NAJNOVIJEPROJEKT ASTRONOMSKOG DRUŠTVA VIDULINI I FET-a

PRVI PUTA OBILJEŽEN "DAN ASTRONAUTIKE PULA 2019.": Odlazak u svemir korak je prema jedinstvu cijelog čovječanstva

| Autor: Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Već smo dostigli prostore bliskog svemira, a intencija nam je poslati iz Istre pikosatelit (ISTRASAT) u zemljinu orbitu. On bi bio mali ali s velikom moći prikupljanja informacija, kazao je Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini studentima te im ponudio da grafičkom olovkom napišu na listu papira svoje misli pojašnjavajući da će one, u sklopu novoga projekta, jednoga dana otputovati do svemirskih prostranstva

Glavna ideja putovanja u svemir je prostor bez granica, prostor u kojem nisu bitne nacije i tko odakle dolazi jer, u našem slučaju, svi dolazimo sa Zemlje, planete koja iz svemira izgleda kao sićušna točkica, kazao je dr. Aljoša Vitasović s pulskog FET-a na jučerašnjem otvaranju prvog "Dana astronautike Pula 2019." u dvorani bistroa "Bluee Shell" u pulskoj ACI marini gdje ih je ugostila vlasnica Ružica Jakovljević.

Ovu manifestaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj, osmislili su Astronomska udruga Vidulini i Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u nadi da će postati tradicionalna te će se kod nas, kao diljem svijeta, svake godine na dan 12. travnja obilježiti godišnjica leta prvog čovjeka u svemir, ruskog kozmonauta Jurija A. Gagarina.

Brisanje granica

Činjenicu što su panel diskusiju "Put čovjeka u svemir, jučer, danas, sutra" koji je vodio predsjednik Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić, slušali studenti iz čak 12 različitih zemalja svijeta Vitasović je opisao upravo kao oživljavanje Gagarinove želje da brišemo međusobne granice.

Dekan FET-a dr. Robert Zenzerović zahvalio se udruzi Vidulini što su ih uključili u ovu aktivnost dodajući da već dugo surađuju na raznim projektima te napomeno da svemir više i nije tako nedostižno mjesto, a jednoga dana sigurno će u nebeska prostranstva putovati i prvi turisti.

Okupljenima se obratio i Matvey Sidorov iz Veleposlanstva Ruske federacije u Republici Hrvatskoj navodeći da je prvi puta u Puli te se zahvalio organizatorima manifestacije na izvrsnoj inicijativi.

- Gagarin nije samo heroj Sovjetskog saveza, on je simbol napretka čovječanstva za cijeli svijet, svojim je putovanjem otvorio stazu budućnosti, kazao je Sidorov dodajući da u svemiru nije bitno tko je iz Rusije, tko iz Amerike ili iz Hrvatske jer su oni "tamo gore" svi dio iste ekipe, zaključujući da je odlazak u svemir korak prema jedinstvu cijelog čovječanstva.

Istarski svemirski program

Prije panel diskusije Tumpić je studentima kazao par riječi o tome da i Hrvatska ima svoj svemirski program koji je začet upravo u Istri.

- Astronomska udruga Vidulini još 2009. godine pokrenula projekt "Istarski svemirski program -Prvi hrvatski svemirski program". Tada su postavljeni i zadaci kojim će se udruga u sklopu projekta baviti, a to su popularizacija i edukacija na području aeronautike i astronautike te pripadajućih tehničkih i znanstvenih područja, operativne misije bespilotnih letjelica u bliskom svemiru te suradnja s obrazovnim institucijama, kazao je Tumpić dodajući da put u svemir danas nije rezerviran samo za svjetske velesile već u njega može otputovati bilo tko, ako ima dovoljna znanja i entuzijazma.

Već smo dostigli prostore bliskog svemira, a intencija nam je poslati iz Istre pikosatelit (ISTRASAT) u zemljinu orbitu. On bi bio mali ali s velikom moći prikupljanja informacija, kazao je Tumpić studentima te im ponudio da grafičkom olovkom napišu na listu papira svoje misli pojašnjavajući da će one, u sklopu novoga projekta, jednoga dana otputovati do svemirskih prostranstva. Jer, kako je zaključio, svaki naš atom sazdan je od zvijezda i zvijezdama ćemo se jednoga dana vratiti tako da je svemir naše sudbinsko odredište.

Suradnjom do znanja

- Projekcija rada u narednom desetljeću pretpostavlja afirmaciju domaće pameti, znanja i iskustva na svjetskom tržištu te pozicioniranje Hrvatske kao važnog sudionika na čovjekovom putu ka zvijezdama. Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula prije nekoliko godina prepoznao je važnost svemirskog programa za društvo u cjelini te se kao aktivan akter svojim i zajedničkim aktivnostima s udrugom Vidulini uključio u njegovo provođenje, navodi Tumpić dodajući da se putem sudjelovanja u nekolicini projekata svemirske tematike učinio veliki iskorak k novim idejama, vizijama, tehnikama i tehnologijama koje pridonose kako studentima FET-a tako i društvu u cjelini.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam