DANAŠNJA ODLUKA

Papa Franjo imenovao je Milana Zgrablića, svećenika iz Poreča i rođenog Pazinjana, za sljedećeg nadbiskupa Zadarske nadbiskupije, umjesto predsjednika HBK Želimira Puljića

| Autor: Glas Istre
Milan Zgrablić i Želimir Puljić

Milan Zgrablić i Želimir Puljić


Papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije prečasnog Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, dosadašnjeg katedralnog župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču te ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, priopćila je u četvrtak 7. travnja Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Zgrablić je na mjestu nadbiskupa zamijeniti Želimira Puljića, inače i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije.

Mons. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. kao peto dijete u obitelji Josipa i majke Josipe Zgrablić. Osnovnu školu završio je u Pazinu (1976.), a prva dva razreda Srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu.

Njegov biskup mons. Dragutin Nežić poslao ga je u sjemenište "Zmajević" u Zadar gdje je pohađao treći i četvrti razred, te položio maturu 1980. godine.

Od 1980. do 1986. studirao je teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Nakon svećeničkog ređenja, 8. lipnja 1986., bio je župni vikar u Rovinju (1986. - 1987.). Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru gdje je ostao tri godine (1987. - 1990.).

Po povratku u svoju Porečku i Pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište "Gregoriana" u Rimu (1992. - 1994.).

Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. - 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. godine.

Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. - 2015.). Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom.

Na konferenciji za novinare u Zadru, mons. Želimir Puljić izvijestio je da će na službi zadarskog nadbiskupa ostati najmanje do Božića.

"Neću se rastaviti od vas prije božićnih blagdana", rekao je mons. Puljić okupljenima u salonu Nadbiskupskog doma.
"Ovo nije rastanak, nego objava da smo dobili nadbiskupa koadjutora kojega ćemo, ako Bog da, uskoro ovdje vidjeti među nama, zarediti ga i zajedno ćemo surađivati na dobro vjernika i ove nadbiskupije", poručio je zadarski nadbiskup.


Mons. Puljić kazao je da biskupsko ređenje novoimenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora Zgrablića neće biti prije lipnja.

Mons. Zgrablić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, pohodit će Zadarsku nadbiskupiju u Uskrsnom tjednu te će tada dogovoriti detalje slavlja biskupskog posvećenja.

Nadbiskup Puljić obnašat će službu predsjednika Hrvatske biskupske konferencije do listopada, kada će na saboru HBK biti izabran njegov nasljednik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater