ROVINJ

OVOG VIKENDA BOGAT PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA: S malog mola kreću besplatne vožnje batanom

Rovinj (D. MEMEDOVIĆ)

Rovinj (D. MEMEDOVIĆ)


Subota započinje bogatom gastronomskom ponudom na samome gradskom trgu, gdje će navečer posjetitelje zabavljati razni rovinjski izvođači uz tradicionalni "Rovinjski festival vina" i demonstraciju tradicionalne prerade grožđa

- I ove smo godine pripremili bogat program koji je na tragu svih prethodnih godina u nadi da će nas ovog vikenda ipak popratiti lijepo vrijeme, kazao je na današnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja Dana grada Rovinja dogradonačelnik Marino Budicin. Obilježavanje Dana grada započelo je još ovog četvrtka otvorenjem izložbe u Multimedijalnom centru, nastupom Zagreb Palette ansambla u crkvi sv. Eufemije te malim sajmom starina na Trgu brodogradilišta, a nastavlja se raznim kulturnim, zabavnim, glazbenim i sportskim događanjima. Ipak, najveća je koncentracija manifestacija upravo za vikend.

Subota započinje bogatom gastronomskom ponudom na samome gradskom trgu, a s malog mola od 10 do 12 sati te od 16 do 19 sati kreću besplatne vožnje batanom. Program se nastavlja na raznim lokacijama, pa se tako na bazenu Delfin s početkom u 10 sati održava memorijal "Nikša Kalačić" te međunarodni vaterpolo turnir veterana, dok na punti Cuvi u 9 sati kreće sportska manifestacija "Od punte do punte morem i kopnom" čiji će sudionici biti dočekani na Trgu maršala Tita uz srdele za građanstvo.

U subotu navečer "Rovinjski festival vina"

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u 17 sati u MMC-u, u crkvi sv. Eufemije može se pogledati 18. smotra zborova, a Budicin naglašava kako upravo ove godine komorni zbor Rubino slavi dvadeseti rođendan. Na glavnome trgu posjetitelje do kasno u noć zabavljat će razni rovinjski izvođači, a od 18.30 do 23 sata tradicionalno će se održati "Rovinjski festival vina" uz demonstraciju tradicionalne prerade grožđa, besplatnu degustaciju soka od grožđa, ali i degustaciju najboljih istarskih vina i sve to uz bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih specijaliteta.

Nedjelja, ujedno i blagdan sv. Eufemije, za mnoge započinje upravo misom u 8 sati u crkvi gradske štićenice, a misno slavlje uz zborove održava se u 9 sati na talijanskom jeziku te u 11 i 18 sati. Bogati program demonstracija raznih sportskih aktivnosti održat će se na glavnome trgu počevši od 10 pa sve do 13 sati, dok će navečer zapjevati klapa Valdibora u 19 sati, kao predgrupa koncertu "Četiri tenora" koji će uslijediti u 21.30. Ni u nedjelju događanja nisu koncentrirana samo na glavnome trgu. U dvorani gimnazije igrat će se međunarodni odbojkaški turnir seniora s početkom u 10 sati, zatim se program s bazena Delfin od subote još jednom ponavlja u nedjelju, dok će na Kamenolomu biti održano predavanje o sportskom penjanju, tehnici i opremi u 17 sati.

Paketi za 300 najpotrebitijih građana

- Ni ove godine neće biti sajma na Valdibori, već će se u duhu tradicije, u Ulici Pietra Ive i Trgu Pignaton, održati sajam autohtonih proizvoda, dok će na Trgu brodogradilišta biti postavljen Mali sajam starina, rekao je Budicin. Gradska pročelnica Edita Sošić Blažević rekla je nešto više o socijalnom dijelu programa. Naime, Grad Rovinj ovom je prilikom za 300 najpotrebitijih građana pripremio pakete s hranom i higijenskim potrepštinama koji će se dijeliti od 11. do 13. rujna u prostoru Crvenog križa od 8 do 12 sati. Paketi su u vrijednosti od oko 200 kuna, a za to je izdvojeno 75 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić izdvojila je izložbu "Štovanje - predmeti pučke pobožnosti Rovinj" u Muzeju grada Rovinja, te novootvorenu izložbu u MMC-u "Obala Istre, Dalmacije i Boke kotorske na snimkama iz zraka Natale Pallija iz 1918." koja se može pogledati do 10. listopada. Osim toga, u utorak, 18. rujna, u MMC-u s početkom u 18 sati predstavit će se dvije knjige: "Kiparstvo od 4. do 13. stoljeća - Umjetnička baština istarske crkve 1" te "Kiparstvo od 14. do 18. stoljeća - Umjetnička baština istarske crkve 2".

Od glazbenog dijela izdvaja se koncert učenika Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja koji će nastupiti u crkvi sv. Franje u četvrtak (13. rujna) u 19.30, te predstavljanje KUD-a Stjepan Žiža, KUD-a Plesarin te studija za ritmiku i ples "Roxanne" u subotu, 15. rujna u jutarnjim satima s početkom u 10.30.

Prvo podvodno hodočašće kipu sv. Eufemije

Sportski dio manifestacije započeo je ove subote s 20. plivačkim maratonom, a završava 23. rujna s odbojkaškim turnirom. Od 22 sportska događaja koji će obogatiti ovogodišnji program, Roberto Krevatin izdvaja manifestaciju "Od punte do punte" koja se održava u subotu, 15. rujna. Sandi Mužina s grupom prijatelja iz Bala kreće u 8.20, u 9 sati kreću i plivači s rta Cuvi, dok u 10 na Cuvima starta akcija hodanja uz pokazivanje vježbi, a biciklijada počinje u 12 sati na Trgu.

Kao novitet ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Krevatin ističe prvo podvodno hodočašće kipu sv. Eufemije u organizaciji Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj koje se održava u nedjelju, 16. rujna. Okupljanje je predviđeno u 9 sati ispred ronilačkog kluba nakon čega se kreće na ronjenje na otok Banjole. Nakon povratka i druženja u Klubu, u 15 sati brodovima se kreće prema Malom molu kako bi posjetitelji poslušali predavanja u MMC-u. Predavanja započinju u 16 sati a predavat će Mirta Smodlaka-Tanković, Luka Bekić i Vlado Bjelajac. Cjelotjedni program građani mogu dobiti u Pučkom otvorenom učilištu, Turističkoj zajednici ili Gradu, ili se javiti na njihove mail adrese i dobiti program u digitalnom obliku. (Aleta BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter