BUJE

23. susret Oleum olivarum nije održan, ali su izabrana najbolja ulja: OPG LUPIĆ IZ BALA ŠAMPION S ULJEM OD ROŽINJOLE

| Autor: Luka JELAVIĆ

Samo 0,15 bodova manje dobilo je monosortno ulje od bjelice Arsena Jurinčića iz slovenskog mjesta Marezige kod Kopra, dok je na trećem mjestu (96,11 bodova) ulje od bjelice i leccina Danijela Sabadina iz istog mjesta

Kao i mnogo toga u ovoj godini, virus je odgodio i ovogodišnji, 23. susret maslinara Oleum olivarum u Krasici, a kako su maslinari iz Istre, Dalmacije i drugih krajeva poslali uzorke lanjskog maslinovog ulja, organizatori su najavili da će nakon provedene analize objaviti proizvođače deset najboljih ulja, s najvišim ocjenama ocjenjivačke komisije. Najviše bodova (96,6 od 100 mogućih) dobilo je ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte rožinjola OPG Lupić iz Bala. Samo 0,15 bodova manje dobilo je monosortno ulje od bjelice Arsena Jurinčića iz slovenskog mjesta Marezige kod Kopra, dok je na trećem mjestu (96,11 bodova) ulje od bjelice i leccina Danijela Sabadina iz istog mjesta.

Slijedi monosortno ulje od istarske črnice Dražena Černeke iz Buzeta (96,07 bodova), na petom je mjestu monosortno ulje od bjelice Janka Bočaja iz mjesta Marezige kod Kopra (96,05 bodova), lanjskog vicešampiona. Sa 95,98 bodova slijedi višesortno ulje, u kojemu prevladava bjelica, zadarskog maslinara Borislava Pedića, na sedmom je mjestu (95,90) ulje bjelice i leccina u jednakim omjerima, a proizvođač je poduzeće B10-Istrian Fusion iz Grožnjana. Na osmom je mjestu ulje od buže Denisa Tikela iz Motovuna s 95,85 bodova, dok je za jednu stotinku boda manje dobilo višesortno ulje Zorana Štefulja iz Višnjana. Na desetom je mjestu ulje istarske bjelice koje je proizveo Tone Grubišić iz Loborike sa 95,45 bodova. Svi su oni nositelji zlatnih medalja.

Ukupno je analizirano, odnosno ocijenjeno 90 uzoraka maslinovog ulja, što je znatno manje nego ranijih godina, ali donekle i očekivani broj s obzirom na izuzetno nepovoljnu 2019. godinu što se maslinarstva tiče. Od 90 ocijenjenih uzoraka 42 uzorka dobilo je zlatno odličje, 24 uzorka srebro, osam je ulja zaslužilo brončano odličje, a sedam uzoraka je uvršteno po svojim svojstvima u ekstra djevičansko maslinovo ulje. Devet uzoraka nije ušlo u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Podaci govore da je, unatoč prošlogodišnjim problemima, kvaliteta ulja bila dobra, jer je od 81 ulja koji su imali ekstra kakvoću, 42 ulja dobila zlatne medalje, što je više od polovice dostavljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Svi maslinari koji su predali uzorke na analizu dobit će rezultate analize i odličja na kućne adrese, dok će za deset prvoplasiranih biti upriličena prigodna dodjela u Krasici kada se steknu povoljni uvjeti za organiziranje susreta kako bi se i na takav način nastavila tradicija manifestacije u Krasici.

Inače, kemijska analiza uzoraka maslinovog ulja obavljena je u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, dok je organoleptičku analizu provela Udruga senzornih analitičara Olea iz Šibenika.

Podsjetimo, da je lani na ocjenjivanje dostavljeno 208 uzoraka, a dodijeljeno je 90 zlatnih medalja (47 posto od 191 ulja ekstra kakvoće).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini