SVE ČEŠĆE U BLIZINI NASELJA

DIVLJE SVINJE ČINE VELIKE ŠTETE DILJEM ISTRE: Poljoprivrednici na Cerovljanštini ove godine neće ubrati ni krumpirić

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Nekada su lovci divlje svinje lovili samo po Učki, a jelen, medvjed i vuk živjeli su u šumama Gorskog kotara

Nekada su lovci divlje svinje lovili samo po Učki, a jelen, medvjed i vuk živjeli su u šumama Gorskog kotara


Njima ništa ne predstavlja zapreku. Stavljali smo trake u bojama, tjeralice neugodna mirisa, tjerali smo ih zračnim topom i glazbom koju je cijelu noć puštao iz automobila, ali ništa nije pomoglo, kaže Josip Brajuha iz Gradinja na Cerovljanštini

Sve je češća prisutnost divljih svinja u našoj okolici. Guste šume nisu više njihov jedini dom. Nerijetko na njih nalijeću vozači, a česte su i u urbanim prostorima, a da o selima i ne govorimo. Ovih su dana divlje svinje, Josipu Brajuhi iz Gradinja na Cerovljanštini doslovce "očistile" njivu krumpira.

- Krumpir je taman počeo cvasti, a onda su došle divlje svinje i u dvije noći izrovale i pojele sav krumpir, kaže Brajuha, koji je na ovoj njivi obično uzgojio četiristo - petsto kilograma krumpira. Nažalost, ove godine, neće ubrati ni krumpirić. Sve su pojele divlje svinje, koje su česti gosti na njegovoj okućnici. Pokazuje nam mjesta uz samu kuću, nekadašnji kokošinjac, diže grane stare smokve, sve je izrovano od divljih svinja. Te su životinje toliko snažne da su srušile zid uz put prema njegovoj njivi, ogradni zid šljivika i oziđe stare gradine.

- Njima ništa ne predstavlja zapreku. Stavljali smo trake u bojama, tjeralice neugodna mirisa, tjerali smo ih zračnim topom i glazbom koju je cijelu noć puštao iz automobila, ali ništa nije pomoglo, kaže Brajuha. Jedne je noći prespavao u starom Golfu pored smokve, puštao je glazbu i pravio buku, ali ništa nije pomoglo. Divlje svinje su mu došle i u samo dvorište, a pas mješanac koji je obično lavežom najavljivao dolaske više ne laje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter