SLUŽBENO ZAPOČELI S RADOM HRVATSKI I TALIJANSKI SURADNICI

Porečko Učilište i Grad Pazin zajedno na EU projektu I-Archeo.S


I-Archeo.S, EU projekt vrijedan više od milijun i sto tisuća eura, prošlog je tjedna službeno otvoren u Bariju. Šest hrvatskih i talijanskih partnera tijekom ove i iduće godine radit će na valorizaciji prirodne i kulturne baštine te održivom gospodarskom razvoju, a prvi će rezultati biti predstavljeni već nagodinu. Pučko otvoreno učilište Poreč i Grad Pazin, istarski su partneri na projektu, a s kick-off meetinga vraćaju se odlučni ponuditi nešto novo i kvalitetno.

Kako povezati javni i privatni sektor

Kako povezati javni i privatni sektor, razmišljati izvan okvira turističke sezone, a prirodnu i kulturnu baštinu učiniti okosnicom zajedničkog razvoja na zadovoljstvo svih dionika, pitanje je na koje će odgovor se dati do lipnja 2019. godine. Grad Pazin i porečko Pučko otvoreno učilište će uz Grad Crikvenicu provoditi projekt u Hrvatskoj, dok su s talijanske strane uključeni regija Abruzzo, Teatro Marche iz Ancone, te nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese, ujedno domaćin strateške radionice za unapređenje ljudskih resursa, održane u Bariju. Uz pomoć angažiranih stručnjaka iz područja kreativne ekonomije, teritorijalnog marketinga, održivog turizma i sociologije, partneri će razviti integrirani sustav usluga za valorizaciju baštine i održivi gospodarski razvoj.

Kako bi se uspostavila suradnja između javnih tijela, malih i srednjih poduzeća, te turističkih operatora, projekt predviđa formiranje klastera za svako uključeno područje. Svi zainteresirani iz sektora održivog turizma, upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom, poljoprivredno-prehrambenog djela, kao i različiti obrti, moći će već uskoro direktno se uključiti u projekt putem javnog poziva. Ekonomski interes uključenih postat će tako dio zajedničke razvojne strategije, a upravo kulturna i prirodna baština biti pokretač novih gospodarskih tokova. Lokalna će zajednica, a time i njezini gosti, izvan sezone dobiti konkretan kulturno-turistički proizvod, takozvane edukativne itinerare, koji će povezati specifična lokalna obilježja i vrijednosti u održivu i smislenu cjelinu, a kako bi se osigurala dugotrajnost rezultata, svaki se partner obvezao iznaći rješenje kako isplanirano provoditi minimalno pet godina od završetka projekta. (I. GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter