NAJNOVIJEŽMINJ

Otvoren Astronomsko-edukativni park Vidulini

| Autor: Borka PETROVIĆ

U povodom obilježavanja godišnjice lansiranja prvog čovjeka u svemir Jurija Gagarina 12. travnja 1961. godine, Općina Žminj otvorila je Astronomsko-edukativni parka Vidulini te na taj način odala počast čovjekovoj odiseji k zvijezdama.

        - U Astronomsko-edukativnom park Vidulini želimo dobrodošlicu svima onima koji na trenutak zastanu na našem području, pogledaju koliko nas dijeli do drugih mjesta u svijetu, ali i

koliko ima do kraja ili početka svemira, rekao je Sanjin Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Žminja, pojašnjavajući da se ovaj park nalazi točno na polovici svijeta, odnosno na polovici puta od

ekvatora prema sjevernom polu.

Predsjednik Astronomske udruge Vidulini Mario Tumpić pojasnio je da je Park Vidulini nastao kao plod suradnje Astronomske udruge Vidulini i Općine Žminj na dobrobit cijele zajednice.

- Ovo mjesto će nekima biti zgodna pozadina za

selfie, drugima mjesto gdje će zastati i odmoriti se nakon pješačenja ili bicikliranja. Treći će moći izračunati doba dana, početke i završetke godišnjih doba, trajanje godine, odrediti strane svijeta ili pak pozicionirati zvijezde na nebeskom svodu, kazao je Tumpić dodajući da je Park Vidulini zaživio već i na društvenim mrežama ali i među lokalnim stanovništvom, pa se tako pomalo i u šali prema Žminju ili Kanfanaru krene putem prema Moskvi ili Washingtonu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam