POREČ

Predstavljen projekt "Hižica puna priča": PRVA RADIONICA "GROTA NA GROTU, KAŽUN"

| Autor: Aleta BRATTONI
Kako je najavljeno, od 30. siječnja do 20. lipnja održat će se pet radionica

Susret je zakazan za četvrtak 30. siječnja kada će Dubravka Stevanović čitati priču "Sretna kuća" koja govori o kućici za knjige, dok će arhitekt Branko Orbanić pričati djeci o kažunima i zašto su oni važni. Djeca će potom zanimljivim tehnikama izraditi svoje viđenje kažuna

Projekt "Hižica puna priča" predstavljen je ovog utorka u Maloj vijećnici Grada Poreča. Radi se o projektu kojega je, s gotovo 19 tisuća kuna, podržala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz program "Mali projekti za bolje sutra", a sredstvima Fonda istarskih gradova i općina.

Ovaj su vrijedan projekt medijima izložili Sniježana Matejčić u ime nositelja projekta, Društva "Naša djeca" Poreč, zatim Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, projektnog partnera, te Andrea Crevato, predsjednik Mjesnog odbora Fuškulin, gdje će se projekt provoditi. Konferenciji je prisustvovao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je pohvalio ovu suradnju, naglasivši kako upravo ovakvi projekti uvelike doprinose obogaćivanju grada.

Zavičajne teme

Predsjednik MO-a Fuškulin dodao je da je zadovoljan što će se ovaj hvalevrijedan program odvijati u njihovom mjesnom domu za djecu s tog područja. U navedenom će se prostoru održavati susreti s djecom, i to od siječnja do svibnja posljednjeg četvrtka u mjesecu, dok će lipanjski susret biti zakazan za subotu prijepodne. S djecom će raditi vanjska suradnica Dubravka Stevanović koja će za svaku temu dogovorenu projektom pronaći prigodnu priču koju će im pročitati, a potom će im netko od sumještana ili stručnjaka iz okolice približiti nekoliko zavičajnih tema.

Djeca će zatim crtati, slikati ili izrađivati u nekoj drugoj tehnici predmet vezan za temu. Na taj će način, naglašavaju nositelji projekta, djecu poučiti nekim zavičajnim temama, dok će u prostoru MO-a imati i izložbu dječjih radova koja će rasti iz susreta u susret.

Dodajmo i kako će, osim rada s djecom, kroz projekt biti izrađena kućica za knjige koja će biti postavljena uz mjesni dom u Fuškulinu, a prve knjige osigurat će Gradska knjižnica. Djeca će kućicu oslikati u jednoj od radionica s profesoricom likovnog odgoja Marinom Dželalijom Jakominić.

Prvi susret, navodi Sniježana Matejčić, zakazan je za četvrtak 30. siječnja pod naslovom "Grota na grotu, kažun". Tom će prilikom Dubravka Stevanović čitati priču "Sretna kuća" koja govori o kućici za knjige, dok će arhitekt Branko Orbanić pričati djeci o kažunima i zašto su oni važni. Djeca će potom zanimljivim tehnikama izraditi svoje viđenje kažuna.

"Zakantajmo po starinski" je na rasporedu 27. veljače. Slijedi "Ricete iz kredence" 26. ožujka, potom "Igre pod ladonjon" 30. travnja, a u svibnju će djeca oslikavati kućicu za knjige. Posljednji susret koji će se održati 20. lipnja naslovljen je "Marenda iz boške".

Knjiga pri ruci

Inače, Zović navodi kako je širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta započelo 2013. godine kroz projekt "Knjiga pri ruci".

- U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu, izjavljuje Zović.

Tako su u periodu od 2013. do 2015. godine otvorena četiri stacionara: Červar Porat, Nova Vas, Varvari i Baderna. Navedeni se projekt, nakon što su se otvaranjem knjižničnih stacionara iscrpile sve prostorne mogućnosti u mjesnim odborima Grada Poreča, nastavio otvaranjem slobodnih kućica za knjige. Godine 2015., u porečkom parku Olge Ban otvorena je prva od njih, čime se Gradska knjižnica Poreč uključila u međunarodni projekt "Little Free Library", koji je zaživio u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima.

Poreč je jedini hrvatski grad na mapi gradova koji koriste kućice za knjige, a na području Poreštine knjižnica ih je do sada postavila četiri.

- Veseli nas ova suradnja s DND-om Poreč i Mjesnim odborom Fuškulin i uistinu smo ponosni da smo zajedničkim zalaganjem uspjeli pronaći načina da i Fuškulin prigrli čitanje i druženje oko knjige i s knjigom. Vjerujem da je ovaj projekt samo početak korisnog, edukativnog i kreativnog provođenja slobodnog vremena, kako djece, tako i svih zainteresiranih odraslih, a kućica za knjige, kao njegov rezultat, neka mještanima Fuškulina bude trajni zalog da će svaki naslov koji se u njoj ostavi, pronađe put do novih čitatelja, zaključila je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Dodajmo kako će se radionice provoditi s deset do petnaest djece u dobi od pet do jedanaest godina. Djecu za radionice treba prethodno prijaviti na telefon 052/647-434 ili 091/113-3334, odnosno na e-mail dnd.porec1996@gmail.com.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum