LJUBLJANA

Slovenija zabranjuje prodaju nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada uredbom je u četvrtak odredila zabranju puštanja u promet nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, pa će se tako iz prodaje povući plastični pribor za jelo i štapići, tanjuri, kao i vatirani štapići, osim onih za medicinsku upotrebu.

Zabrana se odnosi i na plastične posude za hranu i piće, lončiće  od ekspandiranog polistirena i  proizvode od oksorazgradive plastike.

Uredba propisuje i označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i njihovu ambalažo, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice  za osobnu njegu i korištenje u domaćinstvu, duhanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta, objavila je vlada.

Tim oznakama potrošači moraju biti obaviješteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovu odlaganju, o prisutnosti i udjelu plastike u određenom proizvodu, te negativnom utjecaju na okoliš ako se takvi proizvodi budu odlagali i zbrinjavali na neodgovarajući način, navodi se u uredbi. 

Uredbom je u slovenske propise s nešto zakašnjenja unesena uredba EU-a o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš čiji je rok implementacije u nacionalno zakonodavstvo inače istekao 3. lipnja ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater