POREČ

FOTO / Procesija centrom grada u čast nebeskog zaštitnika: SV. MAURO NAS PODSJEĆA NA MUDAR I RAZUMAN ŽIVOT



Pojedinac se ponaša kao da je svijet stvoren samo za njega pa je usredotočen samo na korist koju iz njega može izvući, rekao je mons. Petanjak, slikovito se osvrnuvši i na samu pučku proslavu blagdana

Poreč je veličanstvenom procesijom ulicama starog grada proslavio blagdan sv. Maura, svog nebeskog zaštitnika. Procesiji je prethodila svečana misa u prvostolnici na čiju je katedru kao prvi biskup u trećem stoljeću zasjeo sv. Mauro.

Njegov današnji nasljednik biskup Dražen Kutleša u popunjenoj je bazilici, prije svečane mise, pozdravio ugledne goste koncelebrante Ivana Devčića Riječkog nadbiskupa i metropolita, Zdenka Križića biskupa Gospićko-senjskog, Ivana Milovana biskupa u miru i Ivicu Petanjaka krčkog biskupa koji je predvodio ovo misno slavlje.

Treba živjeti u veselju

Pozdravio je i sve svećenike koncelebrante, a, kako je rekao, na poseban je način pozdravio nazočnog istarskog župana Valtera Flega i porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića, zahvalivši im na svemu što su učinili da se blagdan sv. Maura ovako svečano može proslaviti.

Uvodeći u euharistiju, biskup Petanjak podsjetio je kako se danas slavi spomen na sveca Maura, dodajući kako je svet samo onaj koji je vjeran do kraja, a spomen na njega čuva se jer je bio vjeran u svim prilikama i izazovima života koji se svaki dan stavljaju i pred nas.

U homiliji se posebno osvrnuo na utilitarizam kojem je podređeno današnje društvo. Prisjetivši se svog boravaka u Africi, rekao je kako tamošnji ljudi s kojima se susreo naprosto žive. I zato žive u veselju, nasuprot Europejaca koji su opterećeni time da nešto materijalno moraju ostaviti iza sebe. Spomenuvši se sv. Maura, rekao je kako danas znamo njegovo ljudsko ime i dužnost koju mu je povjerila kršćanska zajednica i ništa više, ali budući da je zaslužio takvu čast zacijelo je doprinio njenom djelovanju, a svojim je mučeništvom dokazao kako je do kraja života vjeran Bogu.

- Nažalost danas imamo sasvim drugačiji pogled na svijet koji nas okružuje u kojem tražimo samo ono što nam donosi korist, lagodan i brži život. Pojedinac se ponaša kao da je svijet stvoren samo za njega pa je usredotočen samo na korist koju iz njega može izvući, rekao je mons. Petanjak, slikovito se osvrnuvši i na samu pučku proslavu blagdana. Istaknuo je da nas sv. Mauro, kao i drugi sveci koji su uvidjeli vrijednost ulaganja u čovjeka, podsjećaju na mudar i razuman život kojem čovjek mora biti gospodar.

Petsto besplatnih obroka

Zato je važno štovanje svetaca, istaknuo je nadalje, a na osobiti način mučenika kao što je sv. Mauro koji je živio kršćanstvo.

- I zato moramo htjeti izgraditi sebe kao ljude, kao kršćane, Bog nas preko svetaca i sv. Maura poziva da uđemo na uska vrata koja vode u život vječni, poručio je mons. Petanjak.

Nakon mise u kojoj je pjevao Mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli pod ravnanjem Domenika Briškog krenula je iz Eufrazijane procesija. Biskupi, svećenici i gosti predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, nosili su kroz grad relikvije sv. Maura. Procesija je krenula ulicom sv. Eleuterija, pa kroz Decumanus ulicom Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom se opet kroz Decumanus vratila u katedralu.

Pučko slavlje blagdana sv. Maura odvijalo se uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples od jutra do večeri. U zabavnom programu na Trgu slobode sudjelovali su Baredinesaurusi, Orchestra Istriana, Limena glazba "Porečki delfini" Anelidi i Vesna Nežić Ružić te Koktelsi. Osim bogatog glazbenog programa, na 17. Festivalu od palente od marende do večere podijeljeno je, nakon procesije, 500 besplatnih obroka palente s bakalarom i maslinovim uljem. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter