DRUGI REBALANS PRORAČUNA IŽ

Povećavaju se sredstva za mljekare, uzgajivače koza i boškarina, no dio novca otići će na POVEĆANJE PLAĆA U SREDNJIM I OSNOVNIM ŠKOLAMA

| Autor: Glas Istre
Skupština Istarske županije

Skupština Istarske županije


Drugim rebalansom, proračun Istarske županije danas je, usvajanjem izmjena i dopuna, uvećan za 80,1 milijun kuna, i sada iznosi 1.732.700.000,00 kuna.

Kako je navedeno, osnovne značajke drugog rebalansa su usklađenja programa, aktivnosti i projekata s prenesenim rezultatom prethodne godine, decentraliziranim funkcijama i procjenom ostvarenja prihoda, kako kod proračunskih korisnika tako i kod Istarske županije.

Primjerice, prebacivanje djela sredstava za projekt izgradnje "Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat Bašarinka", kao i povećanje sredstava za de minimis potpore u poljoprivrednom sektoru. Potpore će moći koristiti male mljekare za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka, poljoprivrednici za sufinanciranje uzgoja kastrata Istarskog goveda (Boškarin), za obnavljanje stočnog fonda autohtonih pasmina – Istarska koza i Istarska ovca, uzgajivači pčelari, kao i ekološki proizvođači.

Potom, tu je i povećanje uslijed nabave mobilnog digitalnog mamografa s tomosintezom, te povećanje sredstava za naknade za mrtvozorstvo. Specijalna bolnica Martin Horvat Rovinj iz ostvarenog viška iz vlastitih prihoda u visini od 2,2 milijuna kuna planira ulaganje u zgrade, kao dio višegodišnjeg projekta obnavljanja i renoviranja zgrada u sklopu bolnice.

Povećanje je vidljivo i kod troškova osnovnih i srednjih škola, uslijed primjena novog Kolektivnog ugovora i povećanje cijena energenata. Novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike je potpisan 6. svibnja 2022. godine. Njime je između ostalog propisano povećanje osnovice plaće za četiri posto, povećanje naknade prijevoza, te povećanje iznosa za sistematske preglede. Plaće se financiraju iz državnog proračuna, a ovim izmjenama i dopunama proračuna se povećavaju sredstva za 5,7 milijuna kuna kod osnovnih i za 4 milijuna kuna kod srednjih škola, odnosno sveukupno za 10,1 milijuna kuna.

Jednaka od točaka dnevnog reda bila je izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine, a župan Boris Miletić ukratko se osvrnuo na najznačajnije projekte i programe koji su obilježili proteklu godinu. Prema njegovim riječima, bilo ih je mnogo na svim područjima, od gospodarstva, poljoprivrede, zdravstva i socijalne skrbi, pa do obrazovanja ili kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater