OKTANSKI VIKEND U ISTRI

OLDTIMER RALLY KOJEG VOZE I PRINČEVI: Start 130 kilometarske vožnje u Buzetu, cilj u Rovinju

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
ilustracija

ilustracija


Svoj dolazak najavili su princ Leopold von Bayern te grof Ferdinand Metternich. Oldtimer manifestacija objedinjuje dva događaja, rally preciznosti koji se kao središnji događaj vozi kroz Istru dionicom u dužini od 130 kilometara te 4. memorijal Andreasa von Bismarcka, koji se kao uvodni događaj vozi dan ranije u noćnim satima, kao kružna vožnja preciznosti

 

Najavljen kao najstariji i najprestižniji rally oldtimer vozila u Istri, Histria classic, u svojem 16 izdanju, nakon šest godina izbivanja vraća se u Buzet. Organizator svibanjske manifestacije Oldtimer klub Istra Rovinj, nastoji promovirati svaki dio Istarske županije pa tako rally zadnjih godina svaki puta starta iz druge destinacije, a ove će godine ponovo startati iz grada oktana.

Oldtimer manifestacija objedinjuje dva događaja, rally preciznosti koji se kao središnji događaj vozi kroz Istru dionicom u dužini od 130 kilometara te 4. memorijal Andreasa von Bismarcka, koji se kao uvodni događaj vozi dan ranije u noćnim satima, kao kružna vožnja preciznosti u dužini od nekoliko kilometara.

- Grof Andreas von Bismarck bio je praunuk ujedinitelja Njemačke i njezinog prvog kancelara Otta von Bismarcka, koji je u Istri provodio veći dio svojeg vremena, te se kao ljubitelj oldtimer vozila priključio klubu, i svake godine zajedno sa svojim prijateljima pripadnicima njemačke aristokracije, sudjelovao na Histria classic manifestaciji. Nakon njegove prerane smrti klub je ustanovio memorijal kojeg svake godine posjećuju njegovi prijatelji. Svoj dolazak na ovogodišnje izdanje Histria classica potvrdili su njegova udovica grofica Charlotte von Bismarck, zatim Reinhard von der Becke, princ Leopold von Bayern, grof Ferdinand Metternich, Frank Hensel, Martin Jenisch, Frans Salm, Richard Ötker i Martin Rohla, najavio je Dubravko Zeljko iz Oldtimer kluba Istra i član upravnog odbora Hrvatskog oldtimer saveza.

Zbog zahtjevne organizacije i sigurnosti svih sudionika broj je ograničen na 50 posada, a kvota je odavno popunjena. Osim što niti jedan događaj takve vrste u Istri ne okuplja toliko pripadnika europske aristokracije na jednom mjestu, njihova nazočnost značajna je za promociju Istre u predsezoni, što je jedno od načela Histria classica, a savršeno se uklapa u strategiju turizma na poluotoku, temeljenog na kvaliteti.

Za organizatore je povratak u Buzet ugodno prisjećanje na brojne manifestacije koje su s institucijama Grada i vrijednim pojedincima uspješno organizirali, od kojih valja podsjetit na prvo izdanje "Days of vintage cars" koje je u starogradskoj jezgri okupilo 120 oldtimer vozila.

Ovogodišnje 16 izdanje počinje u petak oko 17 sati dolaskom sudionika u Buzet, a nakon večere dobrodošlice, u 21 sat počinje 4. Memorial Andreas von Bismarck, vožnja točnosti na relaciji Most - stari grad Buzet i natrag. Središnji događaj Histria classica započinje u subotu startom prvog vozila u 9 sati ispred hotela Fontana u Buzetu. Slijedi 130 kilometara zadane trase sa brojnim ispitima točnosti, ručak te degustacija maslinovog ulja i vina, a dolazak prvog vozila na cilj u Rovinju predviđa se u 17.30 sati. Subotnja večer rezervirana je za podjelu nagrada najboljim posadama, a nedjelja za tradicionalnu izložbu vozila sudionika na rivi u Rovinju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater