FUTURIZAM

HODANJE PO MARSU I MJESECU IZ PULE Grad dobiva Centar za istraživanje svemira. Doznajte gdje i kada će biti moguće zakoračiti po Marsovim kraterima

| Autor: Borka PETRIOVIĆ

Cilj je oplemeniti prostor i okoliš škole, ali i dati nešto građanima Pule, budući da će većina atrakcija biti otvorena za javnost. No, važno je i da učenici, radeći na ovom projektu, kroz praksu nauče i izbruse vještine za koje se obrazuju - od planiranja, crtanja nacrta, preko varenje do informatičkih vještina, kaže Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini

 

Pula će uskoro dobiti Centar za istraživanje svemira. Edukacijsko-popularizacijski kompleks koji će se sastojati od nekoliko elemenata, podiže se na prostoru pulske Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu, prema projektu Astronomske udruge Vidulini. Donedavno prazan prostor oplemenjuje se instalacijama, zeleni nasadima i tehničkim tvorevinama kojima je cilj popularizirati znanost i istraživanje svemira.

Prvi dio sadržaja realizirat će se u atriju škole pod nazivom Mjesečev i Marsov poligon. Ovdje će se, doznajemo od Marina Tumpića, voditelja Astronomske udruge Vidulini, na površini od 50-ak četvornih metara postaviti podloga koja će svojim oblicima vjerno dočarati karakteristike Mjesečeva, odnosno Marsova tla - posebice kratere, planine, brazde i finu prašinu. 

Sunčev sat u središtu

- Na zidovima atrija postavit će se velike panoramske slike koje će posjetiteljima, uz svemirsko tlo, dočaravati "kao da su na Mjesecu", a da bi doživljaj bio potpun, postavit će se i već pripremljene instalacije, odnosno makete lunarnog lendera, rovera, reketa. Njih su učenici ove škole kroz cijelu ovu, ali i prošlu nastavnu godinu, izrađivali na satima praktične nastave pod mentorstvom profesora Dragana Basare, veli nam Tumpić, dodajući da je u prostoru škole već realiziran jedan od elemenata projekta - "Zid vremena" koji prikazuje točno vrijeme u raznim gradovima svijeta.

S obzirom na prekid nastave, projekt je donekle usporen pa će se umjesto do kraja ove nastavne godine završavati tijekom iduće, navodi nam Tumpić, uz napomenu da je 80 posto svih maketa završeno i one čekaju samo da se "spuste" na Mjesečevo tlo. No, radovi na otvorenom prostoru oko škole nisu stali pa se tako ovih dana užurbano radi na sunčevom satu koji bi predstavljao središte vanjskog uređenja.

Do sata bi vodila "Planetarna šetnica" na kojoj će različite vrste stabala, posađenih u točnom mjerilu, odražavati planete našeg svemira. Pa će tako, primjerice, Mars kao crveni planet predstavljati crveni cedar, a Saturn pitomi kesten.

- Oko ovog dijela puno nam je pomogao agronom Ivica Lađarević, također član udruge Vidulini, dok je sadni materijal donirala obitelj Prgomet iz Rovinja, veli nam Tumpić.

Zanimljivo je da je drvored nastao iz sjemenki, odnosno danas sadnica koje su u prošloj misiji bespilotnih letjelica Histrion bile u području bliskog svemira. Planetarna šetnica, naglašava Tumpić, dočarava naš planetarni sustav kako po udaljenostima tako i po veličini markantnih nebeskih tijela, a ove će elemente u budućnosti nadopunjavati gnomon (stup) s putokazima do izabranih mjesta na Zemlji, ali i u svemiru.

Na kraju staze trenutno je u izradi "Cvjetna galaksija". Ovdje će se na prostoru od osam puta šest metara, kroz spiralnu formu s posađenim pomno izabranim vrstama cjelogodišnjeg i sezonskog bilja, vizualizirati prikaz naše spiralne galaktike, odnosno Mliječnog puta. Cvjetni oblici u plavim, crvenim i žutim bojama predstavljat će mnogobrojne zvijezde u našoj galaktici, u pravilnim omjerima. 

Za učenike i građane

Sve će instalacije biti opremljene informativnim pločama, a na satovima informatike učenici će naredne školske godine s profesorom Draganom Radovanovićem izrađivati program za Q kodove pomoću kojih će korisnici moći dobiti dodatne internetske smjernice prema atraktivnim i zanimljivim video i drugim materijalima koji se odnose na svemir.

- Cilj cijelog ovog projekta jest oplemeniti prostor i okoliš škole, ali i dati nešto građanima Pule, budući da će većina atrakcija biti otvorena za javnost. No, jedan od ciljeva jest i taj da učenici sami, radeći na projektu, kroz praksu nauče i izbruse vještine za koje se obrazuju - od planiranja, crtanja nacrta, preko varenje pa sve do informatičkih vještina, zaključuje Tumpić koji se na kraju zahvalio i školskom ravnatelju Petru Gavriću na dugogodišnjoj plodnoj suradnji iz koje su se već iznjedrili brojni uspješni projekti, na radost učenika, ali i brojnih suradnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter