Međunarodni dan zaštite okoliša

POREČ PRVI U HRVATSKOJ IZBACIO PLASTIKU IZ GRADSKE UPRAVE I USTANOVA Službenici će piti iz staklenih čaša i pisati eko-kemijskim olovkama od kartona  

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

U povodu Međunarodnog dana zaštite okoliša u Poreču je predstavljen projekt "Grad Poreč – odgovoran i održiv grad" kojemu je cilj smanjenje potrošnje energije i izbacivanje plastike iz uporabe u gradskoj upravi i u svim gradskim ustanovama.

Projekt su predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, pomoćnica direktora Odjela za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Iva Fakin, te Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium koje koordinira ovaj projekt.

Ovaj porečki projekt obuhvaća gradsku upravu i 11 gradskih ustanova, a usmjeren je na preko 600 zaposlenika, od odgojiteljica u vrtiću i nastavnika u školama, do djelatnika gradske knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Doma za starije i nemoćne, i svih segmenata gradske uprave.

"Aktivnostima ovog projekta neposredno potičemo na promišljanje o svakodnevnim postupcima, ukazujući na drukčiji pristup situacijama i predlažući postupke i svakodnevne navike koji se mogu promijeniti, a kojima se ostvaruje zajednička korist, te stvara kvalitetnije životno okruženje. Projektom se dodatni naglasak stavlja na važnost promišljanja o nasljeđu u našem okolišu koje svatko od nas ostavlja idućim generacijama", rekao je na predstavljanju projekta dogradonačelnik Elio Štifanić. 

APN prati Poreč

Iva Fakin je istaknula je kako APN već godinama prati rad Grada Poreča i rado sudjeluje u njegovim inicijativama, te potvrdila kako je ''Grad Poreč – odgovoran i održiv grad'' prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, jer se osim na gradsku upravu odnosi i na gradske ustanove. Njezina Agencija u ovom porečkom projektu sudjeluje kroz mjere poboljšanja energetske učinkovitosti te održivo gospodarenje resursima u javnom sektoru.

Mjere kojima se u sklopu ovog projekta eliminira uporaba plastike su uporaba vode u staklenim umjesto u plastičnim bocama, uklanjanje aparata za vodu, izbacivanje plastičnih čaša iz uporabe u aparatima za kavu, ispitivanje kvalitete vode za piće na svim izljevnim mjestima, uvođenje uporabe staklenih čaša i staklenih bokala za vodu, izbacivanje iz uporabe konvencionalnih kemijskih olovaka umjesto kojih se koriste eko-kemijske olovke od kartona, a zaposlenicima su k tome darovane višekratne torbe (primjerice za špežu) kako bi se smanjila uporaba jednokratnih plastičnih vrećica. 

U sklopu projektnih mjera uštede energije na dvjestotinjak trošila poput računala, fotokopirnih uređaja, uređaja za kavu i druge, postavit će se pametne utičnice odnosno vremenski prekidači, a u sve urede postavit će se dvjestotinjak termometara. Za svaku ustanovu pripremljeni su paketi koji sadrže stakleni vrč i komplet od 6 staklenih čaša, digitalne limitatore potrošnje električne energije, sobne termostate te edukativno-informativne brošure i naljepnice, dok će se djelatnicima podijeliti osobni paketi koji sadrže staklenu bocu za vodu zapremine pola litre, platnenu torbu, eko-kemijske olovke, eko-grafičke olovke sa sjemenom, stolni kalendar, lepezu te edukativno-informativne brošure i naljepnice.

Kako je napomenuo dogradonačelnik Štifanić, ovo je financijski nezahtjevan projekt, no njegovom se implementacijom ostvaruje odgovorno ponašanje uz trenutne uštede. 

Odbacivanjem jednokratnih plastičnih boca i čaša u porečkim ustanovama znatno će se smanjiti stvaranje plastičnog otpada i tako dati primjer svim generacijama za odgovorno ponašanje, uštedu energije i smanjenje korištenja plastične ambalaže. Osim toga, gradska uprava želi ovim primjerom potaknuti i sve druge tvrtke i gospodarske subjekte u Poreču na uvođenje ovakvih "plastic free" i drugih ekološki prihvatljivih rješenja. 

Sanacija Košambre

Direktorica gradske tvrtke Parentium Gordana Lalić je podsjetila da je kroz minulih pet godina u Poreču provedeno 35 projekata u području energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša, u sklopu čega su potaknute investicije od gotovo 8 milijuna kuna, a prijavom na nacionalne i na fondove Europske unije tim je projektima priskrbljeno 70-postotno sufinanciranje.

"Time smo, unatoč činjenici da Poreč kontinuirano raste i ubrzano se razvija, uspjeli ostvariti gotovo 4 posto smanjenja sveukupnih emisija CO2 na području našega grada, a zacrtali smo si i nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima do 2030. godine emisije CO2 planiramo smanjiti za 40 posto", izvijestila je Gordana Lalić.

Gradonačelnik Loris Peršurić naposljetku je zaključio kako Poreč gradi svoju budućnost na svim područjima, od komunalne opremljenosti, socijalnih standarda, prostornog uređenja, do prilagodbi klimatskih promjenama, pritom vodeći računa o uštedi i racionalnom upravljanju. Kao ekološki vrlo značajan Peršurić je spomenuo i projekt koji se privodi skorom kraju, a to je sanacija nekadašnjeg odlagališta otpada Košambra, vrijedna 12,1 milijuna kuna, za koji je iz EU-a dobiveno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

"U izgradnji je i sustav odvodnje s pročistačima na području grada i prigradskih naselja, čime smo spriječili ispuštanje otpadnih voda u naše more, ali i energetska obnova zgrada, nabava električnih vozila za gradsku upravu, radimo na uvođenju autobusne linije s električnim autobusom za naš grad, i sve su to projekti za koje smo se kandidirali i dobili sredstva iz EU fondova i na tome ćemo nastaviti raditi i dalje", zaključio je Peršurić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter