ZAVRŠENO OCJENJIVANJE MASLINOVIH ULJA

OLEUM OLIVARUM: Tri ulja OPG-a Lupić iz Bala među deset najboljih

Pandemija je i u ovo područje umiješala svoje prste, pa je ove godine dostavljeno samo 65 uzoraka maslinovog ulja prošlogodišnjeg uroda od kojih je 37 dobilo visoke ocjene i zlatne medalje

| Autor: Luka JELAVIĆ
Oleum olivarum u Krasici jedan je od najstarijih sajmova maslinovog ulja u Hrvatskoj

Oleum olivarum u Krasici jedan je od najstarijih sajmova maslinovog ulja u Hrvatskoj


Šampionsko ulje ovogodišnjeg, 24. susreta maslinara Oleum olivarum koji se, kao i lani, održava u izmijenjenom i situaciji prilagođenom obliku, dolazi i ove godine iz maslinika OPG Lupić iz Bala. Rezultat je to senzorskog i kemijskog analiziranja i ocjenjivanja svih dostavljenih uzoraka maslinovih ulja na poziv organizatora.

Stara sorta negrolina

Uzorna i vrijedna obitelj Elene i Vedrana Lupića godinama je u vrhu po kvaliteti maslinovog ulja, a ove su godine zlatnu medalju i titulu šampionskog ulja u Krasici dobili za ulje sorte negrolina, stare i skoro zaboravljene sorte maslina s područja Bala.

Lani je obitelj Lupić također imala najbolje ulje na ocjenjivanju u Krasici, ulje sorte rožinjola, a ove su godine s tom sortom zauzeli, također zlatno, drugo mjesto. No, ni to nije sve. Njihovo ulje sorte buža zauzelo je ove godine četvrto mjesto.

Među deset najboljih, zlatnih ulja s ovogodišnjeg ocjenjivanja je trećeplasirano ulje Janka Bočaja iz slovenskog mjesta Marezige kod Kopra koji je dostavio miješano ulje sorata belica, maurino i buga. Peto mjesto među deset najboljih ulja je blend Roberta Fatorića iz Vižinade (leccino, pendolino, bianchera, coratina), na šestom je mjestu višesortno ulje Kmetije Šturman iz Dekana (Slovenija), a na sedmom mjestu ulje Dražena Černeke iz Buzeta (istarska bjelica, leccino). Ulje od istarske bjelice poduzeća "B10 Istrian Fusion" iz Biloslava kod Grožnjana zauzelo je osmo mjesto među zlatnim uljima, deveto je ulje sorte coratina Mate Duševića iz Zadra, a deseto ulje sorte leccino Diega Pucera iz Grožnjana.

Pandemija je i u ovo područje umiješala svoje prste, pa je ove godine dostavljeno samo 65 uzoraka maslinovog ulja prošlogodišnjeg uroda od kojih je 37 dobilo visoke ocjene i zlatne medalje. Deset je uzoraka ulja nagrađeno srebrnom, pet uzoraka brončanom medaljom, a šest uzoraka je nakon ocjenjivanja svrstano u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja bez medalje. Sedam je uzoraka maslinovog ulja po svojim svojstvima bilo izvan te kategorije.

Bez održavanja susreta

Zbog pandemije nije dozvoljeno održavanje susreta maslinara ni ove godine. Naime, bilo je predviđeno da se susreti maslinara sa svečanom podjelom nagrada održe 1. i 2. svibnja, ali je iz poznatih razloga sve odgođeno.

Zapravo, još postoje izgledi da se deset prvoplasiranih pozove na svečanu dodjelu nekom drugom zgodom, možda za mjesno obilježavanje i slavljenje svete Marije Magdalene, nebeske zaštitnice Krasice i okolice potkraj srpnja. Ukoliko ni to ne bude bilo moguće, svi će kao i lani, na kućnu adresu dobiti rezultate ocjenjivanja i osvojene medalje i priznanja.

Ove godine svi dostavljeni uzorci maslinovog ulja kemijski su analizirani u laboratoriju Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, dok je senzorsku analizu, utvrđujući organoleptička svojstva svakog ulja, obavio panel Udruge senzorskih analitičara Olea iz Šibenika.

Obitelji Lupić tri zlatne medalje i naslov šampionskog ulja samo je još jedno u nizu priznanja koja su dobili u posljednjih desetak godina. Svoju opredijeljenost maslinarstvu počeli su ostvarivati sadnjom prvog maslinika 2000. godine i od tada su očistili i stavili u funkciju 30 hektara zemljišta, na kojemu su zasadili 5.400 stabala maslina, 450 stabala mendula, 400 smokava i 400 lješnjaka.

Nastavili su tradiciju uzgoja autohtonih sorata maslina, ali su zasadili i neke druge sorte. Posebnu pažnju posvećuju kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, o čemu svjedoče i brojna priznanja, a posebno im znači Povelja "Edmund Modum" 2015. godine za revitalizaciju hrvatskog maslinarstva.

Stalni su sudionici susreta Oleum olivarum u Krasici, jednog od najstarijih sajmova maslinova ulja u Hrvatskoj. Manifestacija je iz lokalne smotre kroz više od dva desetljeća prerasla u međunarodnu smotru maslinovih ulja u kojoj sudjeluju znanstveno - istraživačke institucije, udruge maslinara te proizvođači maslinova ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Analize ulja po najvišim standardima

Oleum olivarum provodi analize ulja prema najvišim standardima u regiji, što proizvođači maslinovog ulja posebno cijene. Posljednja međunarodna smotra u Krasici u prepoznatljivom obliku, s degustacijama, stručnim predavanjima, popratnim sadržajima, dodjeli priznanja, uz velik broj sudionika, održana je 2019. godine. Organizatori ne žele prekidati tradiciju, nadajući se boljim danima i novim susretima pa se u posljednje dvije godine zbog pandemije održava samo ocjenjivanje maslinovih ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini