EPPR

PROJEKT DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE U PARKU PRIRODE UČKA: Svrha je jasno definirati granice i utvrditi koje se katastarske čestice nalaze unutar zaštićenih područja

Za stanovnike Istre i Primorja Učka i Ćićarija oduvijek imaju posebno značenje, a proglašenje ovog područja parkom prirode je naglasilo njegov značaj za cijelu Hrvatsku pa i šire. Suživot čovjeka i prirode nikad nije bio važniji, a za povratak prirodi i njeno očuvanje još uvijek nije prekasno, kazao je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Državna geodetska uprava je u Javnoj ustanovi Park prirode Učka održala javnu tribinu na kojoj je predstavljen projekt "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima". Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode unutar kojih su i dva stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja ne zna se točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja, tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Učinkovitije upravljanje

- Državna geodetska uprava je nositelj projekta "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima". Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave, izjavio je voditelj projekta EPPR-a u Državnoj geodetskoj upravi, Mladen Pandža.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

- Za stanovnike Istre i Primorja Učka i Ćićarija oduvijek imaju posebno značenje, a proglašenje ovog područja parkom prirode je naglasilo njegov značaj za cijelu Hrvatsku pa i šire. Suživot čovjeka i prirode nikad nije bio važniji, a za povratak prirodi i njeno očuvanje još uvijek nije prekasno. Bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta na Učki još uvijek nije do kraja istraženo i zato pozdravljamo sve mjere koje će unaprijediti i poboljšati postizanje ravnoteže između prirode i ljudi koji žive i rade na ovom području, izjavio je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić.

Javna tribina u PP Učka je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, do 20. listopada. Svi zainteresirani u tom razdoblju mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Pravni elementi

- Kad je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja, treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Izvlaštenje, pravo na naknadu štete te obavljanje gospodarske djelatnosti su detaljno pojašnjeni, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta, izjavila je Ana Vrban, viša stručna savjetnica u odjelu katastarskih izmjera pri Državnoj geodetskoj upravi.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31,1 milijun kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36,6 milijuna kuna. Započeo 1. veljače 2019. godine, a završava 31. prosinca 2022. godine.

Javni uvid

Javni uvid u katastarske čestice obuhvaćene projektom "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima" moguć je u Centru za posjetitelje Poklon, Poklon 8, Vela Učka, radnim danom od 9 do 15 sati, osim 26. rujna, 3. i 10. listopada kada je uvid moguć od 13 do 18 sati. Javni uvid trajat će mjesec dana, odnosno do 20. listopada. Svi zainteresirani u tom razdoblju mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja Parka prirode Učka. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini