MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

PROBLEMI S DIVLJIM SVINJAMA SVE VEĆI. Država sprema nove mjere. Istarski poljoprivrednici potpisali peticiju "Život s njima je postao nemoguć…"

Štete od divljači, posebno divljih svinja, sve su veće pa su poljoprivrednici na sjeveru Istre pokrenuli potpisivanje peticije koje je u završnoj fazi, saznajemo od Daria Antonca iz sela Kaligarići kod Oprtlja, najvećeg proizvođača istarskog crvenog i roza češnjaka. Uskoro će se uputiti na adrese svih općina i gradova, lovačkih društava, istarskog Lovačkog saveza, Istarske županije, resornog županijskog odjela i ministarstva

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ilustracija

Ilustracija


S ciljem sprječavanja šteta od divljači na poljoprivrednim usjevima, Ministarstvo poljoprivrede krajem prošle godine raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava: električnih ograda, odnosno električnih pastira te žičanih ograda, koji je bio otvoren do 20. prosinca uz najveći iznos potpore po korisniku do 50.000 kuna. Potporu za sprječavanje šteta od divljači dobila su 103 korisnika.

Također, tijekom prošlogodišnjeg prosinca resorno ministarstvo provelo je i natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima u 2021. godini, ukupno planirane vrijednosti od 6 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, uz intenzitet sufinanciranja do 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Na natječaj se javilo 13 prijavitelja, a obrada prijava još je u tijeku.

U ovoj se godini također nastavlja s mjerama pomoći za smanjivanje šteta na usjevima prouzročenih od divljači. Najavljena je skora objava natječaja za sufinanciranje premije police osiguranja, o čemu će javnost biti obaviještena putem mrežne stranice i odgovarajućih glasila.

Štete od divljači, posebno divljih svinja, sve su veće pa su poljoprivrednici na sjeveru Istre pokrenuli potpisivanje peticije koje je u završnoj fazi, saznajemo od Daria Antonca iz sela Kaligarići kod Oprtlja, najvećeg proizvođača istarskog crvenog i roza češnjaka. Uskoro će se uputiti na adrese svih općina i gradova, lovačkih društava, istarskog Lovačkog saveza, Istarske županije, resornog županijskog odjela i ministarstva.

gg

U peticiji se navodi da je život postao nemoguć radi svakodnevnih šteta koju stvara razna divljač kao i da nema dijela u kojem divljač ne dolazi do kuća i ugrožava sigurnost mještana i domaćih životinja, a potpisali su je poljoprivrednici od Cerovlja, Buzeta, Oprtlja, Motovuna, Grožnjana, Buja, Brtonigle pa do Umaga, Rovinja i Poreča.

Lovci su također intenzivirali svoje aktivnosti, tako smo nedavno u dolini rijeke Mirne uz državnu prometnicu, nedaleko od Livada, usred tjedna snimili upozorenje kako je u tijeku grupni lov na divljač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter