo teške odluke. Te srijede 11.03. donijeti odluku o zatvaranju vrtića, škola … to je bilo stvarno teško. Potpuno suspendirati život i uvjeriti Nacionalni stožer da je to ispravan potez. Što se ušteda tiče, nema sumnje da ćemo svi morati podnijeti teret ove situacije. Prve su na redu bile investicije, zatim operativni troškovi, a nakon toga dolaze i plaće kao bitna rashodovna stavka.
Međutim, u ovom trenutku najvažnije je izvući ovu situaciju i stati iza onih koji su prva linija obrane od bolesti, a to je Stožer civilne zaštite i naši liječnici. Zato će se istarski župan sa zamjenicima te gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana sa zamjenicima odreći trećine svoje plaće u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije. Ta sredstva će se iskoristiti za nabavku neophodne zaštitne opreme medicinskim djelatnicima koji se bore protiv epidemije. Isto tako, dogovoreno je da se predloži svim vijećnicima županijske skupštine istarske županije, te vijećnicima gradskih vijeća gradova Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana da se odreknu svoje naknade za rad u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije. Njima će pridružiti i članovi Nadzornih odbora javnih trgovačkih društava osnivača Istarske županije i navedenih gradova te članovi Upravnih vijeća javnih ustanova osnivača Istarske županije i navedenih gradova. Takvih će poteza sigurno biti još.  Bitno je ostati trezven i razmišljati dugoročno. Posljedice ove situacije ćemo dugo osjećati.

- Koliko bi u prosjeku plaće mogle biti smanjene?

- Koliko god je potrebno. Donijeli smo već niz odluka, pa i onu o odricanju od dijela plaće za nabavku zaštitne opreme.

Postupamo racionalno, kao  i 2009. godine. Jedna smo od rijetkih gradskih uprava koja je u zadnjih 10 godina smanjila neto broj zaposlenika.  Sve strukture društva trebaju jednako i solidarno podnijeti teret ekonomske krize koja nas čeka. Nema iznimki. Mi smo do sada na svim ljestvicama bili među najefikasnijim i najracionalnijim gradskim upravama u Hrvatskoj i zato ćemo se sad moći prilagoditi. Uglavnom, onaj tko je bio odgovoran i racionalan ne treba paničariti i moći će duže održati sustav kakav je bio prije udara korone. Onaj tko nije, tko je bio rastrošan i trošio više nego što je trebao, sad mora hitno rezati troškove jer će im se sustav raspasti.

- Koja je trenutno prosječna plaća zaposlenika Grada Pule i zaposlenika trgovačkih društava i ustanova?

- Prosječna plaća je oko 6.300 kuna, definitivno u skladu s gospodarskim mogućnostima realnog sektora.

- Istaknuli ste ranije kako za daljnje poteze treba pratiti nacionalnu razinu, a to govore i gradonačelnici u Istri koji, čini se, čekaju najavljene izmjene Zakona o radu. Znači li to da bi se tek nakon tih izmjena išlo u eventualno smanjivanje broja zaposlenih ili smanjivanje plaća?

- To znači da je teret potrebno ravnomjerno raspodijeliti na sve razine sustava. Mi smo prvi krug ušteda već napravili! Prvog dana kada je proglašena epidemija korona virusa u Hrvatskoj, održao sam kolegij svih službi i naložio restrikcije u poslovanju. Obustavili smo sve što nije neophodno za funkcioniranje sustava. Ono na čemu inzistiram u ovoj situaciji je veća učinkovitost, uz smanjenje svih troškova, u što spadaju i troškovi plaća. To sam već proveo u Gradu Puli 2009./2010. godine i dobro znam o čemu govorim. Tada smo u gradskoj administraciji neto smanjili broj zaposlenih za cca 23 %, dakle gotovo za četvrtinu. To je bilo moguće učiniti jer smo u gradsku upravu uveli digitalni sustav i e-poslovanje. To je značilo manje rashode, veću efikasnost i bolju uslugu. Tada smo bili pioniri u Hrvatskoj i drago mi je da danas, nakon 12 godina, to slijede i ostali.

- Odgovori o mjerama štednje svih istarskih gradova bili su više-manje isti. Štedi se na papiru, telefonima, nema službenih putovanja, premda sad nitko ne putuje, nema novih zapošljavanja… I te mjere treba pozdraviti, ali ne smatrate li da bi prava mjera solidarnosti s građanima bila da se i na razini jedinica lokalne samouprave snize plaće?

- Apsolutno. Ali, nije ni tu sve crno-bijelo. Pitam se kako umanjiti primanja našim odgajateljima, kada su ta primanja vrlo niska u odnosu na njihovu odgovornost?  Kako u ovoj situaciji ići rezati plaće vatrogascima? Dakle, rezova će biti, to je neminovno, ali ne linearno već sukladno preraspodjeli prioriteta. Prvi korak bio je obustaviti sve isplate koje nisu nužne i neophodne. Upravo to sam i učinio još prije tri tjedna. Stopirane su sve isplate bez kojih se može u ovoj izvanrednoj situaciji u kojoj se našao ne samo naš grad, nego gotovo cijeli svijet. Drugi korak je pokušati pomoći onima koji su sada najizloženiji, a to su naši liječnici i svo medicinsko osoblje. To smo učinili odričući se dijela plaće i naknada. A kako se situacija bude razvijala i vrijeme odmicalo, ići će se i u druga izdvajanja i rezove.

- Na čelu ste Skupštine Turističke zajednice Pula, kakve su mjere štednje poduzete na razini pulske Turističke zajednice?

- Ukupna masa plaća u TZ Pula već je snižena za 25%. Svi troškovi su svedeni na minimum. Prihodi TZ-a će biti sigurno značajno umanjeni. Svi troškovi koji nisu nužni za bazično funkcioniranje su obustavljeni. Aktivnosti promocije i manifestacije su stopirani i odgođeni dok se ne vidi razvoj situacije. Kolege pozorno prate situaciju i sukladno tome će se smanjivati i troškovi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum