VATIKAN

Papa Franjo: Bacanje plastike u more je 'zločin'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bacanje plastike u more je "zločin" i mora se prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje, rekao je papa Franjo u televizijskom intervjuu u nedjelju.

U jednosatnom intervjuu na državnom RAI Channel 3, Franjo je također ponovio neke od ključnih tema svog papinstva, osuđujući prekomjernu potrošnju na naoružanje, obranu prava migranata i osuđujući ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

Franjo, koji je obranu okoliša učinio temeljnim kamenom svojeg pontifikata, ispričao je kako su mu jedne godine došli talijanski ribari i rekli mu da su u Jadranskom moru pronašli mnogo tona plastike.

Kad ih je sljedeći put vidio, rekli su da su pronašli dvostruko više i preuzeli su na sebe da pomognu očistiti nešto od toga.

"Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve", rekao je.

"Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti", rekao je, citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto "rijeka više ne pjeva?", a otac odgovara: "Mi smo ju dokrajčili«.

Upitan da opiše svoj glazbeni ukus, Franjo, koji je prošli mjesec nenajavljeno posjetio prodavaonicu ploča u Rimu, rekao je da najviše voli klasičnu glazbu, ali i tango.

Upitan je li kao mladić plesao tango u svojoj rodnoj Argentini, Franjo (85) je rekao: "Porteño koji ne pleše tango nije porteño". Porteño je španjolski naziv za stanovnika Buenos Airesa, njegova rodnog grada.

Odgovarajući na pitanje o ratu, Franjo je rekao: "Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina. "

Franjo nije elaborirao izvor podataka koje je naveo, ali je u prošlosti pozivao na potpunu zabranu nuklearnog oružja, rekavši da je čak i njihovo samo posjedovanje radi odvraćanja nemoralno.

Također je pozvao na preusmjeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo najpotrebitijima i na istraživanje kako bi se spriječile buduće pandemije.

Franjo je ponovno pozvao Europsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španjolsku iz sjeverne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili prevelik teret za nekoliko zemalja.

Intervju s voditeljem popularnog nedjeljnog programa Che Tempo Che Fa vođen je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu s rezidencijom Santa Marta u Vatikanu u kojoj živi.

Franjo je izbjegavao prostrane, ali izolirane papinske stanove u vatikanskoj apostolskoj palači koje su koristili njegovi prethodnici. Živi u skromnom stanu u Santa Marti, gdje obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom.

Franjo je rekao da je odabrao ondje živjeti jer "nije svetac" kao njegovi prethodnici te da mora što više biti u blizini ljudi. Rekao je da prijatelja ima "malo, ali da su pravi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter